Actualitate

Șmecherii, „alungați” de pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele. Dezbatere cu scântei privind regulamentul care interzice bărcile cu motor

Consiliul Județean Cluj reglementează într-un final folosirea ambarcațiunilor pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, după ce, cu insistențe din activiștilor și chiar a politicienilor clujeni, acestea au fost scoase de pe lista lacurilor navigabile.

 

 


UPDATE: Precizările șefei Biroului Salvamont-Salvaspeo Cluj, Rocsana Contraș

În acest sens, forul județean a organizat săptămâna aceasta o dezbatere publică privind viitorul regulament.

 


Zeci de clujeni au luat parte la dezbaterea privind regulamentul de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele, fiind depuse peste 100 de amendament. La consultarea publică au luat parte locuitori din zonă, activiști, pasionații de bărci și reprezentanți ai autorităților.

Tișe: „Nu dau înapoi, merg până la capăt”

Alin Tișe a declarat pentru Monitorul de Cluj că va merge mai departe cu acest regulament și indiferent de „deranjul” pe care îl va provoca unora, nu va da înapoi.


„E mare «deranj» cu interzicerea bărcilor, dar nu dau înapoi, merg până la capăt. Regulamentul se poate îmbunătăți, dar nu renunț la interzicerea bărcilor poluante!”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj.

Dezbaterea, mai mult „de ochii lumii”

Mai mulți dintre participanții la întâlnire s-au plâns că evenimentul nu a fost o dezbatere cu cetățenii, ci mai mult o formalitate. De o parte, activiștii Adrian Dohotaru și Szakáts István au cerut reluarea dezbaterii într-o serie de întâlniri care să vizeze o viziune mai amplă asupra dezvoltării lacurilor pe următorii 30 de ani.


De cealaltă parte, consilierul județean al Alianței USR-Plus, Ovidiu Nistor, a afirmat că întâlnirea „n-a fost nici dezbatere și nici publică”.

„Cei care au făcut propuneri au avut la dispoziție doar 3 minute pentru a-și prezenta propunerile, fiind practic un monolog, nu o dezbatere. (...) Mă așteptam să discutăm punctual despre propunerile care sunt contradictorii, să ascultăm argumente pro și contra și să ajungem împreună la consens, dacă se poate. Nu s-a discutat nimic punctual; a fost doar un eveniment organizat pentru a se bifa o obligație legală. Mai e mult până departe”, a afirmat acesta.


Ei poluează, ei amendează!

În cadrul dezbaterii, fostul deputat Adrian Dohotaru a reclamat că ar exista o incompatibilitate între cei responsabili de aplicarea de sancțiuni pentru încălcarea regulamentului și cei care poluează lacul. Activistul clujean arată că nu este în regulă ca doar Contraș Rocsana să se ocupe, pentru că public „dânsa s-a pronunțat deja public pentru neinterzicerea ambarațiunilor – tocmai ea să se ocupe de amendarea lor?”.

„Controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament, precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj - Biroul Arii Protejate”, se arată în textul regulamentului menţionat.

Tarnița și Beliș-Fântânele, scoase de pe lista apelor navigabile

Nemulțumiți că apa pe care o beau este contaminată de bărcile cu motor și skijeturi, mii de clujeni au semnat o petiție prin care au solicitat interzicerea ambarcațiunilor motorizate pe cele două lacuri. Pe lângă asta, în 2019, șase parlamentari clujeni s-au unit și au realizat o interpelare către Guvern, cerând același lucru. Astfel, ca urmare a demersurilor efectuate, prin Hotărârea Guvernului nr. 741/2020, lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele au fost eliminate din anexa căilor navigabile interioare ale României.

CITEȘTE ȘI

Pedepse aspre pentru șmecherii de pe Tarnița și Beliș-Fântânele. Regulamentul care interzice bărcile cu motor. Care sunt excepțiile?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter