Actualitate

Clujenii de la periferia orașului „forțează nota”: „Unii continuă să încalce legea, construind pe principiul «las’ că rezolv eu după»”

Clujenii de la periferia zonei urbane „forțează nota” și continuă să construiască locuințe, deși nu au drept de construire și nu vor putea intra în legalitate. Fenomenul a fost semnalat chiar de șefa biroului Strategii urbane al Primăriei Cluj-Napoca.

 

 


Andreea Mureșan, șefa biroului Strategii urbane din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, trage un semnal de alarmă cu privire la proprietarii de terenuri care ontinuă să construiască locuințe în zone greu accesibile, fără autorizație și fără să țină cont de faptul că nu vor putea intra în legalitate.

 


Ea a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că introducerea de noi terenuri în intravilan poate fi făcută doar cu actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), pe baza unor elemente directoare de structurare spațială și proiecte concrete de viabilizare cu drumuri sau rețele edilitare. Cu toate acestea, mulți clujeni „forțează nota” și construiesc oricum, mergând pe ideea că nimeni nu le va desființa construcția.

„Ținând cont că aproximativ jumătate din teritoriul intravilan al Municipiului Cluj-Napoca este situat în zonă de urbanizare, accesibilizarea și urbanizarea zonelor neocupate din intravilan sunt prioritare față de eventuale extinderi ale intravilanului, principiul gestionării spaţiale a oraşului fiind dezvoltarea de la centru spre periferii. Introducerea de noi terenuri în intravilan poate fi luată în considerare doar odată cu Actualizarea PUG, pe baza unor elemente directoare de structurare spațială și proiecte concrete de viabilizare cu drumuri sau rețele edilitare. Cu toate că acest fapt este cunoscut (și li se aduce la cunoștință), unii clujeni continuă să încalce în mod conștient legea, construind locuințe fară a avea drept de construire, în zone greu accesibile, aflate la 1-2 kilometri de limita intravilanului, mergând pe principiul «las’ că rezolv eu după». Pe cale administrativă, nu au cum sa intre in legalitate. Pe unii nu-i interesează că nu vor putea să-și înscrie cu acte construcțiile în cartea funciară, nu vor putea să-și facă buletin la domiciliul respectiv, nu se vor putea racorda la utilități publice, merg mai departe și construiesc («pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția»)”, a scris Andreea Mureșan pe o rețea de socializare.


De cealaltă parte, proprietarii care așteaptă ani buni după autorizația de construire

Ea face o comparație cu proprietarii care la rândul lor au terenuri în zone neurbanizate dar parcurg etapele legale de întocmire a documentațiilor și realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), proces care poate dura ani de zile, urându-le acestora succes în demersul ridicării unei locuințe.

„Alții, care la rândul lor moștenesc terenuri în zone neurbanizate sau le cumpară (pentru că nu își permit financiar să cumpere teren în zone constituite), aleg să nu încalce legea, cu toate că nu le este ușor să locuiască în chirie ani de zile sau împreună cu alți membri ai familiei, până când vor putea să-și construiască propria locuință. Acești oameni parcurg toate etapele pe care le presupune procedura de urbanizare, cu toate că procesul poate dura ani de zile, mai ales când vorbim de zeci de proprietari ce trebuie să se adune, să ajungă la un consens și să întocmească un plan urbanistic zonal. Nu toți vor putea construi așa cum își doresc, de cele mai multe ori parcelarul trebuie modificat, vor trebui să își diminueze proporțional proprietățile în vederea realizării tramei stradale, a infrastructurii edilitare de interes local sau a unor obiective de interes public. Momentan în cartierul Borhanci sunt mai multe studii în faza de avizare sau aprobare, inițiate de proprietari privați. Sper ca toate să fie duse la bun sfârșit, iar cei care au ales calea legală, să-și îndeplinească visul de a avea o locuință”, a mai arătat Andreea Mureșan.


Cele mai multe construcții ilegale sunt în zona Valea Chintăului sau Fânațele Clujului. Ca exemplu de urbanizare legală, Andreea Mureșan a vorbit despre cartierul Borhanci, unde proprietarii de terenuri au inițiat în ultimii ani mai multe PUZ-uri de urbanizare. Ea a atașat o fotografie, unde cu albastru e marcat terenul aflat în proprietatea Municipiului (în curs de finalizare tema + caiet de sarcini pentru Elaborare SF ți PUZ- dezvoltare infrastructură educațională și de sănătate, infrastructură sportivă și amenajare pădure-parc), iar cu roșu sunt marcate contururile PUZ-urilor inițiate de persoane fizice aflate într-o fază avansată.

CITEȘTE ȘI


Stop autorizații de construire în Borhanci

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter