Actualitate
Primarii din zona metropolitană își dau mâna pentru proiecte comune de dezvoltare. Boc: „Este cel mai ambițios proiect pe care ni-l propunem”
Primarul Emil Boc anunță că se lucrează, alături de ceilalți edili din zonă, pentru crearea unui „pact de dezvoltare metropolitană”, cu scopul adoptării unor strategii comune de creștere a calității vieții locuitorilor.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că poartă discuții cu edilii din zona metropolitană pentru crearea unui pact de dezvoltare pe mai multe direcții, inclusiv mobilitate, dezvoltare urbană, educație și mediu.
„Am avut o discuție cu toți primarii din zona metropolitană a Clujului, din inelul 1 al Clujul, dar și cu Gilău. Am propus un pact de dezvoltare metropolitană, cu câteva componente foarte importante: transport și mobilitate, dezvoltare urbană și urbanistică, educație, școli, creșe, grădiniță, calitatea vieții, mediu”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.
„Un nou pol de IT ar putea exista la Gilău, Florești sau Apahida”
Scopul acestui demers este adoptarea unor strategii comune de dezvoltare în domeniile menționate și nu numai. Acordul ar putea deveni realitate chiar din primăvara anului viitor.
„Scopul nostru este să avem zone de dezvoltare economică în afara Clujului, un nou pol de IT, de exemplu, care poate fi în Gilău, Florești, Apahida. Să avem zone de dezvoltare economică altele decât din domeniul IT-ului, astfel încât noi să avem în continuare un rezervor de investiții și locuri de muncă bine plătite. Centre de excelență și de cercetare pot fi create și în afara Clujului, un campus metropolitan. Ne-am propus, împreună cu ceilalți primari, să discutăm oportunitățile de dezvoltare și anul viitor, în februarie - martie, să prezentăm acest plan integrat referitor a oportunitățile de dezvoltare și să ne concentrăm pe dimensiunea de dezvoltare a Clujului”, a adăugat Boc.
Proiecte de infrastructură pentru următorii 50 de ani
Primarul Emil Boc spune că pactul va urmări dezvoltarea unor proiecte pentru următoarea jumătate de secol, referindu-se atât la proiecte de infrastructură cum ar fi un centru de conferințe, cât și la adoptarea unui regulament comun de urbanism.
„Este cel mai ambițios proiect pe care ni-l propunem și am agreement-ul de principiu al primarilor și mă bucur să văd asta. Calitatea vieții va conta atât în Cluj-Napoca, cât și în afară, calitatea locuirii, de asemenea. Vrem să ne corelăm, chiar dacă nu avem cadru legal. Nu ne oprește nimeni să ne stabilim un cadru coerent de colaborare.
Această componentă a pactului de dezvoltare metropolitană, combinată cu partea aceasta care ține de proiectele majore de infrastructură vor da viitor Clujului pentru viitorii 50 de ani, pentru că sunt gândite în așa fel încât să asigure dezvotarea integrată. Am vorbit și cu Gilăul, să vedem unde mai fac școală, creșă, grădiniță, la fel și în Florești. Vrem să pregătim infrastructura școlară de acum pe viitor”, a afirmat edilul clujean.
CITEȘTE ȘI
Clujul își întoarce fața spre cartiere și zona metropolitană. Se conturează strategia de dezvoltare a orașului până în 2030