Actualitate

Ce înseamnă Rusalii? Tradiții și obiceiuri în Duminica Rusaliilor

Duminica de Rusalii este una foarte importantă pentru toți credincioșii. Dar ce înseamnă, de fapt, Rusalii și ce tradiții și obiceiuri sunt specifice pentru această sărbătoare?

Ce înseamnă Rusalii? Tradiții și obiceiuri în Duminica Rusaliilor. Ce înseamnă Rusalii? Tradiții și obiceiuri în Duminica Rusaliilor.

Duminică, 7 iunie 2020, în calendarul ortodox, va avea loc o sărbătoare importantă pentru toți credincioșii, Duminica Rusaliilor.

CITEȘTE ȘI:


Rusalii 2020. Rugăciuni pentru harul Duhului Sfânt

Rusaliile (Sărbătoarea Cincizecimii) sunt sărbătorite în fiecare an în ziua de Duminică, la cincizeci de zile de la Învierea lui Iisus.

Ce înseamnă Rusalii?

Sărbătoarea de Rusalii mai este cunoscută și ca Pogorârea sau coborârea Sfântului Duh. Cu această ocazie se sărbătorește coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Asta s-a întâmplat la 50 de zile după ce Mântuitorul a înviat, motiv pentru care mai poartă numele de Cincizecime.


CITEȘTE ȘI:

Rețetă sărmăluțe în foi de viță. Mâncarea tradițională de Rusalii

Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere.


Tradiții și obiceiuri în Duminica Rusaliilor

În anumite zone ale României, în Duminica Rusaliilor credincioșii împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii. În alte zone, oamenii nu se rezumă doar la împodobirea farfuriilor, ci își împodobesc și casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, stejar sau plop. În credința populară, aceste ramuri au scopul de a proteja casele și gospodăriile de rău și boli. Ramurile de tei însă sunt cele mai des folosite doarece se spune că acestea feresc gospodăriile și recolta de grindină. Desigur, ramurile nu au niciun efect dacă nu sunt sfințite la biserică. Acestea, după ce se usucă, sunt păstrate și sunt folosite ca leacuri pentru diverse boli.

Dansul călușarilor este un obiceiu specific de Rusalii, foarte vechi, care are rolul de a rupe vrăjile pe care spiritele le aruncă prin cântecele lor în noaptea de Rusalii. În Oltenia, călușarii merg prin casele credincioșilor și descântă ca să alunge spiritele rele.


 În Ardeal, în duminica de Rusalii există obiceiul de a „uda nevestele”. Femeile sunt stropite cu apă și se consideră că asta le va ajuta să fie sănătoase și frumoase pe durata întregului an.

CITEȘTE ȘI:


Veşti BUNE pentru milioane de români! Noi ZILE LIBERE de la GUVERN. Urmează două weekend-uri prelungite

 

 

abonare newsletter