Actualitate

Începe chinul pentru clujeni! Bulevardul 21 Decembrie va fi modernizat în următoarea perioadă

Primăria Cluj-Napoca va începe în luna martie lucrările de modernizare și reabilitare a Bulevardului 21 Decembrie, una dintre cele mai importante artere din oraș.

 

 


La începutul lunii octombrie, Primăria municipiului Cluj-Napoca a autorizat executarea lucrărilor de construire în cadrul proiectului de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989 – realizare benzi dedicate transportului public în comun, iar acum lucrările sunt aproape de start. Dan Tarcea, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, a anunțat că lucrările vor începe cel mai probabil în luna martie, fiind pusă la punct toată documentația necesară.

„Vom începe în această primăvară lucrările pe Bulevardul 21 Decembrie, cel mai probabil în martie. În acest moment avem toate actele necesare și vom da startul proiectului în momentul în care și vremea va fi una favorabilă. În perioada următoare vom mai avea lucrări pe străzile Cardinal Iuliu Hossu, dar și pe strada Mihai Eminescu. Încercăm să găsim și soluții pentru lărgirea zonei verzi din zona Expo Transilvania pentru ca oamenii să se poată bucura de cât mai mult spațiu verde”, a declarat Dan Tarcea la Radio Cluj.


Potrivit proiectului, în prima etapă se vor realiza inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public modern și mobilier urban. Astfel, o serie de modificări în trafic și la transportul în comun vor apărea pe una dintre cele mai circulate artere.

Drept rezultat, administrația locală se așteaptă la scăderea gazelor cu efect de seră, creșterea numărului de pasageri transportați cu mijloacele de transport în comun, dar și creșterea numărului de bicicliști și de pieton.


Cum va arăta Bulevardul 21 Decembrie 1989 după lucrări

Potrivit administrației locale, planurile principale privind modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989 vizează creșterea confortului pietonilor și al celor care folosesc transportul în comun, dar și scoaterea traficului.

De asemenea, se dorește reabilitarea pistelor de biciclete, modernizarea zonelor pietonale extinse, sistem nou de benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, stații de încărcare pentru mașinile electrice sau senzori de măsurare a traficului.


Mai departe, pe tronsonul cuprins între Biserica Sfântu Petru și până la intersecția cu strada Regele Ferdinand, se dorește realizarea de benzi dedicate transportului public, inclusiv lucrări de infrastructură, amenajarea spațiului public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban.

Prin proiect se propun următoarele lucrări de intervenție:


– construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea pistelor pentru bicicliști,
– crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing),
– construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone,
– plantarea de arbori, lucrări de realizare a sistemelor rutiere,
– lucrări de semaforizare.

Cea mai mare provocare este partea cuprinsă între Biserica Sfântu Petru și spațiul din fața Turnului BRD. „Aici e cea mai mare schimbare. Acea parcare din fața bisericii este eliminată și se face un mic scuar cu vegetație și bănci. Ce a făcut posibil eliminarea de mașini pe acest tronson este utilizarea temporară a terenului de la Centrul Cultural Transilvania ca parcare. Benzile de autobuz și biciclete sunt continue, neîntrerupte în această zonă”, a punctat arhitectul Eugen Pănescu (Planwerk).

abonare newsletter