Actualitate
„Marșul Recunoștinței”, omagiu pentru eliberarea Clujului. Zeci de clujeni au purtat straie populare românești. VIDEO
„Marșul Recunoștinței” s-a desfășurat și în acest an, chiar și în contextul epidemiologic în care ne aflăm, dar cu un număr limitat de persoane.Află mai multe despre eveniment.
„Marșul Recunoștinței”, omagiu pentru eliberarea Clujului. Zeci de clujeni au purtat straie populare românești. VIDEO
Ziua de azi, prin acest eveniment, aduce un omagiu persoanelor care s-au sacrificat pentru eliberarea Clujului, în anul 1944.
Marșul a fost organizat de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, astăzi, duminică 11 octombrie, între orele 12-14. A fost o activitate omagială dedicată armatei române, eliberatoare a Clujului în 11 octombrie 1944, spun organizatorii.
Evenimentul s-a desfășurat pe traseul Piața Mărăști - B-dul 21 Decembrie 1989 - Monumentul Eroilor – Cimitirul Eroilor. Au participat membrilor Societatii Avram Iancu, simpatizanții acesteia și a unui pluton militar care au depus coroane de flori la monumentul Eroilor și Cimitirul Eroilor. A existat și o limitare a numărului de persoane, permise fiind 100.
Participanții trebuiau să respecte distanțarea socială, purtarea măștilor și dezinfectarea.
Despre eliberarea Clujului 1944
Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu a dat și detalii legate de evenimentul întâmplat la 1944:
În octombrie 1944, eliberarea Clujului, cel mai important centru urban al Transilvaniei, reprezenta nu doar un obiectiv militar propriu-zis, ci, mai ales, un indicator al înclinării definitive a balanței în favoarea forțelor românești în lupta justă de eliberare a teritoriului național împotriva celor germano-ungare, din ultima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial. În „Operațiunea Cluj” au participat 7 divizii ale armatei române și două divizii sovietice. Potrivit istoricilor, eliberarea Clujului s-a făcut printr-o largă acţiune de învăluire, pe dreapta pe direcţia satului Gheorgheni – Someşeni şi pe direcţia Apahida – Chinteni, iar pe stânga, pe direcţia Buru – Băişoara – Gilău şi Iara – Sălicea – Floreşti. Divizia 18, subordonată Corpului 104 Sovietic, a dus lupte grele pe aeroportul Someşeni şi la Sînnicoară, cucerind podul de peste Someş.
Alte două divizii, D9 şi 21, au ocupat comunicaţia Apahida – Cluj şi au cucerit înălţimile de la nord de Cluj.
Prin organizarea « Marșului Recunoștinței » Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România dorește să omagieze jertfele eroilor căzuți pentru eliberarea Clujului și să marcheze în memoria locuitorilor acest moment important din istoria comunității.
CITEȘTE ȘI:
Când se schimbă ora? Iarna anului 2020 se apropie
Ioan-Aurel Pop, despre Ziua Limbii Române: „este o sărbătoare a spiritului românesc”