Actualitate

Sărbătorile vin cu restricții. 5 moduri prin care cumpărăturile de Crăciun vor fi total diferite în 2020

Cumpărăturile de sărbători sunt o mare „afacere” pentru multe magazine. În acest an nu se vor putea desfășura la fel ca altă dată.

Sărbătoriile vin cu restricții. 5 moduri prin care cumpărăturile de Crăciun vor fi total diferite în 2020 Sărbătoriile vin cu restricții. 5 moduri prin care cumpărăturile de Crăciun vor fi total diferite în 2020

 

 


Prețurile imense, cozile lungi și profitul mare din urma sărbătorilor au devenit lucruri tipice perioadei de Crăciun și Revelion.

 


Multe magazine depind de această perioadă, de sărbători, pentru a-și scoate profit și a-și asigura buna funcționare a afacerii, prin mari vânzări.

Totuși, în acest an, cumpărăturile de Crăciun vor fi total diferite de cele de până acum. Noile restricții vor afecta cursul normal al lucrurilor, la fel cum s-a întâmplat cu majoritatea obiceiurilor pe care le aveam, în momentul în care a pornit pandemia de COVID-19.


În prezent, s-au făcut multe schimbări și în economia țărilor, preferințe ale cumpărătorilor, iar Crăciunul va fi mult mai sec decât odinioară.

Sărbătorile de iarnă: fără colindat, fără petreceri, fără adunări mari de familie

Sărbătorile de iarnă vor fi împânzite de restricții și măsuri de prevenție a răspândirii virusului COVID-19. Cel mai probabil în acest an vom avea un Crăciun mai liniștit și restrâns.


„Sărbătorile de Crăciun și Revelion din acest an vor fi, cel mai probabil, dominate de restricții (fără colindat, fără petreceri, fără adunări mari de familie)”, a spus Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, într-o postare de pe pagina sa.

Aceste lucruri vor influența și cumpărăturile de Crăciun, mai puține evenimente și adunări, însemnând mai puțini bani cheltuiți pentru organizare, deci mai puține vânzări.


Forbes, revista americană, a prezentat 5 moduri prin care cumpărăturile de Crăciun vor fi orice altceva decât obișnuite în anul pandemic.

1. Cumpărăturile vor începe mai devreme pentru a evita aglomerarea

De obicei, în anii anteriori, oamenii își începeau cumpărăturile cam prin perioada reducerilor de Black Friday. Acum, un sondaj arată că multă lume a început să meargă la cumpărături pentru sărbătorile de iarnă, chiar de la jumătatea lunii octombrie. 3 din 10 persoane au ales să înceapă mai devreme, dar de ce?

Mulți oameni vor să evite aglomerația, mai ales în contextul actual, al pandemiei de COVID-19. Interacțiunea cu alte persoane și statul în cozile lungi poate să fie în prezent un lucru crucial. Așadar, mulți cumpărători preferă să își achiziționeze strictul necesar pentru sărbători din timp, ca prin luna decembrie când magazinele sunt pline, să nu fie atât de expuși riscului de infectare.

Cumpărăturile timpurii le permit să respecte mai bine măsurile de siguranță și distanțarea socială. Și producătorii/vânzătorii îi încurajează pe oameni să își înceapă cumpărăturile mai devreme, pentru a putea evita problemele logistice ale unei mulți mari, care apar într-un ultim moment. Ele pot fi atât frustrante, cât și costisitoare pentru comercianți.

Un alt beneficiu pentru cumpărăturile din timp este faptul că au un impact mai mic asupra portofelelor cumpărătorilor, care au fost deja tensionate destul în acest an de criza COVID-19.

2. Majoritatea cumpărăturilor se vor efectua online

În locul supraaglomerării magazinelor, mai ales în cazul unei perioade de reduceri, cumpărăturile pentru sărbătorile din 2020 vor predomina în mediul online. Încă există multe zone cu restricții COVID-19, care limitează capacitatea și orele magazinelor, iar cele din online funcționează nonstop.

Pe lângă acest lucru, se apropie sezonul gripei și al răcelilor, fapt care ar putea duce la o creștere mare a numărului de cazuri. În același timp, încep să apară și mai multe îngrijorări în rândul oamenilor, dintre care mulți vor decide că este mai sigur din punct de vedere al sănătății să-și efectueze cumpărăturile online.

Există estimări care arată că vânzările specifice perioadelor de vacanță ori sărbători, în mediul online, s-au ridicat până la 35% în anul pandemic. Mulți comercianți își „construiesc” sau dezvoltă aplicații pentru a putea să vândă mai eficient și online.

3. Vor fi întârzieri enorme la livrări

Odată cu creșterea uriașă a cumpărăturilor online, și livrările vor fi enorm de multe, iar automat vor exista întârzieri. Firmele de livrare vor avea pe „umeri” o presiune suplimentară cu care vor trebui să facă față, chiar dacă sunt deja fragili din cauza pandemiei de COVID-19.

De când cu apariția pandemiei, era de așteptat că va fi o mai mare presiune pe livratori. Consumatorii s-au așteptat la întârzieri pentru livrarea produselor, dar în ultima parte a anului ar putea să fie mult mai gravă situația.

Multe companii de livrare deja pregătesc mii de angajați, șoferi, pentru livrarea pe timp de sărbători. Această perioadă ar putea avea și un impact negativ asupra clienților, fiindcă firmele ar putea să își mărească prețurile pentru livrare, ca să poată asigura costurile suplimentare pentru siguranță contra COVID-19 și curățenie.

Totuși, pentru a putea evita într-o oarecare măsură aceste lucruri, unele firme încearcă să-i facă pe cumpărători să aleagă varianta pick up in store, adică ridicare din magazin, sau easybox, anumite puncte de livrare de unde cumpărătorii își pot lua comenzile.

Pentru a evita o relați tensionată cu clienții lor, comercianții vor trebui să fie foarte clari cu privire la termenele limită pentru comenzi înainte de sărbători. Plus, va trebui menționat și faptul că produsele se vor livra în mai mult timp decât s-ar livra în mod normal.

4. Cheltuieli mai mari sau mai mici decât în anii anteriori?

O mare întrebare este, cât de mult vor cheltui oamenii pentru sărbătorile din acest an? Majoritatea oamenilor au avut de suferit din punct de vedere financiar, salariile devenind mai mici sau mulți chiar și-au pierdut locul de muncă. Unii cumpărători ar putea cheltui mult mai puțini bani decât până acum.

Totuși, în același timp, multe persoane intenționează să cheltuiască la fel de mult sau chiar mai mult ca până acum, pentru a păstra tradițiile de sărbători vii. Un sondaj arată că 66% din consumatori sunt dispuși să plătească mult pentru sărbători.

Astfel, cheltuielile vor fi inegale. Unii oameni vor fi dornici să aibă un fel de normalitate și să cheltuiască suma obișnuită, de la an la an, (sau chiar mai mult) pentru cadouri și alte cumpărături, în timp ce alții vor reduce cheltuielile din cauza incertitudinii economice.

5. Cadourile netradiționale vor fi mai populare

Având în vedere că anul pandemic a adus mai aproape familiile, cadourile ar putea să fie mai netradiționale. Cadourile tipice nu vor mai fi la fel de cumpărate.

În timp ce comercianții cu amănuntul vor vinde în continuare o cantitate mare de haine, încălțăminte și electronice, experții prezic, de asemenea, că oamenii vor alege cadouri netradiționale care pot construi relații. Mulți consumatori vor oferi jocuri, abonamente la servicii de streaming și vouchere pentru călătorii viitoare.

Unii oamenii vor alege să se răsfețe acasă cu mai multe cadouri de sănătate și frumusețe, iar alții vor cheltui probabil mai mulți bani pe echipamente de fitness la domiciliu, îmbrăcăminte confortabilă și decor pentru casă pentru a profita la maximum de timpul lor acasă.

CITEȘTE ȘI:

Încă un oraș și-a anulat Târgul de Crăciun, din cauza COVID19. La Cluj, situația este incertă

 

Nelu Tătaru, lămuriri pentru românii care vin în țară de Crăciun. În ce condiții intră în carantină?

 

abonare newsletter