Actualitate
Dezinfectarea străzilor ar putea fi periculoasă. Avertismentul Organizației Modiale a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că spălarea străzilor cu dezinfectanți, ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului, ar putea fi ineficientă și periculoasă.
Dezinfectarea străzilor ar putea fi periculoasă. Anunțul Oranizației Modiale a SănătățiiPulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi, aşa cum se procedează în unele ţări, nu permite eliminarea noului coronavirus şi poate crea un risc sanitar, a avertizat OMS.
„Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”, explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor în răspuns la noul coronavirus.
„Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni”, notează OMS.
În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19, iar pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană. Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact, insistă OMS.
În spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie.
Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.
OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.
La Cluj, autoritățile locale au desfășurat acțiuni de spălare a străzilor cu apă și detergent, ca măsură de prevenție a răspândirii noului coronavirus.
CITEȘTE ȘI
Spălarea străzilor nu se face corect? „Muncitori, fără măști de protecție, cu un furtun obosit, întind praful pe străzile Clujului”