Actualitate

Creșă și pentru bebelușii sub 6 luni, la Cluj-Napoca. Proiectul, depus în consiliul local

Doi membri ai USR-Plus Cluj au inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să asigure accesul mai multor copii la creșele de stat din Cluj-Napoca.

 

 


Bebelușii nu au acces în creșele de stat din Cluj-Napoca. Deloc, dacă ne referim la cei între 0 și 6 luni, sau limitat, dacă vorbim despre cei cu vârste între 6 luni și un an. În metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară nu se prevede nicăieri ca sugarii de 0-6 luni să nu fie primiți în creșe. Totuși, aceasta este o stare de fapt.

 


Trei grupe de creșă pentru sugari începând cu vârsta de 0 luni

Consilierul local USR-Plus Adriana Cristian a inițiat un proiect de hotărâre alături de Oana Maria Surdu, de asemenea membru USR-Plus. Cele două mămici au evaluat împreună dotările de care au nevoie creșele pentru a-i putea primi pe bebeluși: covoare de activități, scaunele tip relax, congelator pentru laptele matern pentru masa bebelușului, aparat de încălzire a laptelui la temperatura adecvată pentru hrănire și amenajarea unui separeu pentru alăptare.

„Datorită concediului de maternitate de doi ani, printre cele mai lungi concedii din Uniunea Europeană, se interpretează greșit că instituțiile statului nu trebuie sa asigure serviciile de îngrijire și creștere a sugarilor. Propunem ca administrația clujeană să înființeze, în 2021, trei grupe de creșă pentru sugari începând cu vârsta de 0 luni și să asigure amenajarea corespunzătoare a acestora pentru oferirea acestui serviciu”, a declarat Adriana Cristian, consilier local USR-Plus.


De asemenea, este nevoie să se definească procedurile specifice îngrijirii sugarilor între 0 și 6 luni și să se inițieze un program de formare suplimentară a cadrelor în acest proces. Grupele de sugari mici ar urma să fie amenajate în creșele deja existente ceea ce duce la o scadere în costul și complexitatea implementării. 

Proiectul propus de USR-Plus urmează să fie supus votului Consiliului Local și ar putea să intre în vigoare începând din toamna acestui an.


Ajutor pentru plata bonelor, oferit de stat

Sute de copii nu prind, anual, locuri la creșele de stat. Un număr total de doar 674 de copii au fost admiși la creșele publice din oraș în anul școlar 2019-2020, în condițiile în care 962 au fost respinși, potrivit rezultatelor oficiale comunicate de Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca. Astfel, sute de părinți au fost nevoiți să găsească alte căi prin care să își lase copiii supravegheați, fie prin a-i lăsa la instituții private, fie prin a găsi bone disponibile să stea acasă cu micuții.

Așadar, primarul Emil Boc a propus un proiect, ulterior lege, promulgată ca fiind Legea 35/2020, cu intrare in vigoare din mai anul trecut.


„Noi ne-am mișcat și am fost inițiatorii acelui proiect de plată a bonelor pentru cei care nu au loc la grădinițe sau la creșă. Până la urmă, am reușit să impunem acest proiect pornit de la Cluj, să-l transformăm în lege. Astăzi avem o lege prin care părinții care au copii preșcolari până la vârsta de 6 ani pot beneficia de plata unei bone raportate la veniturile pe care familia respectivă le are”, a precizat atunci Emil Boc, într-o intervenție telefonică la un post de radio.

Așadar, după determinarea venitului lunar, ajutorul financiar lunar va fi oferit în felul următor: la cei care câștigă până la 2.100 lei – 710 lei, cei între 2.101 și 2.500 lei – 550 lei, între 2.501 și 3.000 lei – 390 lei, iar între 3.001 și 3.500 lei – 250 lei.

Locuri și creșe noi, în 2021

În 2021, câteva creșe din Cluj-Napoca se vor extinde, dar vor fi construite și câteva noi. Printre acestea se numără creșe din Mănăștur, Bună Ziua sau Mărăști.

Creșa Cenușăreasa, de pe str. Grigore Alexandrescu (Mănăștur) are în total 90 locuri pentru 6 grupe de copii și disponibile în prezent 53 locuri. Alta este Martinel, din cartierul Bună Ziua (str. Theodor Capidan) are 60 locuri (3 grupe de copii), din care 35 locuri disponibile în contextul actual. De asemenea, au fost demarate procedurile pentru extinderea creșei de pe strada Meziad numărul 4, cu o capacitate de 90 de locuri. Mai sunt în curs de modernizare grădiniţele „Căsuța Poveștilor” (str. București nr. 22) şi „Floare de Iris” (str. Războieni nr. 67A).

Primarul Emil Boc a anunțat, la începutul acestui an, că primăria intenționează să construiască de la zero două creșe în anii următori. Este vorba de o nouă creșă pe strada Câmpului din cartierul Mănăștur, a cărei construire ar urma să debuteze anul acesta. 

De asemenea, o nouă creșă ar urma să apară pe strada Feroviarilor din cartierul Mărăști. În ceea ce privește acest proiect, documentația pentru licitație ar urma să fie pregătită în 2021.

abonare newsletter