Actualitate

După Bolt, încă o firmă lansează la Cluj un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice

O firmă își va lansa astăzi la Cluj serviciul de închiriere trotinete electrice. În ultimele săptămâni, sute de reclamații au apărut din rândul clujenilor cu privire la nerespectarea regulilor de circulație de către trotinetiști.

După Bolt, încă o firmă lansează la Cluj un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice După Bolt, încă o firmă lansează la Cluj un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice

 

 


Trotinetele eletrice Lime vor fi disponibile de astăzi și în Cluj-Napoca, acesta fiind al doilea oraș din România în care startup-ul american va oferi spre închiriere vehiculele, prin intemediul aplicației.

 


Lansarea Lime la Cluj-Napoca are loc miercuri, 26 august 2020, la mai bine de un an după lansarea din București a serviciului de mobilitate urbană, care a avut loc în aprilie 2019. Trotinetele vor fi disponibile în anumite locuri din Cluj-Napoca, începând cu Piața Unirii, Piața Mărăști, Mănăștur sau Gheorgheni.

Cum funcționează noul serviciu de închiriere?

Pentru a utiliza Lime, călătorii descarcă aplicația, localizează o trotinetă de pe hartă și o deblochează atingând un buton. Pentru a încheia cursa, trebuie să urmărească instrucțiunile din aplicație și să parcheze trotineta responsabil. Să mergi cu Lime va costa 3 lei pentru a debloca trotineta și fiecare minut al cursei va fi taxat cu 60 de bani.


Trotinetele pot atinge o viteză maximă de 20 km/oră. Compania se angajează să ofere siguranță și confort și îndeamnă călătorii să poarte întotdeauna căști.

Reprezentanții firmei Lime le recomandă utilizatorilor:


- să călătorească doar în zonele desemnate, cum ar fi străzile și pistele de biciclete;

- să parcheze în mod corespunzător în afara drumurilor pietonale, rampelor de serviciu și a stațiilor de autobuz;


- să fie atenți la mașini, pietoni și alți călători pe trotinete.

În Europa, Lime este disponibil în peste 40 de orașe din 19 țări de pe continent. În București, Lime a făcut o integrare cu serviciul Uber, începând din iulie 2020 trotinetele putând fi închiriate de pe aplicația companiei de ridesharing.

Clujenii, foc și pară pe trotinetiști

După ce Bolt a introdus și în Cluj-Napoca noile sale trotinete electrice, un val de nemulțumiri a invadat spațiul public. Deși menite să ușureze deplasarea pe străzile din Cluj-Napoca, trotinetele au devenit un motiv întemeiat de supărare pentru clujeni.

Sute de oameni s-au plâns în ultimele săptămâni de problemele create de folosirea inadecvată a trotinetelor verzi pe care Bolt le-a pus la dispoziție. „Trotinetiștii” se „remarcă” atât prin accidente – deocamdată, din fericire, doar ușoare –, cât și prin modul haotic în care se deplasează sau, dimpotrivă, în care lasă trotinetele pe carosabil sau chiar în mijlocul trotuarului.

Ce spun clujenii despre „trotinetele verzi” și „trotinetiști”?

„Pietoni începători fără cască pe trotinete închiriate scump, purtătoare de COVID-19 (că nu le dezinfectează nimeni) pe trotuar ne trebuia!”, „Tot câte o troșcoletă e tot Clujul!”, „O grămadă de puștani pe trotinete, oare cine răspunde în caz de accident?”, „Prostie+trotinetă+lipsa de cunoaștere a regulilor de circulație=epurare urbană naturală”, „Foarte oribil, se lasă la voia întâmplării, spre exemplu lângă o parcare!”, sunt doar câteva dintre sutele de comentarii acide de pe pagina oficială de Facebook a companiei Bolt.

Șirul lung al nemulțumirilor continuă cu farurile LED mult prea puternice, prețul pe care mulți îl consideră piperat sau vitezele excesiv de mari cu care se circulă. Evident, părerile sunt împărțite, o parte dintre clujeni manifestându-și satisfacția privind utilitatea noilor trotinete. Vorbim despre oameni responsabili, care „încalecă” trotinetele verzi cu scopul pentru care ele au fost instalate – mobilitate mai simplă, mai rapidă, mai „verde”. Din păcate, pentru alții trotinetele au devenit o formă de distracție periculoasă.

La rândul lor, taximetriștii reclamă că utilizatorii trotinetelor le lasă „alandala” pe trotuare după folosire, blocând accesul pietonilor, fără ca polițiștii să se sesizeze și să le ridice, așa cum ar face în cazul mașinilor parcate pe trotuare. Mai mult, unii dintre utilizatorii acestora „împart” trotineta, acuză taximetriștii, care spun că, deși au fost arătați cu degetul că se uită cu jind la trotinete pentru că le-ar scădea din venituri, ele nu au impact asupra încasărilor din taximetrie.

Primăria vrea regulament pentru trotinete, asemănător celui de taxi

Edilul clujean a declarat că este un susțintor al mobilității alternative, inclusiv al trotinetelor electirce, însă aceste servicii trebuie mai bine reglementate, iar legile trebuie respectate. Astfel, el a anunțat că o echipă din Primăria Cluj-Napoca lucrează la un proiect prin care să fie stabilite locurile în care standurile pot fi amplasate sau unde pot fi lăsate trotinetele, după folosire, tariful pentru acest serviciu, dar și un număr maxim de trotinete pe care orașul „le suportă”.

„Avem o echipă care pregătește, pentru supunerea în dezbatere, un proiect de regulament care nu trebuie să reglementeze circulația, pentru care există reglementare prin lege, pe unde au voie să circule, nu putem să trecem peste lege, dar putem să stabilim prin acest regulament unde sunt locurile de amplasare și de a lăsa trotineta, să nu fie trotuarul mai mic, nu știu, de doi metri, ca să ai culoar pietonal, anumite zone unde e interzis să lași trotineta, câte trotinete pot fi în acest oraș, ținând cont de nevoile orașului, de capacitate. Trebuie să stabilim aceste lucruri și de aceea am cerut tuturor celor care doresc să vină cu aceste sisteme, pe care, repet, nu le refuz, le consider benefice într-o societate modernă, dar totul reglementat și sigur.

Vom veni cu aceste propuneri și le vorm dezbate cu totți cei interesați pentru a stabili tarife, locații unde să fie lăsate sau luate trotinetele, număr maxim pe care să îl avem în oraș și totul să aibă un aspect civilizat, ordonat. Eu sunt un susținător al mobilității alternative și nu trebuie să îi punem pe unul împotriva altuia, dacă toți respectă regulile, putem trăim în armonie cu toții”, a declarat Emil Boc.

 

CITEȘTE ȘI

VIDEO. Trotinetiștii, un adevărat pericol în Cluj-Napoca! Drifturi, accidente și pietoni în stare de șoc

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter