Actualitate
Peste 54,3 milioane de lei pentru modernizarea și lărgirea Căii Mănăștur și a străzilor adiacente! Pe câte benzi se va circula?
Pași concreți spre modernizare și lărgirea Căii Mănăștur și a străzilor adiacente. Documentația pentru obiectivul de investiții a fost finalizată și așteaptă aprobarea Consiliului Local.
Peste 54,3 milioane de lei pentru modernizarea și lărgirea Căii Mănăștur și a străzilor adiacente! Pe câte benzi se va circula?
Consilierii locali vor aproba marți, 27 octombrie, documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă”.
Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției este de 54.328.940,68 lei (cu TVA), valoarea necesară pentru exproprieri fiind de 14.466.601,95 lei. În total, o suprafață de peste 40.500 de metri liniari va fi expropriată pentru lărgirea Căii Mănăștur. Durata de realizare a lucrărilor este de doi ani.
Patru benzi pe Calea Mănăștur, mai puține mașini și mai multe autobuze
Prin studiul de fezabilitate, au fost propuse două scenarii de modernizare a străzilor, iar cel considerat optim, deoarece scade transportul cu autoturismele personale cu cel puțin 35,3%, prevede:
- Patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml;
- Patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml;
- Trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 ml;
- Piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml.
Conform studiului de fezabilitate, scenariul asigură de asemenea creșterea cotei transportului public cu minim 40,8% și a vitezei de deplasare pentru mijloacele de transport public local cu minim 30%. Acest scenariu stabilește un coridor de expropriere în suprafață de 40.551 ml. Totodată, ar urma ca pe Calea Mănăștur să fie amenajate benzi dedicate transportului în comun pe sensul Centru - Mănăștur și invers.
Date tehnice privind proiectul de modernizare:
- Suprafața totală carosabil: 22.658 mp;
- Suprafața totală parcare reconfigurată: 1.568 mp;
- Suprafața totală trotuare: 9.714 mp;
- Suprafață totală zona pietonală: 2.016 mp;
- Suprafața totală piste pentru cicliști: 3.646 mp;
- Suprafața totală spațiu verde: 885 mp;
- Suprafața zidure de sprijin: 61 mp;
- Pod nou propus peste Canalul Morii, cu lungimea de 13,20 metri liniari.
Reconfigurarea traficului din zonele Calea Mănăștur și Calea Moților este un obiectiv cheie în vederea prioritizării transportului în comun, susțin reprezentanții municipalității clujene.
În mai 2019, în prezența primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și a viceprimarului Dan Tarcea, clujenilor le-a fost prezentat amplul proiect al restructurării traficului. Extinderea benzilor dedicate pentru transportul în comun și biciclete, respectiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și studiile de fezabilitate pentru Calea Moților, Calea Mănăștur, strada Uzinei Electrice și strada Mărginașă au fost atunci principalele subiecte.
„Nu mă las până nu fac benzi dedicate pe Moţilor! Se lucrează la extindere, se va implementa integral când va fi finalizat procesul de extindere a Căii Mănăştur. Ştiţi bine că am trecut la exproprieri, strada Mărginaşă şi Calea Mănăştur, suntem în fază avansată de lucru, dar până atunci, tot voi impune una din soluţiile posibile: ori benzi reversibile, ori cu interval orar pentru bandă dedicată, ori pe o anumită porţiune importantă” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI
Benzi mai largi pentru siguranța bicicliștilor. În două săptămâni, soluția pe Calea Mănăștur?