Actualitate
Măsura închiderii magazinelor la ora 18:00, analizată de experți: „Riscul de infectare cu COVID-19 va fi mai mare”
Specialiștii din Sănătate Publică atrag atenția că restricția privind închiderea magazinelor la ora 18:00 va duce la aglomerație.
Restricția care prevede închiderea magazinelor la ora 18:00 a stârnit tot felul de reacții. Unii oameni au ieșit în stradă și au protestat, iar mai mulți specialiști în Sănătate Publică au spus că această măsură va duce la aglomerație, iar prin urmare riscul de infectare cu COVID-19 va fi mult mai mare.
Ștefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a publicat acum câteva zile rezultatele primului studiu realizat pe această temă. El a făcut o postare pe Facebook prin care a prezentat un review al mai multor studii și a tras atenția că nu există nici măcar un indiciu care să indice că închiderea magazinelor la ora 18:00 ar fi o soluție bună pentru combaterea virusului.
„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervenţiile non-farmaceutice (NPIs) care funcţionează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcţionare mai restrâns înseamnă şanse mai mari de a genera aglomeraţie, deci risc mai mare de infectare”, atrage el atenţia.
Magazinele vor fi pline!
Profesorul universitar și expertul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș a susținut cele spuse de Ștefan Voinea și a subliniat faptul că degeaba se aplică această măsură dacă numărul persoanelor care intră într-un magazine nu este restricționat.
„Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere. Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare
Dacă se aplică restricţia orei, dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş, printr-o postare pe Facebook.
Emil Boc- „Această restricțe te obligă să îți schimbi programul de muncă”
De asemenea, chiar atunci când s-au anunțat noile restricții, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a spus că acestă măsură de reducere a orarului de funcționare a magazinelor va duce la aglomerație.
„Am fost atent la răspunsul lui Raed Arafat la această întrebare și înclin să îi dau dreptate. El a spus așa, această măsură nu trebuie privită doar ca una strict administrativă de oră: 18 versus 20, 16 versus 18 și așa mai departe. Ea trebuie văzută ca o măsură care generează în lanț alte măsuri. Dacă știi că numai până la ora 18:00 poți să îți faci cumpărăturile, și tu cu cel cu care lucrezi, la Primărie, la mediu privat, îți faci programul în așa măsură cu muncă de acasă încât să îți poți permite să ajungi mai repede de ora 18:00 să îți faci aceste cumpărături. Adică va obliga indirect autoritățile publice, mediul privat, să regândească programul de lucru al funcționarilor. Asta e ideea care stă în spatele măsurii respective, pentru că la prima vedere asta pare, ce spuneți dumneavoastră, dar dacă într-adevăr se va determina o regândire a programului de lucru și de utilizare a muncii la distanță în perioada aceasta de o lună și jumătate cât va fi vârful de sarcină, atunci are eficiență această măsură. Acesta este raționamentul din spatele deciziei”, a explicat Emil Boc, la un post de radio local.
CITEȘTE ȘI:
Închiderea magazinelor la ora 18 va duce la AGLOMERAȚIE. Boc: „Te obligă să schimbi programul de lucru, ca să ajungi mai repede”