Actualitate

Crăciunul cu restricții, Revelionul fără inhibiții! Cabanele, luate cu asalt de clujeni pentru Anul Nou

Anul acesta de Crăciun, clujenii au fost nevoiți să stea în casă de sărbători. Chiar dacă autoritățile au fost destul de clare atunci când au prezentat restricțiile, aproape toate cabanele din Cluj sunt rezervate pentru perioada Revelionului.

Crăciunul acesta a fost diferit față de anii trecuți. Restricțiile impuse în contextul pandemiei au stricat planurile multor clujeni, care doreau să petreacă sărbătorile de iarnă la o cabană sau chiar în afara țării.

Chiar dacă rata de incidență a scăzut în ultima perioadă în județul Cluj, restricțiile au rămas în „picioare” pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19.


Cu câteva zile înainte de sărbători, prefectul Clujului, Mircea Abrudean a spus că autoritățile vor controla restaurantele, barurile și cabanele din județ pentru a se asigura că nu se vor organiza petreceri private.

„Am comunicat colegilor de la poliţie să facă, în perioada următoare, o campanie de informare la toate structurile turistice din judeţ şi nu numai, inclusiv la cabane private. Ne vom asigura că suntem prezenţi şi în noaptea de Revelion. Vom intra şi în structurile de primire turistică pentru a verifica dacă se respectă regulile. Sfatul meu este în continuare de a nu organiza petreceri", a spus Mircea Abrudean.


Clujenii, și nu doar ei au fost limitați în acest an. De fiecare data când au avut ocazia, autoritățile locale le-au amintit oamenilor amenzile pe care le pot primi „cadou” de sărbători sau chiar un dosar penal pentru organizarea unor petreceri private în contextul pandemiei.

Cum au sărbătorit clujenii de Crăciun?

Monitorulcj.ro a vorbit cu câțiva clujeni pentru a afla cum au sărbătorit Crăciunul, având în vedere că restricțiile impuse, care au fost destul de severe au stricat planurile multora dintre ei.


„Crăciunul acesta a fost foarte pustiu. Cumva nu mi s-a părut atât de diferit față de alți ani pentru că de ceva timp tot auzim stânga-dreapta „Crăciunul nu mai este cum era odată”. Orașul a fost super gol. iar faptul că nu am avut libertate (real vorbind) a făcut să se simtă și mai deprimant. Cu toate astea, faptul că am petrecut timp cu familia mea m-a făcut să uit de toată prostia cu „nu ieși afară după ora 11” și cumva m-am bucurat maim ult pentru ce am în acest moment, adică familia aproape de mine”, a spus Diana Ionescu, pentru monitorulcj.ro.

„A fost un Crăciun foarte plictisitor, din cauza pandemiei. Pot să spun că anul acest am sărbătorit stând în pat și uitându-mă la seriale. Am vrut să ies, dar faptul că la ora 23:00 trebuia să fiu în casă m-a făcut să îmi amând planurile. Doar în a doua zi de Crăciun am mers la o prietenă pentru a lua cina. Am fost un cerc restrâns pentru a nu avea probleme, mai ales că au fost acele restricții și trebuia să evităm formare unor gurpuri mari”, a delcarat Larisa Bulea.


„Crăciunul l-am petrecut acasă, alături de familia mea. Asta facem în fiecare an. Singurul lucru diferit în acest an a fost că tatăl meu a reușit să vină mai devreme acasă. Magia sărbătorilor nu s-a simțit foarte tare, mai ales din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Pe mine mă interesează mai mult sănătatea familiei mele, decât Crăciunul în sine”, a spus Paul Tătar.

Agențiile de turism din Cluj nu au avut foarte mult de muncă în această perioadă, pentru că majoritatea oamenilor au ales să își sărbătorească Crăciunul acasă sau într-un loc în care aveau siguranța că nu se vor infecta cu COVID-19. Cererea din acest an a fost foarte mică, față de anii anterioir, când agențiile nu făceau față clienților.


„Am avut solicitări și în afara țării dar și în țară, dar cu toate acestea cererea a fost foarte slabă față de anii trecuți. Pandemia și-a spus cuvântul în această perioadă. Cererea a fost foarte mică. La cabanele din Cluj nu prea au fost oferte, cel puțin din parte agenției noastre, pentru că de cele mai multe ori oamenii merg singuri și își închiriază o cabana pentru câteva zile. Oricum față de alți ani, când chiar se simțea această perioadă, pentru că toată lumea dorea să părăsească orașul, anul acesta a fost foarte slăbuț”, a declarat agentul de turism Rareș Solomon, pentru monitorulcj.ro.

Chiar dacă e pandemie, aproape toate cabanele din Cluj sunt rezervate de Revelion

Revelionul se apropie, iar cabanele de pe lângă Cluj sunt aproape pline. Unele dintre ele sunt închiriate chiar și din luna septembrie.

În județul Cluj, cele mai căutate stațiuni în perioada sărbătorilor sunt: Mărișel, Beliș, Băișoara, Vlaha, Măguri-Răcătău sau Valea Drăganului.

Cabanele din Beliș și Băișoara sunt ocupate, unele chiar din toamnă, când oamenii nu știau exact cum va evolua situația epidemiologică. În Băișoara prețurile cabanelor în perioada de Revelion sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru un sejur de 4 nopți. Majoritatea cabanelor se închiriază „la cheie”, capacitatea maximă fiind între 12 și 18 persoane. În funcție de locurile disponibile în cabană, prețul crește sau scade.

Câteva cabane disponibile se mai găsesc în stațiunea Mărișel, unde un sejur de 2 nopți este de 4.000 de lei. La fel ca în majoritatea stațiunilor, cabana se închiriază la „cheie”, iar în funcție de locurile de cazare de care dispune cabana, prețul scade sau crește.

Anul trecut, peste 170.000 de turiști români au ajuns de Revelion în stațiunile din țară și au cheltuit peste 44 de milioane de euro, conform datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

CITEȘTE ȘI:

Reguli STRICTE de Crăciun și Revelion la Cluj. Prefect: „Dacă se organizează petreceri, vom intra peste ei”

Cât costă să mergi la cabană de Revelion? Prețuri EXAGERATE în stațiunile de la munte

abonare newsletter