Actualitate

Clujenii, chemați la „Marșul Haosului Imobiliar”, pentru a apăra Pădurea Hoia-Baciu

Activistul clujean Adrian Dohotaru a anunțat organizarea unui protest menit să apere Pădurea Hoia-Baciu de construcțiile haotice. Clujenii sunt chemați sâmbătă, 20 martie, pentru a participa la „Marșul Haosului Imobiliar”.

 

 


Activistul clujean Adrian Dohotaru s-a adresat prin intermediul unei scrisori deschise tuturor clujenilor interesați de soarta Pădurii Hoia-Baciu, chemându-i pe aceștia la un protest organizat sâmbătă, 20 martie, de la ora 11.00.  „Marșul Haosului Imobiliar”, după cum îl numește activistul, este menit să apere Pădurea Hoia-Baciu de  „drumuri ilegale și de investiții imobiliare haotice cu iz penal în buza pădurii”.

 


Adrian Dohotaru atrage atenția asupra faptului că drumul pietruit de la Muzeul Satului până deasupra străzii Uliului se află pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, iar primarul Emil Boc susține că drumul s-ar putea să țină de comuna Baciu.

 „De ce ne induce în eroare și își declină responsabilitatea? Pentru ca Clujul să rămână un haos imobiliar, un oraș pentru profit, nu pentru locuit? De ce nu intervine președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, din moment ce drumul de șantier dă într-o alee pietonală propusă de Consiliul Județean la extinderea Muzeului Etnografic? Credeți că drumuri pe câțiva km și ansambluri imobiliare de 10 etaje, despre care nimeni nu oferă date, se fac fără suportul tacit, dacă nu explicit, al administrațiilor PNL din județ? Nicio autoritate nu intervine pentru că spune că drumul nu e în proprietatea sa. În interesul cui e acest haos administrativ?”, a scris activistul clujean în cadrul scrisorii deschise, postată pe pagina sa de Facebook.


Adrian Dohotaru susține că atât el, cât și restul clujenilor interesați de soarta pădurii, îi cer primarului Emil Boc să facă o pădure parc, după cum a declarat edilul în trecut, și nu „o pădure cu trafic auto prin ea”.

 „Vom parcurge în marș Drumul Haosului Imobiliar păstrând regulile de distanțare socială, sâmbătă, 20 martie, ora 11, cu întâlnire la Muzeu. E un marș prietenos cu copiii, eu vin cu copiii, deci mergem în ritm domol. Am copilărit în Hoia, vreau ca și ei să copilărească în pădurile Clujului ca să înțeleagă importanța naturii în contextul schimbărilor climatice datorate omului. Dacă ai ritm mai alert sau programul tău nu-ți permite să stai până la 12.30 cu noi, hai cu bicicleta, hai în alergare, hai în drumeție și stai strict la întâlnirea de la muzeu până la 11.30, apoi mergi în ritmul tău”, a mai transmis activistul.


Până în acest moment, peste 10.000 de persoane au semnat petiția prin care cer autorităților locale să oprească tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu, petiție prin care se arată că un nou proiect imobiliar amenință Pădurea Hoia, prin construirea a câteva sute de apartamente la liziera pădurii. Protestul anunțat pentru ziua de sâmbătă va începe la Muzeul Satului, acesta venind în sprijinul cauzei susținute prin intermediul petiției, după cum a spus activistul Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI


Locuitorii din Hoia cer drumuri decente: „Sunt drumuri de piatră din anii ‘70”. Ecologiștii se revoltă: „Puneți bariere în pădure!”

abonare newsletter