Actualitate

Două spectacole ale Teatrului Puck, în curtea Muzeului de Artă

Două spectacole de marcă ale Teatrului de Păpuși „Puck” vor fi prezentate în acest weekend în spațiul din curtea Muzeului de Artă.

Spectacolul Curtea lui Apolodor Teatrul Puck Spectacolul Curtea lui Apolodor Teatrul Puck

Astfel, sâmbătă, 11 iulie, de la ora 11, va fi prezentat spectacolul „Jancsi és Juliska” / „Hänsel și Gretel”, cu regia semnată de Varga Ibolya. Hänsel și Gretel se trezesc într-o zi cu vești neplăcute: tatăl lor trebuie să vândă capra cea mică pentru a putea plăti datoriile. Copiii întristați sunt vizitați de Csipet, spiridușul pădurii care vrea să-i ajute în găsirea unor comori cu ajutorul unei poezii magice. Drumul lor este îngreunat de Baba Cloanță, iar în timp ce spiridușul Csipet și ursul Döme fac tot ce le stă în putinţă pentru a ajuta copiii, în final Gretel reușește să evadeze din mâinile vrăjitoarei. Pe ce drum pornim? În cine avem încredere? Cum putem ajuta în timp de necaz? – ne putem întreba unii pe ceilalţi sau pe noi înșine, copii și adulți, în povești, precum și în viața reală.

Regia este semnată de Varga Ibolya. Distribuția este formată din actorii Giriti Réka, Pünkösti Laura, Urmánczi Jenő, György László, Kötő Áron și Csortán Márton.


Spectacolul este prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Duminică, 12 iulie, tot de la 11, va fi prezentat spectacolul „Cartea cu Apolodor”, după Gellu Naum, în regia Monei Marian, unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul instituției.


„Să-ţi spun, dragă Apolodor, de ce nu eşti ca alţii. Esti pinguin şi om, pentru că vorbeşti, cânţi, plângi şi mergi ca un om, dar ai pene albe şi negre, cioc şi aripi, eşti mic şi mare, eşti pentru copii şi pentru toţi ceilalţi, eşti un picaro şi un Wilhelm Meister (nu-i nimic dacă nu ştii ce înseamnă asta), eşti erou şi locuieşti într-o parodie, ba chiar într-un evantai de parodii, dar tu eşti atât de original încât nimeni nu te poate imita. Porţi în toate ocaziile frac. Porţi, de asemenea, fără să te sinchiseşti, numele unui celebru arhitect şi constructor din Damasc. Eşti fermecător, eşti tenor, voiajor, visător şi seducător. De tine s-au îndrăgostit o maimuţică şi mulţi cititori. Ai prieteni nemaipomeniţi în lumea ta şi cămila Suzi îţi este chiar ca o mamă, iar cu cangurul Ilie şi cu leul Amedeu faci un trifoi de neuitat”, scria Ioana Pârvulescu  în „Scrisoarea unui critic literar către un prieten pinguin”.

Scenografia este semnată de Epaminonda Tiotiu, sculptura de Florin Marin, iar muzica de Corina Sîrbu. Procesarea computerizată este realizată de Cristian Luchian. În distribuţie: Dana Bonţidean, Călin Mureşan, Angelica Pamfilie


Spectacolul va fi prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 „Cartea cu Apolodor” a primit premiul pentru valoarea artistică şi culturală la Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck 2010, premiul pentru calitatea transpunerii scenice la Festivalul Spectacolelor de Colecţie, Bucureşti, 2010. De asemenea, în anul 2010 a participat la un turneu în Arizona, SUA, la invitaţia Arizona State University, un turneu în Franţa, la invitaţia Teatrului Denis din Hyeres, iar în 2011 a participat la Festivalul Culturii Române de la Bialystok, la invitaţia Institutului Cultural Român din Polonia. În anul 2012 spectacolul Cartea cu Apolodor a reprezentat România la Festivalul Eurokids din Washington D.C., festival organizat de ambasadele europene în capitala Statelor Unite ale Americii.


 

abonare newsletter