Actualitate

Polițiștii din Cluj, la protest în fața Prefecturii. Oamenii legii amenință cu „exces de zel” și blocarea activității

Polițiștii din Cluj, dar și din alte orașe din țară, au ieșit în stradă în dimineața zilei de joi.

 

 


Polițiștii din Cluj, București, dar și din alte orașe din România au ieșit la protest, joi dimineață, în ultima zi a anului.

 


Oamenii legii sunt nemulțumiți de proiectul Ordonanței de Urgență pe care prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat public că îl va promova și care vizează înghețarea drepturilor salariale pentru anul 2021. La protestul de la Cluj-Napoca s-au alăturat și polițiștii de la de la Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) Gherla. Au răsunat vuvuzelele, cu respectarea distanțării fizice, iar oamenii legii au afișat diverse mesaje („Salarizarea unitară, pentru voi e apă chioară!”/ „Nu bine a ieșit vaccinul și v-ați arătat veninul!”), scandând „Mincinoșii!”.

Polițiștii din Cluj, la protest. Oamenii legii acuză riscurile la care sunt expuși.

Potrivit Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, la acțiunile programate între orele 10:00 – 12:00, în fața sediilor Prefecturilor, și-au anunțat participarea grefieri și reprezentanți ai celorlalte sindicate afiliate Federației PUBLISIND. Cu toate acestea, la protest s-au prezentat mai puțin de 100 de manifestanți, maximul permis de lege în condițiile actuale.


„Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva polițiștilor în condițiile în care de 8 luni suntem în prima linie și gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV-2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectați din rândul personalului MAI și 30 de decese”, se arată într-un mesaj al EUROPOL.

Polițiștii din Cluj au ieșit în stradă. Oamenii legii amenință cu exces de zel și bunăvoință excesivă.

Mai departe, oamenii legii se plâng de deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, „sutele de ore suplimentare” efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecție, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajați, dar și lipsa oricăror compensații de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă.


Toate acestea, potrivit EUROPOL, au culminat cu înghețarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, generând mari tensiuni și nemulțumiri ale personalului. De altfel, spun polițiștii, aceasta este doar „o primă reacție de moment”, care va fi precedată de alte forme pe care le vor anunța în prima săptămână a lunii ianuarie.

Printre amenințările polițiștilor se numără excesul de zel și bunăvoința excesivă – aplicarea avertismentului, refuzul de efectuare a orelor suplimentare și chiar blocarea activității, prin intervențiile doar la cazurile de urgență, potrivit Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL.


CITEȘTE ȘI:

Ce înseamnă să fii FEMEIE ÎN POLIȚIE, o meserie dominată de bărbați?


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter