Actualitate
Verdict în dosarul penal al preoților care au împărtășit zeci de clujeni cu o singură linguriță la începutul pandemiei de COVID-19
Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dat verdicul în cazul preoților care au împărtășit cu o singură linguriță la Catedra Mitropolitană.
verdict-in-dosarul-penal-al-preotilor-care-au-impartasit-zeci-de-clujeni-cu-o-singura-lingurita-la-inceputul-pandemiei-de-covid-19Preoții nu vor răspunde penal pentru faptele petrecute la începutul lunii martie, în plină pandemie de COVID-19, dosarul fiind clasat. Procurorii au concluzionat că acțiunea preoților„nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”, motiv pentru care nu au luat măsuri.
Tot în dosar a apărut și următoarea motivare a procurorului de caz: „nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.pen., fapta nefiind tipică, soluția legală și temeinică fiind aceea a clasării în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din C.pr.pen. întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală” (…) Împărtăşirea credincioşilor s-a realizat în conformitate cu canoanele şi practica liturgică creştin ortodoxă[1], respectiv prin folosirea unei linguriţe, cu care preotul slujitor a luat din potir Sfânta Împărtăşanie şi a oferit-o fiecărui credincios. Potrivit dicţionarului de termeni teologici[2], linguriţa ca obiect de cult este o linguriţă din aur sau argint, având la capăt o cruciuliță, fiind utilizată la împărtăşirea credincioşilor în cadrul Sfintei Taine a Euharistiei. Prima enumerare a linguriţei printre Sfintele Vase din Altar a fost făcută în secolul al IX-lea, în cadrul Canonului 10 al Sinodului de la Constantinopol (861 d.Hr.)., scrie clujust.ro.
Vă reamintim că la mijlocul lunii martie preoţii şi călugării de la Caterala Mitropolitană din Cluj-Napoca nu au ţinut cont de recomandările autorităţilor şi au continuat oficierea Sfintei Liturghii, chiar în centrul oraşului, deși în România numărul de îmbolnăviri de coronavirus exploda de la o zi la alta. Zeci de clujeni s-au împărtăşit cu aceeaşi linguriţă, fără să ţină cont de regulile de igenă recomandate de autorităţi.
Emanuel Ungureanu a fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai momentului petrecut în centrul orașului, iar deputatul USR Cluj a depus o plângere penală în acest sens.
„Ce s-a întâmplat la slujbele din Cluj-Napoca și Câmpia-Turzii duminica trecută (n.r. 22 martie) este incalificabil pentru un stat modern în care viața trebuie să fie protejată mai presus de orice tradiții sau dogme religioase. Pregătesc o plângere penală împotriva preoților care au încălcat legile statului român și care cu sfidare au zădărnicit efortul de a răspândi virusul extrem de periculos COVID-19”, a punctat Emanuel Ungureanu la vremea respectivă.