Actualitate

Emil Boc: „Fondurile europene, esențiale în vederea unei tranziții verzi și digitale la nivelul orașelor”

Primarul Emil Boc, în calitate de vicepreședinte al grupului PPE din cadrul Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene, a paticipat la dezbaterea „Recovery in the post-pandemic age at local and regional level”.

 

 


În cadrul dezbaterii, edilul clujean a vorbit despre importanța fondurilor europene în vederea modernizării comunităților locale prin investiții în infrastructura verde, educație, sănătate și digitalizare.

 


„Viitorul orașelor europene trebuie să fie cu certitudine bazat pe conceptul Verde.Digital.Rezilient. Integrarea fondurilor europene, sinergia dintre fondurile pentru redresare și reziliență și fondurile de coeziune și regulile clare și simple pentru accesarea acestora sunt esențiale în vederea unei tranziții verzi și digitale de succes la nivelul orașelor.

Spre exemplu, la Cluj-Napoca mobilitatea sustenabilă este unul dintre principalele obiective ale municipalității pentru tranziția verde. În acest moment 50% din flota de transport public a orașului este electrică, iar obiectivul nostru este ca până în anul 2026 întreaga flotă de transport în comun să fie verde și nepoluantă. O altă politică publică pe care dorim să o implementăm pentru încurajarea mobilității alternative la mașină este Vinerea verde - o zi cu transport public gratuit, în fiecare săptămână”, a declarat primarul Emil Boc.


În cadrul întâlnirii online au participat:

- Antonio Lopez-Isturiz, parlamentar european, secretar general al Partidului Popular European;
- Apostolos Tzitzikostas, Președintele Comitetului European al Regiunilor;
- Olgierd Geblewicz, EPP, CoR President;
- Markku Markkula, președinte al regiunii Helsinki, președinte al consiliului de administrație al orașului Espoo;
- Mairead McGuinness, comisar pentru servicii financiare, stabilitate financiară și Uniunea piețelor de capital;
- Agnès Rampal, vicepreședinte al Métropole Nice-Côte d’Azur, viceprimar al orașului Nice;
- Ricardo Rio, primarul orașului Braga.


Emil Boc: „Uniunea Europeană va da tonul lumii post-pandemice”

Partidul Popular European a găzduit marți o dezbatere privind relansarea economică la nivel local și regional, în cadrul căruia primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost speaker.

„Evenimentul «Local Dialogue» are două comisii importante, una privind implementarea planului de redresare de către orașe și regiuni și alta privind constituirea unei economii locale și regionale centrate pe politica verde, digitală și rezilientă a Uniunii Europene. Evenimentul are ca scop adoptarea declarației numite «Redresare prin consolidare unei democrații puternice la nivel european». Privesc declarația ca un apel la acțiune și asumarea rezultatelor. Sunt mândru că Partidul Popular European preia inițiativa pentru că acum este momentul să ne mutăm atenția de la ceea ce vrem să realizăm, la cum putem face acest lucru. Începem redresarea economică de la nivel regional pentru că aici se găsesc problemele, aici sunt nevoile și așadar este normal ca aici să fie găsite și implementate soluțiile”, a afirmat edilul.


Primarul Emil Boc a mai arătat că, prin implementarea planului de redresare și relansare economică implementat la nivel european, Uniunea Europeană „va da tonul” în lumea de după pandemie.

„Uniunea Europeană vede potențialul de dezvoltare din spatele acestei pandemii, de a pune bazele pentru viitoarele generații. Uniunea Europeană va da tonul lumii post-pandemice prin planul european de redresare, singurul de acest fel din lume. Acest lucru arată altruismul, solidaritatea și modul de funcționare a Uniunii Europene. Ar fi foarte ușor pentru Germania, Franța, să se redreseze pe cont propriu, dar este pentru prima oară când Uniunea Europeană implementează un plan unitar de redresare”, a transmis Boc.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter