Actualitate

Floreștiul pentru toți. Sală de sport cu bazin, centru cultural, loc de joacă și promenadă pe malul Someșului, cuprinse în bugetul pe 2021

Mai multe proiecte dedicate culturii și petrecerii timpului liber vor fi finanțate din bugetul pe 2021, în Florești.

 

 


Primarul Bogdan Pivariu a anunțat o serie de proiecte care vor fi demarate, în diverse faze, încă de anul acesta în comuna Florești. Este vorba despre construirea unei săli de sport cu bazin, edificarea unui centru cultural cu sală de spectacole, dar și amenajarea unui nou loc de joacă în cartierul Cetatea Fetei, amenajarea malurilor Someșului și a unei faleze pentru relaxare.

 


„O sală de sport va fi edificată în zona blocurilor ANL și va avea o capacitate de 180 de locuri pentru spectatori. Va fi edificată atât în scop didactic, cât și de agrement. Avem în plan să construim și un bazin de înot. O altă investiție de care vreau să vă vorbesc este centrul cultural din Florești, care va fi situat în prelungirea parcului din Poligon. Va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 15.000 de metri pătrați. Va fi compus din două corpuri, primul corp va deservi activități culturale, al doilea va avea o sală de spectacole de peste 800 de locuri. Acest proiect a fost deja trecut prin toate comisiile tehnice ale Comapaniei Naționale de Investiții, urmând ca după adoptarea bugetului la nivel național, să fie urcat pe SICAP, pentru a intra în procedură de achiziție publică și pentru a fi realizat în comuna Florești”, a declarat edilul din Florești, într-o conferință de presă.

Floreștiul tinerilor. Spații noi de petrecere a timpului liber

Dacă în prezent, majoritatea tinerilor din Florești merg fie la Cluj-Napoca, fie la mall-ul din Florești pentru petrecerea timpului liber, acest lucru se va schimba în câțiva ani. Primarul propune amenajarea mai multor locuri de promenadă pentru floreștenii de toate vârstele. Astfel, edilul a anunțat amenajarea unui nou loc de joacă, iar malurile Someșului au fost luate în vizor de administrația locală.


„În Florești avem mare nevoie de spații de petrecere a timpului liber, atât în familie, cât și individual. În această direcție, proiectele pe care le-am pregătit în ultima perioadă sunt următoarele: un parc de joacă nou în cartierul Cetatea Fetei, în vecinătatea blocurilor de la ANL, cu o surafață de 2.000 de metri pătrați, cu mobilier, cu alei pietonale, zonă verde și tot ce mai este nevoie.

Un alt subiect îndrăgit de mine și dorit de mare parte a populației este acela de amenajarea unei porțiuni din malul Someșului. Prima parte a malului Someșului va fi amenajată în amonte la barajul Florești și va avea o suprafață liniară de aproximativ doi kilometri. Va cuprinde o zonă de promenadă, mobilier urban, bănci smart, piste de biciclete și o pistă de alergare pe toată lungimea. Este doar prima parte de amenajare a malurilor Someșului ce străbate Floreștiul și conectarea acestui proiect cu proiectul ce va permite accesul în municipiul Cluj-Napoca pe o pistă de biciclete și chiar pe una de alergare. Zona de promenadă va avea băncuțe smart, mobilier urban. Este propusă și tratarea taluzului. Aceasta este o propunere, urmând ca studiul de fezabilitate să propună și un proiect unde vom vedea clar costurile, unde vom propune în caietul de sarcini și mobilierul urban, pentru a fi amplasat aici.


Este propusă, pe lângă această pistă de biciclete, o zonă de parcaj pentru biciclete. Ne-am gândit că o faleză este de asemenea binevenită pentru petrecerea timpului liber, tocmai pentru că noi nu avem o zonă unde să putem folosi nisip, am împrumutat din alte state europene un concept pe care mi-aș dori foarte mult să putem să îl implementăm pe malul Someșului și să-l continuăm cu lucruri smart”, a mai spus Pivariu.

Cetatea Fetei va fi restaurată

În cele din urmă, se mai dorește valorificarea patrimoniului existent în comună, astfel că primăria va amenaja un drum pietonal spre Cetatea Fetei, care va deveni obiectiv turistic.


„Un alt proiect în colaborare cu Muzeul de Istorie Transilvania este acela de amenajare a Cetății Fetei. Deja am deschis un drum pietonal până la Cetatea Fetei, unde vom asigura accesul pietonal până la acel edificiu. Vom restaura și vom pune în valoare acel obiectiv, care va deveni turistic, exact așa cum a fost el edificat la ora respectivă.

Toate aceste proiecte se vor regăsi în  proiectul bugetar al anului 2021, fiecare în faza în care el se găsește”, a afirmat primarul Floreștiului.

CITEȘTE ȘI

O școală eco, cu peste 900 de locuri, va fi construită în Florești

abonare newsletter