Actualitate

Construcțiile pe spațiile verzi, trecute în proprietate privată, ANULATE. S-a adoptat noua lege de către Senat

Legea pentru reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților a fost adoptată, ieri, de Senat. Astfel, posibilitatea ca încadrarea spațiilor verzi, trecute în proprietate privată, să fie schimbată pentru a permite construcții, a fost eliminată.

 

 


Mihai Goțiu, fost senator al României, și-a exprimat entuziasmul legat de adoptarea unei legi ce va avea ca scop protejarea mediului, printr-un mesaj făcut pe un grup de Facebook, marți, 27.04.2021.

„Lăcomia și lobby-ul dezvoltatorilor imobiliari, puse la colț de mobilizarea civică”

Fostul senator a postat marți, 27 aprilie 2021, un mesaj prin care a anunțat adoptarea legii în Senat, dar a dat și detalii legate de ce presupune mai exact aceasta.


„VICTORIE, ÎN SENAT, PENTRU PARCURILE ȘI SPAȚIILE VERZI DIN ORAȘE! Lăcomia și lobby-ul dezvoltatorilor imobiliari, puse la colț de mobilizarea civică

Legea pentru reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, al cărei co-inițiator sunt, a fost adoptată, ieri, de Senat, într-o formă curățată de amendamentele toxice care au fost adăugate, anul trecut, în Camera Deputaților.


Astfel, posibilitatea ca încadrarea spațiilor verzi, trecute în proprietate privată, să fie schimbată pentru a permite construcții, a fost eliminată. Mai mult, obligația de a asigura spații verzi în cadrul unor noi proiecte (rezidențiale, comerciale, industriale etc.), în cazul transformării unor spații cu altă destinație ori de extindere a intravilanului, a crescut de la 10% la 30%.” a scris Mihai Goțiu pe un grup de Facebook.

Un drum dificil

Fostul senator a declarat faptul că această lege este discutată de mult pentru a fi pusă în aplicare, dar a avut parte de multe piedici până să fie adoptată.


„Propunerea legislativă am depus-o în toamna anului 2018. În octombrie 2018, a fost adoptată de Senat, dar a fost blocată, aproape doi ani, la Camera Deputaților. Pe 13 octombrie 2020, legea a fost adoptată, dar cu o serie de amendamente toxice, total contrare intenției inițiatorilor, motiv pentru care deputații USR au fost și singurii care s-au abținut de la votarea ei, în această formă.

În urma solicitărilor noastre și a unei petiții Declic, președintele Klaus Iohannis nu a promulgat legea și a trimis-o la re-examinare, în luna noiembrie a anului trecut. După o nouă mobilizare civică, prin intermediul platformei Declic, legea a fost pusă pe ordinea de zi a Comisiei pentru administrație publică, respectiv a plenului Senatului, fiind adoptată, ieri, cu amendamentele menționate. Propunerea legislativă, cu amendamentele de corectare incluse, a fost transmisă Camerei Deputaților, pentru votul final.” a afirmat Mihai Goțiu în postarea de pe Facebook.


Vigilență și alte proiecte în desfășurare

Acesta a mai transmis faptul că va rămâne pe aproape, vigilent, pentru prevenirea diferitelor intervenții care ar putea apărea din partea „Mafiei Imobiliare”, până ca legea să fie adoptată definitiv.

„Rămânem aproape, pentru a preveni o nouă boacănă sau intervenție a intereselor Mafiei Imobiliare, înainte de adoptarea ei definitivă și ne mobilizăm și pentru adoptarea propunerii legislative destinată ariilor naturale urbane, o altă lege trecută deja de Senat, dar blocată la Camera Deputaților.

Salvarea Pădurii Hoia (Cluj), stoparea distrugerii Pădurii Snagov (București) ori viitorul Parc Natural Brassovia (pentru a da doar câteva exemple) au nevoie de ea. La fel cum au nevoie plămânii noștri, ai copiilor și nepoților noștri de aer curat!” a mai amintit Mihai Goțiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter