Actualitate

Contre dure pe tema Pata Rât! Tișe: „E dreptul meu să nu răspund la întrebări idioate!” / Mătușan: „Nu sunt oaie să votez la comandă!”

Cu 29 de voturi „pentru”, consilierii județeni au votat, în ședința ordinară de joi, trecerea fostului depozit de deșeuri de la Pata Rât în domeniul public al județului Cluj.

contre-dure-pe-tema-pata-rat-tise-e-dreptul-meu-sa-nu-raspund-la-intrebari-idioate-matusan-nu-sunt-oaie-sa-votez-la-comanda contre-dure-pe-tema-pata-rat-tise-e-dreptul-meu-sa-nu-raspund-la-intrebari-idioate-matusan-nu-sunt-oaie-sa-votez-la-comanda

Cu 29 de voturi „pentru”, Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat proiectul de hotărâre privind trecerea în domeniul public al județului Cluj a fostei gropi de gunoi de la Pata Rât. Mai întâi, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a propus un amendament, dorind să încheie și protocolul cu municipiul Cluj-Napoca pentru stabilirea măsurilor privind reglementarea modului de folosință a terenului de 184.377 mp și a bunurilor rezultate la depozitul închis.

Amendamentul a trecut cu 30 de voturi „pentru”, aprobându-se astfel și protocolul de predare pentru municipiul Cluj-Napoca. „Este o rampă pe care am reușit în acest an să o închidem”, a precizat Alin Tișe, recunoscând astfel cu gura lui că, la evenimentul de la mijlocul lunii decembrie, atunci când anunța în fața presei că „Pata Rât este istorie”, încă nu erau finalizate toate procedurile legale.


Tișe și Mătușan, „la cuțite” online. Unul „pune întrebări idioate”, celălalt „se miră”

Consilierul Județean PSD Vladimir Mătușan a dorit să afle dacă valoarea inclusă în inventar este compusă din valorile însumate ale celor trei contracte parafate pentru închiderea acestei rampe. A urmat un dialog spumos între Mătușan și Alin Tișe, care i-a răspuns că valorile sunt cuprinse în anexa proiectului de Hotărâre, punctual, pe fiecare lucrare. „Vă rog să le citiți!”, a cerut Tișe, Mătușan replicând că a făcut deja asta.

„Păi, atunci de ce mă mai întrebați? Vă gândiți că eu nu mi-am asumat anexa?”, a întrebat Tișe, contrat de Mătușan: „Este dreptul meu să mă asigur, să votez în mod conștient și informat”. Șeful CJ Cluj a continuat disputa: „Este dreptul meu să nu vă mai răspund dacă puneți întrebări idioate!”, consilierul PSD venind imediat cu un răspuns pe măsură: „Dacă a mă lămuri este o idioțenie... nu sunt oaie să votez la comandă!”.


„Ce era așa greu să mă lămuriți, chiar nu înțeleg?”, s-a mai întrebat Vladimir Mătușan, care a declarat apoi că a priceput datele din proiectul de hotărâre. „Mă miră”, a răspuns, sub mustață, Alin Tișe, făcând apoi o invitație colegilor săi din CJ: „Orice informație de care aveți nevoie, colegii noștri de la Direcția Tehnică și Financiară vi le pun la dispoziție. Nu este nicio problemă, puteți să vă faceți timp, să veniți și să le consultați, ne-ați face și nouă un bine”.

Emil Boc, despre trecerea în domeniul public a depozitului de la Pata Rât: „Cum să nu fie bine?”

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că se bucură că fosta rampă de deșeuri de la Pata Rât va trece în domeniul public al județului Cluj. 182.080 mp din terenurile pe care este amplasată fosta groapa de gunoi aparțin municipiului Cluj-Napoca.


„Cum să nu fie bine? Trecem într-o altă etapă, în care nu mai suntem nevoiți să căutăm la Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureș sau alte părți pe unde ne-am plimbat cu gunoaiele Clujului pe drumurile țării. A fost o soluție dramatică, să nu rămână oamenii cu gunoaiele în stradă. Atunci mi-au apărut mulți peri albi, erau situații când trebuia să rezolvi în câteva zile, când aveam 400 de tone de gunoaie zilnic. Toată lumea ne închisese ușa în nas, nu se poate, nu se poate, caută soluție, primar!”, a declarat Boc, într-o intervenție telefonică la o emisiune radio.

„Am reușit atunci cu primarul din Oradea, domnul Ilie Bolojan, pentru că și-a asumat personal, în condițiile legii, să primească gunoaiele noastre timp de două luni. Altfel, nu aveam nicio soluție, eram în riscul să ajungem ca la Napoli, să ajungem cu gunoaiele în stradă. Am reușit să ducem situația sub control, apoi am obținut avizarea rampei noastre”, a mai spus edilul, făcând referire la vremurile când gunoaiele din Cluj erau purtate provizoriu pe la diverse depozite de deșeuri din țară.


Cât despre deschiderea primei celule ecologice de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), Emil Boc spune că „știe că au procedat ca la carte”, primindu-se aviz de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență „pentru ce se întâmplă acum”. „Când se termină toate celulele, pentru a emite autorizația integrată... până atunci, pentru ceea ce există și funcționează, există cadru legal”, este de părere Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:


Consiliul Județean prezintă cifrele „curățeniei” la Pata Rât. Tișe omite o singură cifră: COSTUL!
 

abonare newsletter