Actualitate

Mărăștiul devine „cartier pentru pietoni”, cu bani de la UE. Ovidiu Cîmpean: „Proiectele vor putea fi finanțate din fonduri europene”

Două proiecte importante de investiții din Piața Mărăști și zona Expo Transilvania vor schimba fața cartierul clujean.

 

 


Este vorba despre proiectul de regenerare urbană a zonei verzi Expo Transilvania, ce vizează amenajarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor adiacente după conceptul Walkable and Smart City și construirea unui parking, respectiv un proiect similar de revitalizare a zonei Piața Mărăşti și a străzilor adiacente.

 


„Programele de investiții «Clujul Verde» și «Cluj-Napoca - Oraș pentru pietoni» continuă cu noi proiecte. Am lansat licitația pentru serviciile de proiectare pentru trei obiective importante în cartierul Mărăști: parc în zona Expo Transilvania, reamenajarea străzii Dâmboviței și a străzilor adiacente după modelul străzii Molnar Piuariu (walkable city) și construirea unui parking suprateran în zona IRA. Proiectele vor putea fi finanțate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2021 - 2027 sau prin alte programe europene”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul de Dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca.

În proiect vor fi cuprinse Parcul Aurel Vlaicu, Expo Transilvania și străzile adiacente: strada Dâmboviței, strada Ialomiței, strada Tribunul Vlăduțiu, Aleea Dâmboviței. Acestea vor beneficia de piste de biciclete, trotuare, echipamente cu tehnologie de tip Smart City (de exemplu bănci cu prize USB, stații pentru încărcarea mașinilor/ bicicletelor/ trotinetelor electrice). Totodată, Parcul Aurel Vlaicu va avea și facilități sportive la standarde europene.


Străzi amenajate după conceptul „walkable city”, în mai multe cartiere din Cluj

Proiectul propune crearea unor parcursuri coerente, cu condiții confortabile de circulație și traversare pentru pietoni și cu atribute peisagistice: trotuare late, fără obstacole, vegetație, mobilier stradal de calitate și piste pentru bicicliști, respectiv realizarea unui parking.

În ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca a demarat ample proiecte de reamenajare urbană a diverse zone din centrul municipiului, proiecte bazate pe principiile „oraș pentru pietoni” („walkable city”) și „green city”. Primăria Cluj-Napoca a demarat programul de investiții „oraș pentru pietoni” („walkable city”) prin care și-a propus ca astfel de proiecte să ajungă treptat în toate cartierele orașului. Un prim exemplu de succes este reamenajarea străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă „smart” din România. De asemenea, zona Piața 14 Iulie din cartierul Grigorescu va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative.


CITEȘTE ȘI

Zona Expo Transilvania, „resuscitată”. Va fi construit un parking, străzile vor fi modernizate, iar Parcul Aurel Vlaicu - extins

 

abonare newsletter