Actualitate

S-a deschis primul centru de consiliere pentru bolnavii de cancer

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/10_ziua/04 centru consiliere oncologie 4.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primul centru din Cluj de consiliere a persoanelor bolnave de cancer s-a deschis ieri.

De ce servicii beneficiază bolnavii?

Beneficiarii centrului vor primi gratuit consiliere psihologică, consiliere pentru reintegrarea pe piaţa muncii şi se pot înscrie în grupuri de sprijin. În judeţul Cluj sunt peste 16.000 de persoane care suferă de cancer.


Persoanele diagnosticate cu cancer vor putea trece mai uşor peste această boală cu ajutorul specialiştilor de la Centrul Regional Nord-Vest Oncosuport din Cluj, care funcţionează pe strada Tipografiei, numărul 28. Medicii spun că un astfel de centru este foarte important pentru cei cu afecţiuni oncologice deoarece aceştia au nevoie şi de suport psihologic, nu doar de tratament medical.

„Acest centru vine ca o completare pentru că nu ajunge ca pacientul să primească doar tratament şi suport strict medical. După ce bolnavul pleacă din spital, el rămâne doar cu familia care este şi mai dărâmată decât el, de aceea acest centru îl va ajuta să se împace cu sine, să lupte, să gândească pozitiv şi să nu fie singur”, declară Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.


Suferinţa psihică, mai grea decât cea fizică

Eugenia Pop este unul dintre beneficiarii acestui centru, iar femeia spune că foarte mulţi oameni care vor cere ajutorul specialiştilor vor fi scoşi din sentimentul de resemnare cu care se confruntă, le va fi uşurată suferinţa, vor fi ajutaţi să îşi depăşească problemele şi să se reintegreze în societate. „Persoanele cu cancer duc o luptă extraordinară pentru viaţă. Boala îi schimbă chiar din primele momente când trec prin şocul aflării diagnosticului. Trec prin neclarităţi referitoare la viitorul lor, la modul cum se vor împăca cu sine, cum va reacţiona familia şi se vor teme să nu devină o povară”, povesteşte Eugenia Pop. Ea mai spune că o persoană cu cancer, dacă s-a vindecat fizic, rămâne cu trauma psihică pentru mult timp de aceea este nevoie de consiliere de specialitate.


Bolnavii nu trebuie să dispere

Doctorul Cristina Vitoc, cu o experienţă de 40 de ani în tratamentul cancerului la sân, subliniază că cei care au fost diagnosticaţi cu cancer nu trebuie să dispere şi nu trebuie să fugă de tratament, iar consilierea este foarte importantă chiar de la început. „Este nevoie de consiliere chiar din momentul diagnosticării când pacientul se întreabă de ce tocmai el este în această situaţie şi trece printr-o perioadă de şoc”, declară Cristina Vitoc.


Persoanele care vor cere ajutorul celor de la Centrul Regional Nord-Vest Oncosuport vor beneficia de consiliere psihologică, vor afla cum pot avea acces la servicii de protecţie socială, cum se pot reintegra pe piaţa muncii. De asemenea, vor afla ce drepturi au ca pacienţi şi pot participa la discuţii de grup cu alte persoane care au aceeaşi afecţiune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter