Actualitate

Primăria va cumpăra 14 autobuze autonome în valoare de peste 27 de milioane de lei

Proiectul autobuzelor autonome este cât mai aproape de realitate. Primăria deja pregătește licitația pentru achiziționarea a 14 autobuze în valoare de peste 27 de milioane de lei.

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca pregătește licitația pentru achiziționarea de 14 autobuze autonome în valoare de 27,3 milioane de lei.

 


Vor fi cumpărate două tipuri de autobuze, un model care are nevoie de intervenția șoferului în cazul în care nu se poate executa o manevră, iar un alt model în care șoferul va interveni doar în situații complexe produse de vreme.

„Suntem în etapa de a pregăti licitația pentru lansarea procedurii de achiziție publică în vederea încheierii unui acord-cadru cu o durată de 4 ani pentru furnizarea 14 autobuze autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea este de 27,3 milioane de lei fără TVA. Aproximativ 1,9 milioane de lei pentru un autobuz autonom. Noi ne dorim să cumpărăm două tipuri de autobuze. Mașina se conduce singură, dar șoferul trebuie să rămână alert și gata să preia controlul dacă mașina nu poate să execute sarcina sau manevra. Cele care sunt la nivelul patru, conducătorul va trebuie să fie pregătit să preia controlul numai în condiții complexe sau atunci când situațiile meteorologice o impun. Autonomia în ore de funcționare va fi între 9 și 12 ore, cu 12 pasageri la bord”, a explicat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, la un radio local.


Autobuzele autonome, premieră în România!

La începutul anului 2020, Primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mica, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.


Autobuzele urmează să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care circulă deja în Paris, Lyon sau Viena.

Clujul ar putea deveni primul oraș cu o linie de transport cu autobuze autonome din România, dar și primul oraș cu autobuze cu hidrogen. Dacă proiectul autobuzelor autonome este cât mai apropae de finalizare, autobuzele cu hidorgen mai au de așteptat, cel puțin încă un an.


„Licitația pentru autobuze pe hidrogen nu e pregătită de lansare, nu le vom cumpăra anul acesta. Dar autonome, da”, a spus Emil Boc la finalul lunii martie a acestui an.

Transport 100% nepoluant până în 2028

Primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a anunțat că până în anul 2028 transportul în comun va fi 100% nepoluant, nu doar în oraș ci în întreaga zonă metropolitană.

Promis inițial pentru anul 2026, obiectivul municipalității de a ajunge în întregime la transport public în comun electric, nepoluant va fi atins în anul 2028, estimează primarul Emil Boc. El a menționat că termenul a fost extins deoarece atât flota care deservește municipiul Cluj-Napoca, cât și autobuzele care asigură transportul în comun în zona metropolitană vor trebui să fie nepoluante.

CITEȘTE ȘI:

Primul autobuz fără șofer va intra în circulație în această primăvară. Boc: „Clujul are ingredientele succesului”

 

 

 

 

abonare newsletter