Actualitate
Ce priorități are „Clujul Smart” pentru următorii 4 ani? Ovidiu Cîmpean: „Factorii cheie sunt inovația, participarea și creșterea calității vieții”
Care sunt strategiile ce vor transforma Clujul din orașul cu prima stradă „smart” în „Smart City”?
Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, a prezentat, în cadrul unei dezbateri publice online cu tema „Cluj SmartCity” prioritățile municipalității pentru următorii ani, pentru transformarea Clujului într-un oraș smart și prietenos cu mediul. Dezbaterea a fost organizată de Expert Forum (EFOR) și Centrul pentru Studiul Democrației (CSD).
Directorul de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca a vorbit despre direcțiile strategice urmărite de administrația locală până în anul 2030, dar și despre programele care vor transforma Clujul într-unul dintre primele orașe din țară neutre din punct de vedere climatic, în 2050.
„Pornind de la Strategia de Dezvoltare a orașului, care a fost coordonată de Facultatea de Șiințe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB, factorii strategici cheie sunt inovația, participarea și universitatea și bineînțeles, conceptul general de creștere a calității vieții cetățenilor. Direcțiile strategice pe care noi le-am abordat, mai ales în privința atragerii de fonduri europene până acum, dar și pentru perioada 2021-2027 sunt mobilitatea urbană sustenabilă, Cluj-Napoca – hub al inovării, Clujul Verde, infrastructura educațională și de sănătate și instrumente de guvernanță participativă.
Avem și un plan de mobilitate urbană durabilă, care stă la baza acestor proiecte și a acestor direcții strategice și în acest moment suntem în plin proces de actualizare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană la nivelul zonei metropolitane, prin care colaborăm cu Banca Mondială și ne propunem să oferim Clujului o viziune pentru 2030, dar și pentru 2050, când ne propunem să fim unul dintre primele orașe ale României neutre din punctul de vedere a impactului asupra climei, conform strategiei adoptate și de Uniunea Europeană”, a declarat Ovidiu Cîmpean.
Transport nepoluant până în 2028, dar și primele autobuze autonome și cu hidrogen
Acesta a declarat că transportul din Cluj-Napoca va deveni 100% nepoluant până în anul 2028, urmând a fi extinsă rețeaua de benzi dedicate transportului în comun, în toate cartierele clujene.
„În ceea ce privește direcțiile strategice, propunem ca până în anul 2028, întreaga flotă de transport public să fie nepoluantă, 100% electrică, astfel încât să reducem impacrul transportului public asupra calității aerului și asupra climei. Până acum, am investit 100 de milioane de euro din fonduri europene în modernizarea flotei de transport în comun, suntem primul oraș care a introdus autobuzele electrice introduse în circulație și urmează să avem toată flota de tramvaie nouă până anul următor. Tot ca o componentă a mobilității sustenabile, ne propunem să asigurăm și o rapiditate și o predictibilitate mai mare a autobuzelor. Vom crea benzi dedicate pentru transportul public în fiecare cartier”, a afirmat Ovidiu Cîmpean.
Clujul ar putea deveni primul oraș cu o linie de transport cu autobuze autonome din România, dar și primul oraș cu autobuze cu hidrogen.
„Ne propunem un proiect pilot, «Linia 0», care să fie deservită de un shuttle autonom, avem deja un parteneriat cu Universitatea Tehnică și am finalizat cercetarea de piață la nivel european și internațional și urmează anul viitor, sperăm, să intrăm într-un proiect de cercetare și inovare în această direcție. De asemenea, ne propunem să introducem și o flotă de autobuze cu hidrogen. Probabil, pe bugetul de anul viitor, vom avea deja acest proiect prevăzut”, a mai spus Cîmpean.
Oraș pentru pietoni. Străzi „smart” în fiecare cartier
Programul „Walkable City” va aduce străzi „smart”, pe modelul străzii Molnar Piuariu, în toate cartierele din oraș, în următorii ani.
„În ceea ce privește cealaltă componentă a mobilității urbane sustenabile, am demarat un program de investiții, «Walkable City», în valoare de peste 100 de milioane de euro. Acest program își propune să crească confortul și siguranța pietonilor în oraș și să îi încurajăm pe clujeni să experimenteze orașul, nu doar să îl tranziteze din mașina proprie. Acest proiect îl vom extinde și în cartiere, avem deja un prim proiect pilot pe care l-am realizat pe strada Molnar Piuariu. Proiectul va fi continuat în cartierul Grigorescu, însă ne propunem să pregătim astfel de proiecte în fiecare cartier al orașului, astfel încât să creăm noi centre de cartier și spații atractive pentru pietoni și bicicliști”, a mai arătat directorul din Primăria Cluj-Napoca.
Clujul „înverzește”! Culoare verzi pe malurile Someșului și 100 de hectare de spații verzi noi
Un proiect pe cale să devină realitate este cel legat de revitalizarea malurilor Someșului și crearea unor coridoare verzi în preajma acestora, dedicate pietonilor și bicicliștilor. Acesta ar putea fi extins, ulterior implementării la Cluj-Napoca, și în zona metropolitană.
„Un alt proiect strategic este regândirea malurilor Someșului. Someșul va fi primul râu din România care va beneficia de o strategie integrată de dezvoltare urbană. Vom crea 12 kilometri de piste de biciclete și alei pietonale - peste 14 kilometri. Pe viitor, dorim să extindem acest model de bună practică și pe zona metropolitană, astfel încât să avem de la Gilău la Bonțida un culoar sustenabil.
De asemenea, ne propunem peste 100 de hectare de spații verzi noi și să plantăm 100 de mii de arbori în oraș, dar și dezvoltarea unei rețele de senzori și stații de măsurare a calității aerului, apei și solului, dar și să creăm coridoare verzi de mobilitate durabilă pe malurile cursurilor de apă din Cluj, pe modelul malurilor râului Someș”, a spus Ovidiu Cîmpean.
Concursuri de soluții pentru modernizarea școlilor
Școlile devin și ele o prioritate în următorii ani, fiind în lucru 10 concursuri de soluții pentru modernizarea unor clădiri și a spațiilor adiacente școlilor din Cluj-Napoca.
”Vrem că ne aliniem și strategiei Uniunii Europene cu privire la reabilitarea clădirilor publice și rezidențiale și aici pregătim o serie de concursuri, avem în lucru patru școli, tot din fonduri europene: Colegiul Tehnic Ana Aslan, Liceul Onisifor Ghibu, dar vrem să pregătim, în premieră pentru România, 10 concursuri internaționale de soluții pentru modernizarea școlilor și liceelor din Cluj-Napoca. Acestea pot aduce o calitate deosebită în amenajarea infrastructurii educaționale. În aceste concursuri vom aborda și spațiul adiacent a acelor școli, astfel încât să creștem accesibilitatea și siguranța, astfel încât să nu mai avem accidente în jurul școlilor”
Ovidiu Cîmpean a amintit și de marile proiecte de investiții ale Clujului, respectiv Centura metropolitană, Trenul metropolitan, Metroul, precum și de trei proiecte importante pe domeniul sănătății: Spitalul Regional de Urgență, Spitalul monobloc pentru copii și Centrul Integrat de Transplant pentru care este semnat contractual de proiectare.
CITEȘTE ȘI
Fonduri europene pentru studiile a 4 proiecte de reamenajare: Piața Mărăști, Calea Mănăștur, Parcul I. L. Caragiale și Cetățuia