Actualitate

O firmă din Târgu Mureș va moderniza strada Kogălniceanu. Lucrările costă 38,5 milioane de lei și vor fi plătite din fonduri europene.

Lucrările la strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente vor fi realizate de asocierea de firme condusă de Astor Com, singura care a depus ofertă, la a doua licitare a contractului.

 

 


Primăria Cluj-Napoca a desemnat asocierea de firme Astor Com (lider) și DE Construct Project Consult câștigător al contractului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu.

 


Urmează să fie semnat contractul și să fie emis ordinul de începere a lucrărilor, care vor costa circa 38,5 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene. Lucrările vor dura 19 luni, a declarat pentru monitorulcj.ro viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

„Am avut o singură ofertă depusă pentru lucrările la strada Mihail Kogălniceanu. Deja contractul este pe traseu la semnat, a fost declarat câștigător în data de 31 mai. Urmează emiterea ordinului de începere a lucrărilor. După ce avem contractul semnat, o să vedem exact cum vom face acest lucru. Durata contractului este de 19 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, iar valoarea estimată este de 38,5 milioane de lei, fără TVA. Aș vrea să vedem exact poza generală, nu aș putea să vă spun în acest moment dacă lucrările vor începe în vara aceasta. Noi ne dorim să înceapă cât de repede aceste lucrări și să nu tergiversăm lucrurile”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.


Contractul, câștigat de o firmă din Târgu Mureș

Astor Com este o firmă din Târgu Mureș, piaţă din 1993, cu un portofoliu de lucrări în domeniul drumurilor şi a bazelor sportive, producție și comercializare de agregate naturale pentru construcții (piatră, pietriș, nisip) şi fabricare de mixturi asfaltice. De Construct Project Consult este  firmă clujeană cu tot mai multe oferte în cadrul licitațiilor publice din oraș. Firma a depus oferte pentru viitorul „bulevard” Gară-IRA, pentru revitalizarea Parcului Armătura, realizarea park&ride-ului de la Aeroport sau pentru amenajarea Parcului I.L.Caragiale.

Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a celor adiacente la finalul lunii ianuarie, după ce la prima licitație a depus ofertă doar firma Diferit SRL, care a fost descalificată. Diferit, firmă „abonată” la bani public a câștigat în ultimii ani contractele pentru modernizarea străzii Regele Ferdinand și a zonei adiacente, pentru revitalizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente, respectiv pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989.


Ce se va schimba pe strada Mihail Kogălniceanu?

Proiectul prevede modernizarea unei suprafețe de circa 26.000 mp, care cuprinde străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emanuelle de Martonne, Bolyai János, Hermann Oberth, Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac (între I.C. Brătianu și strada Avram Iancu).

Din păcate, strada Mihail Kogălniceanu era pusă în valoare, înainte de pandemie, de doar două ori pe an – de Zilele Clujului și cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Această stradă ar urma să aibă trafic rutier în care accesul va fi permis doar riveranilor și persoanelor care trebuie obligatoriu să ajungă cu mașina la una dintre instituțiile din zonă.


Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de „grădină urbană” prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.

De asemenea, vor fi plantați peste 250 de arbori în mai multe zone incluse în proiect, iar sistemele de iluminat public existente vor fi modernizate cu sisteme LED și stâlpi integrați în peisajul urban.

Se desființează și parcările de pe Universității

Pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Pe strada Kogalniceanu este propusă integrarea unei reprezentări de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii, dedicată rectorilor universității clujene de la origini până în prezent.

În urma finalizării lucrărilor vor fi instalate stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea bicicletelor.

CITEȘTE ȘI

Ce se întâmplă cu arborii de pe strada Kogălniceanu?

abonare newsletter