Actualitate

Traficul aerian, „la pământ” în 2020: scădere a pasagerilor cu 69% față de 2019. Cum se pregătește Aeroportul Cluj de relansare?

Pandemia de COVID-19 a lovit din plin sectorul transportului aerian, iar recuperarea nu va fi ușoară, ținând cont că procesul de vaccinare a populației merge destul de lent și că apar noi provocări care alimentează incertitudinea, cum sunt noile tulpini de SARS-CoV-2.

 

 


Traficul aerian de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a scăzut în 2020 cu 69% față de anul precedent, de la 2.920.000 de pasageri la doar 900.000.

 


„Avem o scădere a traficului de 69% în 2020 față de 2019. Avem aproape 900.000 de pasageri, față de 2.920.000, deci aproximativ două milioane de pasageri mai puțin, din cauza crizei COVID-19. Scăderea nu e așa mare ca în alte aeroporturi din țară, nici ca în alte aeroporturi din Europa, având în vedere că suntem totuși un aeroport regional semnificativ și în continuare lucrăm împreună cu companiile aeriene pentru relansarea traficului”, a declarat directorul general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, pentru monitorulcj.ro.

Noile tulpini de COVID-19 încurcă socotelile. Speranța stă în vaccin

Directorul Aeroportului a arătat că prezența noilor tulpini ale coronavirusului a accentuat incertitudinile companiilor de transport, afectând și traficul de pe aerogara din Cluj.


Spre exemplu, zborul Cluj – Tel Aviv a fost suspendat, după ce Israelul a decis duminică să interzică toate zborurile de pasageri până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a opri răspândirea coronavirusului și a noilor sale tulpini. Potrivit propunerii, avioanelor companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală.

„Există foarte multă incertitudine în privința zborurilor pe plan internațional. Israelul, de exemplu, a închis Aeroportul Tel Aviv și trafic aerian. Noi aveam zbor regulat la Tel Aviv care mergea foarte bine. Aeroportul Amsterdam a impus restricții suplimentare, solicitând teste COVID efectuate chiar cu 4 ore înainte de îmbarcare, așadar există foarte multă incertitudine, cel puțin pentru primele șase luni, dar avem mari speranțe în vaccin”, a afirmat David Ciceo.


Restabilirea încrederii pasagerilor în siguranța transportului aerian, primul pas spre relansare

Primul și cel mai important pas în relansarea traficului aerian este restabilirea încrederii pasagerilor în acest mijloc de transport. În acest sens, directorul Aeroportului Cluj a arătat că, în decursul anului trecut, doar 44 de pasageri dintr-un miliard s-au infectat cu coronavirus călătorind cu avionul.

„Este vorba de restabilirea încrederii pasagerilor în trafic aerian. Doar 44 de persoane s-au infectat anul trecut călătorind cu avionul, la un miliard de pasageri. Acest număr arată că transportul aerian este sigur. Măsurile în aeroport și în timpul zborului care s-au luat și sunt monitorizate atent și de către aeroporturi, și de către companiile aeriene au dat rezultate.  Din acest motiv, solicităm tuturor să ia măsurile necesare, pentru că dau rezultate”, a mai arătat Ciceo.


„Există o dorință a oamenilor să se vadă față în față, să facă afaceri față în față”

Vara lui 2021 ar putea aduce mai mulți pasageri pe Aeroportul Internațional Cluj, arată directorul regiei, întrucât în rândul populației există o dorință a oamenilor de a se revedea față în față, inclusiv pentru a face afaceri sau a ține conferințe.

„De asemenea, discutăm cu companiile aeriene despre destinații, despre frecvențe. Deja se vând multe destinații pentru charterele turistice de la vară. Începând cu luna iulie, se vor relua foarte multe conferințe și întâlniri. O să rămână o parte din întâlniri și conferințe pe ZOOM, dar există o dorință a oamenilor să se vadă față în față, și la conferințe, și să facă afaceri față în față, chiar dacă vor rămâne aceste întâlniri online, nimic nu poate înlocui întâlniri față în față”, a spus Ciceo.

Linie de autobuz internă, de anul acesta

Tot din 2021, Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca va avea cursă internă de autobuz în momentul în care fluxul de pasageri va reveni la normal.

În parcarea Aeroportului din Cluj va funcționa o line de autobuz care va ajuta pasagerii să tranziteze mult mai ușor zonele de ieșire și intrare. Linia pusă la dispoziție de CTP ar fi trebuit să funcționeze din 2020, dar actualul context a împiedicat deschiderea unei astfel de linii. Pandemia de COVID-19 care a redus drastic fluxul de pasageri de pe Aeroportul din Cluj este motivul pentru care inaugurarea liniei a fost amânată.

Linia va fi însă lansată anul acesta, a spus David Ciceo:

„Introducerea liniei de autobuz ține, în primul rând, de Primărie, Consiliul Județean și Compania de Transport Public. Această linie ne ajută foarte mult și pe noi, pe Aeroport, și pe pasageri. Cred că data va fi stabilită în funcție de relansarea traficului. Astăzi, de exemplu, avem doar două zborurui, Cluj-București, unul dimineața și unul seara. Este o perioadă foarte dificilă, sunt foarte puțini pasageri. În funcție de reluarea traficului pe Aeroportul Cluj, considerăm că și Primăria, cu Compania de Transport Public, își vor adapta data de începere a cursei. Domnul primar Emil Boc a promis și va fi introdusă această linie care va avea o stație în fața terminalului de plecări, dar s-ar putea să fie amânată din motive obiective, și anume din cauza traficului de pe Aeroportul Cluj”.

Echipamente de securitate ultramoderne și o nouă cale de rulare, în lucru

În septembrie 2020 au demarat lucrările pentru o nouă cale de rulare pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Principalul avantaj pe care călătorii îl vor resimți după finalizarea lucrărilor este eliminarea întârzierilor provocate de restricțiile impuse pe actuala cale de rulare, dată în folosință în urmă cu mai bine de jumătate de secol în urmă.

Este vorba despre o investiție de 73 de milioane de lei, cu finanțare din fonduri europene de 50%.

„Lucrările la noua cale de rulare se desfășoară conform graficului, în momentul acesta sunt suspendate din cauza temperaturilor negative, însă sunt în grafic. Acest proiect are finanțare din fonduri europene de 50% din valoarea lucrărilor. Termenul pentru prima etapă a lucrărilor este în vară, iar a doua etapă a lucrărilor sperăm să fie finalizată în toamnă”, a declarat Ciceo.

De asemenea, începând cu anul acesta, pasagerii de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca vor putea călători cu lichide în bagajele de mână și nu vor mai fi nevoiți să scoată laptopurile la controlul de securitate. Aceste lucruri vor fi posibile după instalarea unor echipamente de securitate de ultimă generație, achiziționate de Aeroport printr-un proiect pe fonduri europene.

„Suntem în curs de finalizare a instalării echipamentelor de securitate. Este vorba de bagajele de cală și bagajele de mână. Aici, avem o finanțare de 98% din fonduri europene. Considerăm că la mijlocul lunii februarie, aproximativ, acestea vor fi funcționale. Continuăm investițiile, o parte s-a amânat, cum ar fi extinderea pistei sau noul terminal de pasageri, dar și în anul 2021, Aeroportul Internațional Cluj dorește să obțină fonduri europene”, a conchis directorul Aeroportului Cluj.

CITEȘTE ȘI

Dosar retrimis a doua oară la DNA, pentru completarea urmăririi penale. Firmă fără experți în domeniu, angajată de CJ Cluj pentru expertize la Aeroport

 

abonare newsletter