Actualitate

Supraimpozitarea „îi arde la buzunar” pe clujeni. 150 de clădiri din centrul Clujului, refațadizate în 2020

Supraimpozitarea clădirilor neîngrijite dă roade, la Cluj-Napoca. Aproape 150 de imobile taxate cu până la 500% au fost refațadizate doar în anul 2020.

 

 


Începând cu anul 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca - prin Direcția Generală Poliția Locală - realizează un amplu proces de inspecție și control asupra clădirilor din municipiu ale cărorfațade sunt degradate. Clădirile identificate ca fiind degradate sunt propuse apoi pentru supraimpozitare cu 500% începând cu anul următor.

 


În urma implementării politicii publice stabilite de Primăria Cluj-Napoca, au fost refațadizate până acum 681 de imobile, în perioada 2016-2020. Dintre acestea 146 au fost refațadizate doar în 2020.

De asemenea, în 2020, primăria a intervenim de urgență la 12 clădiri pentru înlăturarea elementelor care pot prezenta risc de desprindere și pot cauza accidente, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor.


De asemenea, s-au executat reparaţii la construcţii, instalaţii sanitare, electrice, de încălzire şi gaz, pentru 78 de imobile aflate în proprietatea sau în administrarea Primăriei. De asemenea, au început lucrările de reabilitare şi consolidare pentru trei imobile aflate în coproprietatea municipiului ClujNapoca (str. Iuliu Maniu nr. 1; str. Iuliu Maniu nr. 3; str. Iuliu Maniu nr. 16).

Tot în anul 2020 s-au făcut lucrări de întreţinere şi curăţare a monumentelor de for public şi au fost executate lucrări de reparaţii, restaurare şi conservare pentru bustul lui Alexandru Ioan Cuza.


Ce clădiri vor fi supraimpozitate în 2021?

Primăria Cluj-Napoca va continua politica de supraimpozitare pentru clădirile degradate din zona centrală. Până acum, au fost propuse pentru supraimpozitare următoarele clădiri:

- cu 200%: 24


str. Avram Iancu nr. 64
str. Avram Iancu nr. 4
str. Inocențiu Micu Klein nr. 15
str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 1
str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 27
str. Sindicatelor nr. 6
str. Iuliu Maniu nr. 23
str. Mihai Eminescu nr. 5
str. Tipografiei nr. 25
str. Sindicatelor nr. 10
str. Octavian Petrovici nr. 22
Piața Mihai Viteazu nr. 38
str. Nicolae Bălcescu nr. 3
B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 5
str. Avram Iancu nr. 3
str. Petru Maior nr. 7
str. Constantin Daicoviciu nr. 6
Piața Unirii nr. 27
str. Universității nr. 8
str. Crișan nr. 2
Piața Mihai Viteazu nr. 42
str. Memorandumului nr. 4
Calea Dorobanților nr. 21
str. Virgil Fulicea nr. 17

- cu 300%: 9

B-dul Eroilor nr. 31 (HCL)
Paris nr. 86
Moților nr. 40
str. Calea Dorobanților nr. 116
str. Iuliu Maniu nr. 5
str. Gheorghe Șincai nr. 9
str. Moților nr. 69
str. Emil Isac nr. 6
Piața Mihai Viteazu nr. 28

- cu 400%: 2

George Coșbuc nr. 5
str. Napoca nr. 14

Și terenurile neîngrijite vor fi supraimpozitate

Începând cu 2021, nu doar clădirile neîngrijite vor fi supraimpozitate, ci și terenurile lăsate „în paragină”. Astfel, în funcție de starea de degradare a acestora, clujenii vor trebui să plătească impozit cu 200%, până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite.

Potrivit regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite, vor fi supraimpozitate terenurile aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute.

Fac excepție de la majorarea impozitului pentru terenurile neîngrijite proprietarii care dețin autorizație de construire/desființare valabilă și au anunțat începrea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritatea publică locală.

CITEȘTE ȘI

Cât vor plăti clujenii pe taxe și impozite locale, în 2021? Parcări mai scumpe, supraimpozitare pentru clădirile și terenurile neîngrijite

 

abonare newsletter