Actualitate

Nu mai crește prețul la salubritate! Costurile suplimentare vor fi suportate din bugetul local

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea a găsit o soluție de a acoperi din bugetul local costurile suplimentare pentru salubritate, astfel încât clujenii să nu scoată banii din buzunarul propriu.

Nu mai crește prețul la salubritate! Costurile suplimentare vor fi suportate din bugetul local Nu mai crește prețul la salubritate! Costurile suplimentare vor fi suportate din bugetul local

 

 


Tariful pentru serviciile de salubritate ar fi trebuit să crească de astăzi, de la 10,92 lei/persoană la 14,43 lei/persoană, după ce firmele de salubritate au cerut majorarea prețurilor, în urma deschiderii CMID.



Primarul Emil Boc a declarat că a găsit soluția financiară și legală astfel încât costurile suplimentare să fie suportate din bugetul local și clujenii să nu fie nevoiți să scoată din buzunar bani în plus.


„Vestea bună pe care o avem este că am găsit soluția ca prețul să rămână același la populație. Până la finalizarea CMID-ului, propunerea este ca diferența să fie suportată din bugetul local. Vorbim de un cost de 1,2 milioane de lei lunar. Avem această sumă pregătită, avem rectificarea pregătită. Nu va avea loc creșterea tarifului pentru populație”, a anunțat Emil Boc, la începutul ședinței Consiliului Local.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local Cluj-Napoca există un proiect privind creșterea tarifelor pentru deșeuri cu încă 32%. Astfel, tariful ar fi trebuit să crească de la 10,92 lei/persoană, cât este în prezent, la 14,43 lei/persoană.


Boc spune că prețul va scădea, odată cu finalizarea CMID

Creșterea costurilor vine ca urmare a deschiderii primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, unde vor fi depozitate gunoaiele din tot județul, se arată în proiectul de hotărâre.

„În documentația înaintată, cei doi operatori (Rosal şi Brantner - n.red.) au solicitat modifiarea tarifelor pentru activităţile de salubritate stradală şi menajeră, datorită faptului că s-au modificat cheltuielile cu sortarea şi depozitatea finală a deşeurilor în Celula 1, ca urmare a tarifelor de operare CMID, comunicat de Consiliul Judeţean. (...) Tariful total de operare CMID este de 257,36 lei/tonă fără TVA”, se arată în referatul de aprobare a HCL.


Emil Boc a declarat însă că, odată cu finalizarea tuturor lucrărilor din CMID și cu darea în funcțiune a stației de tratare a deșeurilor, prețurile vor scădea din nou.

„Consiliul Judeţean ne-a informat că s-a semnat contractul de operare la CMID şi că preţul oficial este de 257,36 lei/tonă, fără TVA. Ei ne spun că trebuie încheiate contracte cu operatorii de salubritate, care la rândul lor ne spun că preţurile au crescut şi rămâne întrebare: cine plăteşte aceşti bani? Prima soluţie a fost să aplicăm majorarea la populaţie și să crească tariful la 14,43 lei/persoană. CMID nu e gata în totalitate. Este finalizată doar prima celulă. Partea de tratare mecanico-biologică a deşeurilor o face încă RADP-ul şi se plăteşte distinct. Când CMID-ul va fi gata în integralitate, în 2021 cum ni s-a comunicat, toate aceste procese vor fi efectuate în interiorul unei singure locaţii şi astfel preţul va scădea”, a mai arătat Boc.


Amintim că, în luna iulie, Curtea de Apel Cluj a respins contestația formulată de bucureștenii de la SC Eco Sud SA privind operarea CMID. Astfel, Consiliul Județean (CJ) Cluj are cale liberă să semneze contractul cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru serviciile de operare a noului Centru de Deșeuri. După câteva luni bune în care CMID a fost închis din cauza blocajului, acesta poate fi redeschis, fiind inaugurat inițial în mai 2020.

CITEȘTE ȘI

Gunoi neridicat cu zilele, pe o stradă din Cluj. Ungureanu: „Fac apel public la consilierii locali, să nu aprobe scumpirea prețurilor la salubritate”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter