Actualitate

Tinerii din Cluj, dornici să se vaccineze. Studenții străini, la maratonul de vaccinare: „Ne dorim să nu mai facem cursurile online”

La maratonul de vaccinare anti-COVID organizat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca au fost prezenți în prima zi, inclusiv studenții străini aflați la Cluj pentru a studia. Aceștia spun că s-au vaccinat în speranța că viața va reveni la normal. 600 de studenți ai UMF Cluj se implică voluntar în cadrul maratonului.

 

 


La Cluj-Napoca a început vineri, 14 mai, maratonul de vaccinare organizat la Sala Polivalentă. Acesta va dura trei zile și trei nopți, iar 600 de voluntari ai UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca vor vaccina atât clujeni, cât și oameni din alte localități care își doresc să se imunizeze. Serul utilizat la maratonul de vaccinare este Pfizer BioNTech, iar procesul în sine se realizează fără programare, în cadrul „Maratonului Vaccinării – Împreună pentru Cluj”.

 


Doritorii au timp să se prezinte la Sala Polivalentă până luni, 17 mai, la ora 8.00, având nevoie doar de buletin și de completarea declarației pe propria răspundere, pe care o vor primi odată ajunși la locație.

Startul la vaccinare a fost anunțat la ora 16.00, însă oamenii s-au așezat la rând pe platoul Sălii Polivalente cu aproximativ o oră mai devreme. Astfel, dinainte de a se da drumul la vaccinare, mai bine de 100 de persoane așteptau la rând. Mulți dintre cei care se „înghesuiau” să fie imunizați încă de la primele ore în cadrul maratonului au fost persoane tinere, inclusiv studenți străini, aflați la Cluj pentru a studia.


„Ca și studenți, ne dorim să ne reîntoarcem la normal”

Jurnaliștii Monitorul de Cluj au stat de vorbă cu câțiva studenți din Maroc, care învață în cadrul facultăților din Cluj-Napoca. Aceștia au transmis că au dorit să profite de această ocazie de a se imuniza, cu speranța că viața noastră va putea reveni la normal cât mai curând.

„Am ales să ne vaccinăm deoarece nu facem parte din oamenii care nu doresc să se vaccineze, care nu au încredere în acest vaccin. Cred că este necesar să ne vaccinăm în primul rând pentru siguranța noastră proprie, dar și pentru a ajuta la stoparea pandemiei. Ca și studenți, ne dorim foarte mult să ne reîntoarcem la normal, deoarece a fost o perioadă dificilă pentru noi”, a declarat pentru monitorulcj.ro, o studentă din Maroc.


Un alt student străin care se află momentan la Cluj a transmis că „cei care nu doresc să se vaccineze, o fac pe riscul lor și își asumă acest lucru”. Tânărul a mai precizat că a ales să se prezinte la maratonul organizat în municipiu deoarece își dorește ca viața să revină la normal, iar orele din cadrul facultății să nu mai fie susținute în format online, acesta fiind unul dintre aspectele care i-au afectat viața de student, odată cu instalarea pandemiei.

Studenții UMF, voluntari la maratonul de vaccinare

Și voluntarii care au ales să contribuie și să se implice în procesul de vaccinare din cadrul maratonului de trei zile de la Cluj fac parte din categoria studenților, aceștia studiind în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Aceștia au transmis că îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze în număr cât mai mare și să profite de această ocazie, în care programarea nu este necesară, procesul fiind unul rapid.


„Ne așteptam să vină atât de multă lume, având în vedere că nu este nevoie de programare și este gratis. Au venit foarte mulți tineri, studenți, chiar și străini, iar noi ne bucurăm foarte mult, suntem încântați să ajutăm cum putem. Organizarea se desfășoară foarte bine, oamenii au fost punctuali și de abia așteptăm să lucrăm în continuare, astfel încât, cât mai multe persoane să reușească să se vaccineze”, a declarat Iris, unul dintre voluntarii și studenții UMF, prezenți astăzi la maraton.

Aceasta a explicat că a decis să se implice ca voluntar la maratonul de vaccinare după ce a văzut o postare făcută de facultate, prin care a fost făcut anunțul cu privire la organizarea evenimentului.

„Mie îmi place să fiu voluntar, îmi place să ajut oamenii, așa că am hotărât să mă implic. Cu siguranță vaccinarea va ajuta la stoparea pandemiei. Este deosebit de importantă imunizarea, iar cu cât avem un număr mai mare de persoane care aleg să facă acest pas, cu atât mai bine, mai ales că deja încep să se ridice restricțiile. Mă bucur că oamenii au venit într-un număr atât de mare la maratonul de vaccinare organizat la Cluj, iar celor care încă nu curaj să se vaccineze, le transmit că nu au de ce să aibă emoții, sunt liberi să vină, iar eu îi sfătuiesc sincer să facă acest lucru . Și eu m-am vaccinat, apropiații mei au făcut la fel și totul este în regulă”, a mai spus studenta la medicină.

Minorii au șansa de a se vaccina

20 de cabinete de vaccinare au fost amenajate la Sala Polivalentă BT Arena, pentru a se asigura un flux continuu al imunizării. Cabinetele vor funcționa non-stop, până la finalul acestui weekend, în cadrul acestora putându-se prezenta inclusiv minorii. Aceștia au nevoie de acordul scris al unui părinte sau tutore legal, serul Pfizer putând fi administrat și persoanelor cu vârsta de peste 16 ani.

„Am organizat acest maraton din dorința de a oferi o șansă la vaccinare tuturor celor care își doresc să se vaccineze și nu au avut posibilitatea până acum. UMF Iuliu Hațieganu s-a implicat activ în combaterea pandemiei de COVID-19 încă din martie 2020, iar studenții noștri lucrează ca voluntari la DSP Cluj și în spitalele COVID-19. Pentru acest eveniment, comunitatea noastră academică a realizat o mobilizare de forțe extraordinară și ne bucurăm de implicarea unui număr foarte mare de studenți și cadre didactice din cadrul universității noastre, precum și a personalului sanitar din spitalele clujene.

Vom fi la datorie, pentru clujeni, de vineri, începând cu ora 16:00 și până luni dimineața. Studenții noștri au amenajat câteva puncte de informare în oraș, unde oamenii vor primi informații și formularele de triaj cu care trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare. Vă așteptăm plini de entuziasm și cu speranța de mai bine!”, a transmis rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Dana Buzoianu.

CITEȘTE ȘI

Se deschide primul centru de vaccinare drive-thru din Cluj. De când se vor putea imuniza clujenii?

abonare newsletter