Actualitate
Locuitorii din Florești cer locuri de joacă pentru câini. Primăria, dispusă să investească 500.000 de lei, dacă propunerea va fi acceptată
Una dintre propunerile formulate în cadrul procesului de bugetare participativă lansat de Primăria Florești vizează crearea unor locuri de joacă pentru câinii locuitorilor. Autoritățile locale vor investi 1.000.000 de lei în primele două proiecte cele mai votate de comunitate, pentru a fi implementate în acest an.
Locuitorii din comuna clujeană Florești au posibilitatea de a propune diferite proiecte care ar dori să fie implementate în localitate, în cadrul procesului de bugetare participativă. Propunerile comunității vor fi analizate de cei din cadrul primăriei Florești, după care vor fi supuse votului locuitorilor, pentru a se stabili proiectul câștigător. Una dintre propunerile înscrise pentru a fi implementată în acest an vizează amenajarea unor locuri de joacă pentru câini, în contextul în care parcurile nu permit accesul animalelor de companie.
Astfel, Iulia Ungureanu, activist și locuitoare a localității Florești a venit cu propunerea amenajării unor locuri amenajate special pentru câini, în care stăpânii să poată ieși la plimbare cu aceștia.
„Proiectul meu din 2021 la Bugetare Participativă Florești este despre o comunitate pet-friendly, pro activă, despre socializare, activitate fizică în exterior, să ne bucurăm de ce e în jur, de căței, de natură. Dacă va trece sau nu de comisia de evaluare, dacă va fi votat sau nu, dacă va fi câștigător sau nu, e mai puțin important. Sunt sigură că vom găsi deschidere la aleșii noștri. E mai greu cu terenurile, dar ici-colo tot vom dibui ceva”, a anunțat Iulia Ungureanu, pe rețelele de socializare.
Accesul câinilor în parcuri este interzis
Locuitorii susțin inițiativa amenajării unui loc de joacă pentru câini, reclamând faptul că în parcurile construite deja în comună, stăpânilor le este interzis accesul cu animalele de companie.
„În parcuri nu au voie cățeii, iar pe stradă e periculos și pentru ei, trebuie ținuti în lesă. Pe terenurile dintre blocuri fac scandal vecinii, niciunde nu e loc pentru căței. Ar fi binevenit măcar un parc și pentru ei, unde să poată alerga în voie”, a scris o locuitoare la postarea în care este anunțată propunerea de proiect.
Bugetul alocat de Primăria Florești inițiativei care le oferă șansa locuitorilor de a veni cu propuneri este de 1.000.000 de lei, suma fiind împărțită în mod egal primelor două proiecte declarate câștigătoare, în urma voturilor adunate.
Proiectele câștigătoare, implementate în cursul acestui an
Floreștenii au avut termen pentru a-și înregistra propunerile de proiecte până în 1 aprilie, iar în perioada 2-15 aprilie, acestea vor fi spuse analizei autorităților locale competente. Începând cu 16 aprilie, locuitorii vor avea posibilitatea de a vota proiectul preferat, urmând să fie stabiliți ulterior câștigătorii, pentru ca propunerile să fie puse în aplicare în decursul acestui an.
„Bugetarea participativă ȋşi propune implicarea cetăţenilor comunei Floreşti ȋntr-un proces democratic de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ ȋn definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte. Această inițiativă urmărește implicarea directă a cetățenilor în actul administrativ, astfel încât proiectele cele mai dorite de către comunitate să fie implementate. Astfel, cetăţenii depun proiecte pe care le doresc implementate ȋn Floreşti, iar apoi pe baza regulamentului, locuitorii comunei votează, iar Primăria va pune în aplicare proiectul”, se arată pe site-ul Primăriei Florești.
CITEȘTE ȘI
Primăria Florești mărește iar taxa pentru ridicarea gunoiului