Actualitate

Plimbarea în pădurea-parc din Făget, „o experiență inedită”. Amenajarea a costat aproape 150.000 de euro

Pădurea-parc din Făget a fost descrisă ca fiind „o experiență inedită” de către o asociație din Cluj, care se dedică promovării spațiilor naturale amenajate în manieră cât mai puțin invazivă. Investiția făcută de autoritățile locale în pădurea-parc din Făget se ridică la aproape 150.000 de euro.

 

 


Cei din cadrul asociației „Umbrela Verde” au descris pădurea-parc din Făget ca fiind „o experiență inedită”, precizând că o plimbare în acest loc dă impresia că te afli într-o pădure sălbatică, și nu într-un simplu parc. Panourile amplasate care conțin curiozități despre natura locului oferă un plus de „culoare” pădurii-parc, oferind o experiență pe care alte păduri din zonă nu reușesc să o ofere, au spus cei din cadrul organizației.

 


Pădurea are 40 de hectare, iar investițiile pentru amenajare s-au ridicat la suma de aproximativ 150.000 de euro.

„Am fost în pădurea-parc din Făget și a fost o experiență inedită. Nu ne-am simțit deloc ca într-un parc, ci ca într-o pădure sălbatică, doar că pașii ne-au fost ghidați de panouri discrete cu mesaje despre natura locului și indicatoare ale potecilor pietonale sau cicliste. Băncuțele de lemn ni s-au părut binevenite mai ales pentru seniori (dar nu numai). Nu știm altă pădure lângă Cluj care să le ofere posibilitatea de drumeție cu popasuri dese oamenilor în vârstă și foarte în vârstă.


Amenajarea a început în ianuarie

Ne-am dori să fie promovată cum se cuvine! Am aflat multe despre arborii care cresc acolo, despre cum s-a format văioaga/torentul ce trece prin apropierea intrării dinspre vechiul observator astronomic, despre rolul lemnului mort în ecosistem și de ce-i bine să-l lăsăm în pădure, despre trovanți, despre broaștele care trăiesc acolo (genul Bombina) și altele”, au scris reprezentanții „Umbrela Verde” într-o postare pe rețelele de socializare.

Primarul Emil Boc anunța la începutul anului că începând cu această primăvară, clujenii se vor putea relaxa în spațiul verde pus la dispoziție în cadrul pădurii-parc din Făget, în luna ianuare fiind făcute și primele amenajări. Totodată, edilul spunea că acest proiect a fost conceput după un model european.


„Este o intervenție minim invazivă, de calitate, făcută de specialiști. Din primăvară, va fi un spațiu unde clujenii să se simtă bine. Este un model european, nu am inventat noi acest tip de amenajări. Cei care doresc să se plimbe prin pădure vor avea parte de trasee marcate, de aceste amenajări minim invazive și de toalete. Civilizația începe de la toalete”, declara Emil Boc, la un radio local, la începutul acestui an.

Investiția ajunge la aproximativ 150.000 de euro

Valoarea totală a bugetului alocat de Municipiul Cluj-Napoca pentru implementarea proiectului ce vizează pădurea-parc din Făget este de 145.682 de euro, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR – asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829 euro. Proiectul Pădurii-Parc Făget este totodată și produsul procesului de Bugetare participativă, acesta fiind votat de clujeni într-un număr considerabil.


Pădurea-parc Făget se află în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, iar proiectul a urmărit punerea în valoare a potențialului natural al unei zone din această pădure și utilizarea ei pentru plimbări, sport și recreere.

Cei din cadrul asociației „Umbrela Verde” susțin că în cadrul ei, se adună din când în când la discuții diferiți actori care au ceva de spus în menținerea habitatelor cu un grad ridicat de biodiversitate din Cluj și din zonele peri-urbane, precum și amenajarea acestor locuri într-o manieră cât mai puțin invazivă.

CITEȘTE ȘI

Ce își doresc clujenii de la pădurea-parc Făget? Printre propuneri, obstacole pentru alergat sau trasee pentru nevăzători

abonare newsletter