Actualitate
Cum nepăsarea a distrus o istorie. Băile Someșeni, pline de oameni în perioada interbelică, acum în ruină
O fotografie din perioada interbelică arată zona Băilor Someșeni plină de oameni. Și într-adevăr așa! O stațiune plină de oameni veniți din întreaga Europa. În timp însă, Băile Someșeni au ajuns o ruină sub administrația lui Funar, iar proiectele de reabilitare a zonei încă nu prind contur.
Băile Someșeni în perioada interbelicăÎn Cluj-Napoca există 29 de izvoare cu proprietăţi terapeutice, unele dintre acestea fiind unice în Europa. Apa „miraculoasă" ajută la tratarea bolilor de rinichi, hipertensiunii arteriale sau diabetului.
După cum se poate observa și în fotografiile mai vechi, Băile Someșeni în perioada interbelică erau pline de lume, oameni care doreau să se bucure de apa „miraculoasă”, dar și de zile de relaxare. Stațiunea, însă, este lăsată în paragină.
Băile Someșeni, o stațiune care a pus Clujul pe harta Europei
Băile Someșeni sunt o stațiune balneo-climaterică aflate în cartierul Someșeni al municipiului Cluj-Napoca.
Băile Someșeni constituie un obiectiv turistic care a adus faimă zonei, acestea fiind reorganizate în stațiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar și pentru diabet.
În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonări din partea municipalității clujene pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.
În anul 1927, profesorul Dominic Stanca a descoperit izvoarele cu proprietăţi terapeutice de pe terenul mlăştinos de lângă calea ferată din Someşeni. El nu aflat întâmplător de aceste ape considerate miraculoase, ci de la sătenii care foloseau apa din respectivele izvoare cu mult înainte să le fie confirmate calităţile terapeutice. După aproximativ un an de la acea descoperire importantă, profesorul Dominic Stanca a pus bazele Băilor Someşeni care au devenit o perlă a Clujului în perioada comunismului. Stufărişul de pe terenul de câteva zeci de hectare a fost transformat în plaje, izvoarele din care se alimentau doar sătenii au fost amenajate, au fost construite bazine şi săli pentru tratament. Băile Someşeni aveau pacienţi din toată ţara, dar şi din străinătate.
CITEȘTE ȘI:
Perla staţiunilor din Cluj, acoperită de stuf şi prădată de hoţi până la ultima cărămidă
Astăzi, la 93 de ani de la deschiderea băilor, locul a revenit la starea iniţială: stufărişul a pus stăpânire pe teren, sălile de tratament şi bazinele sunt distruse aproape în totalitate, salcâmii au fost tăiaţi pentru lemn de foc, drumul de acces este plin cu noroi şi loc de depozitare a gunoaielor. Din izvoarele amenajate din grija profesorului Stanca, numai două mai funcţionează şi la fel ca în 1927, doar localnicii mai beau apă din izvoare. Zilnic, zeci de clujeni vin cu PET-uri să se aprovizioneze cu apă de la izvor, deşi nu au nicio garanţie că apa este pură şi că nu i-ar îmbolnăvi de fapt.
„De 20 de ani sunt incapabili să facă ceva!”
Ani la rând, autorităţile locale şi moştenitorii terenului din Someşeni au promis reamenajarea fostelor băi, dar nu s-a făcut nimic concret din cauza „luptelor” în instanţă între moştenitori. Terenul aparţine acum avocatei Ioana Gidro Stanca, nepoata lui Dominic Stanca, şi omului de afaceri Valentin Nica. Sătul de planurile eșuate prin care se dorea, cel puțin la nivel declarativ, revigorarea Băilor Someșeni – inclusiv transformarea fostului simbol al Clujului într-un aquapark – primarul Emil Boc a răbufnit.
„Și Flacăra (n.red. fosta fabrică de textile), și Carbochim au fost un simbol al Clujului. Oameni buni, credeți că sunt în perioada comunistă, ca primarul să iasă, să arate cu mâna ca Ceaușescu și un cartier să dispară? Acolo este proprietate privată, ce să le fac dacă sunt atât de incapabili, că de 20 de ani nu sunt în stare să pună toți foștii coproprietari mână de la mână, să se unească și să vină să găsească un investitor, care stă la ușă să reabiliteze Băile Someșeni?”, a tunat edilul.
În noiembrie 2013, un proiect de hotărâre privind asocierea Primăriei cu SC Băile Someșeni Group a fost adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca cu 19 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 2 abțineri. În urma semnării acestui parteneriat, Primăria urma să cheltuie din bugetul local 350.000 euro pentru modernizarea drumului de acces la viitoarele Băi Someșeni. Nu s-a concretizat însă nimic.
Încă din 1880, cercetători au descoperit efectele terapeutice ale apelor termale de aici. În 1928, Băile Someşeni au fost declarate staţiune balneo-climaterică. După 89, a început decăderea.
CITEȘTE ȘI:
Băile Someșeni, comoară îngropată în mizerie: „De 20 de ani sunt incapabili să facă ceva!”