Actualitate

Un nou operator de salubritate în Florești. Contract în valoare de 50 mil. lei

O asociere de firme la realiza colectarea deșeurilor din comuna Florești în următorii patru ani.

Un nou operator de salubritate în Florești. Contract în valoare de 50 mil. lei Un nou operator de salubritate în Florești. Contract în valoare de 50 mil. lei

Primăria Florești a anunțat semnarea contractul de salubritate cu asocierea firmelor AVE Bihor și RDE Harghita, care va asigura ridicarea și selectarea deseurilor menajere din comună în următorii patru ani.

Valoarea contractului este de 50 milioane de lei, plus TVA, pentru toți cei patru ani. Suma aferentă anului 2020 este de 4,1 milioane de lei, iar sumele anuale vor varia în funcție de modul în care se va face colectarea selectivă.


Manager proiect: „Vrem să atingem țintele stabilite de UE”

Operatorul își propune să atingă țintele stabilite de Uniunea Europeană până la finalul anului, astfel încât la groapa de gunoi să ajungă mai puțin de 50% din deșeuri.

„Vrem să atingem țintele stabilite de Uniunea Europeană. Vrem ca până la finele anului să nu ajungă mai mult de 50% din deșeuri din Florești la groapa de gunoi. Pentru a gestiona foarte bine un sistem de management al deșeurilor sunt necesare trei componente importante: infrastructură, organizare și conștientizarea cetățenilor. Vom merge pe toate direcțiile, dar vom merge pe componenta de conștientizare a cetățenilor. Nu este suficient ca cetățenii să știe că trebuie să colectăm selectiv, ci să fie conștienți de efectele pe care le au asupra naturii”, a explicat Korosfoy Sandor, Director General al RDE Harghita și managerul de proiect al Asocierii AVE Bihor și RDE Harghita.


Primaria comunei Florești va semna anual noi contracte pentru ajustarea sau diminuarea sumei virate, în funcție de modul în care se va face colectarea selectivă în localitate.

Deșeurile, duse la Oradea și Odorheiul Secuiesc

Gunoaiele ridicate de operator vor fi transportate la depozite din județele Oradea și Harghita până la intrarea în funcțiune a Centrului de Management Intergat al Deșeurilor.


”Sperăm că se va da drumul la depozitul de deșeuri de la Cluj, chiar dacă acum sunt probleme cu autorizația de mediu și deșeurile vor fi duse acolo. Până atunci deșeurile sunt duse la depozitul de deșeuri de la Oradea, care este al asociatului nostru AVE, și al doilea la Odorheiul Secuiesc, care este al RDE Harghita”, a  spus Korosfoy Sandor, manager proiect RDE-AVE.

Doar jumătate din floreșteni plătesc taxa pentru gunoi

În cadrul conferinței de presa, primarul Horia Șulea a spus că pierderile financiare pentru neplata taxei de salubritate și nedeclararea corectă a numărului de persoane care trăiesc într-o locuință se ridică la aproximativ 5 milioane de lei anual, echivalentul a un milion de euro/an, adică 10% din veniturile de la bugetul local.


Taxa pentru populație nu poate depăși 12 lei pe lună pe durata celor patru ani, se arată în caietul de sarcini al contractului. În prezent, în Florești taxa lunară pentru persoane fizice este de 11 lei. Plata se va face în continuare la Primărie, iar banii vor fi virați în contul firmei.

CITEȘTE ȘI 


FOTO. Florești, o groapă de gunoi. Oamenii aruncă tot ce prind pe spațiul public: scaune, saltele, frigidere

 

abonare newsletter