Actualitate

Un centru de agrement pentru copii va fi construit în zona Sfântul Ioan, pe un teren de aproape 4.000 de metri pătrați. FOTO

A fost pus în consultare publică PUZ-ul care prevede construirea unui centru de agrement în zona Sf. Ioan din Cluj-Napoca.

 

 


Centrul se adresează în special copiilor, fiind vorba despre un teren cu o suprafață de 3.642 mp, pe care urmează să fie amenajate spații verzi, locuri de joacă pentru copii cu trasee de aventură, restaurant și inclusiv un pod pietonal peste apă. Vor fi asigurate de asemenea 13 locuri de parcare.

 


În perioada 11 – 25 iunie, clujenii interesați au ocazia de a transmite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiect, PUZ-ul fiind în perioada de dezbatere publică în acest interval.

„Zona Sf. Ion a fost una dintre cele preferate de mănăștureni pentru petrecerea sfârșiturilor de săptămână, însă în ultimii ani și-a pierdut caracterul de spațiu public, pe măsură ce terenurile au fost recuperate de foștii proprietari și au intrat în circuitul civil. În PUG, întreaga zonă este încadrată ca spațiu de agrement public și privat”, a spus Sebesi Árpád, consilier local USR PLUS.


Terenul studiat are o suprafață de peste 3.600 mp

Conform documentației PUZ-ului care prevede construirea centrului de agrement, momentan, terenul studiat, de 3.642 mp, se află în proprietate privată, puțin peste 266 mp urmând să fie cedați cu titlu gratuit în domeniul public, restul suprafeței rămânând în proprietate privată.

În prezent, pe terenul studiat pentru implementarea proiectului nu există construcții, zona aflându-se într-o fază incipientă de dezvoltare, se arată în documentele municipalității. De asemenea, în vecinătatea terenului se află case de vacanță, o pensiune turistică și un restaurant.


„Pe teren se intenționează realizarea unui centru de agrement cu alimentație publică, cu spații de joacă și aventură atât în aer liber, cât și interior și amenajări peisagere. Pe lângă acestea, vor fi realizate amenajarea accesului carosabil și pietonal din strada Sfântul Ioan, împrejmuirea terenului, realizarea de branșamente și racorduri la rețelele existente în zonă, precum și operațiunile notariale necesare.

Zona studiată are potențial de dezvoltare turistică datorită prezenței apei și a cadrului natural. Introducerea unui nou centru de interes va încuraja dezvoltarea unor funcțiuni similare și va crește atractivitatea zonei”, se arată în PUZ.


Drumul de acces urmează să fie lărgit

Accesul la centrul de agrement pentru copii se va face de pe drumul Sfântul Ioan, care, conform PUG-ului, este propus spre lărgire, urmând ca acesta să ajungă la un profil de 18 metri. Astfel, odată cu lărgirea drumului, în zonă va putea fi realizat atât accesul cu autoturisme, cât și cu mijloacele de transport în comun.

Proiectul prevede amenjarea de spații verzi în zona studiată, în acest moment, acestea lipsind, iar „zonele libere de construcție nu sunt întreținute și nu reprezintă interes pentru populație”.

Dezvoltarea zonei își mai propune „să facă simțită prezența apei”, zona fiind străbătută de Valea Sfântul Ioan, astfel, urmând să fie amplasate platforme de acces la luciul apei, pod pietonal peste cursul de apă și instalații de joacă pentru copii. În documente se specifică că se va acorda o atenție „deosebită” amenajării malurilor, prin folosirea materialelor naturale precum lemn și piatră, pentru a nu afecta mediul înconjurător.

„Se dorește crearea unui spațiu de agrement pentru public, însă de această dată, propunerea este adresată în special copiilor. Prin realizarea investiției propuse se va crea un spațiu de agrement nou pentru copii care va atrage și va ajuta la decongestionarea zonelor centrale de agrement, oferind o variantă mai retrasă, aproape de natură publicului interesat”, se mai specifică în PUZ.

Se urmărește totodată creșterea calității și numărului centrelor de agrement destinate copiilor, care, în prezent „sunt puține și nu oferă funcțiuni complementare cu spațiii de joacă și aventură pentru copii în interior și aer liber, împreună cu alimentație publică”.

Spații verzi generoase, prevăzute în PUZ

Astfel, pe terenul studiat în cadrul PUZ-ului, urmează să fie construite locuri special amenajate de joacă pentru copii, cu trasee de aventură în exterior, un imobil D+P+M, spații verzi în proporție de 70% din suprafața terenului, cu vegetație joasă, medie și înaltă, precum și o parcare care va dispune de 13 locuri.

În perioada de dezbatere publică a proiectului, clujenii interesați pot trimite propuneri sau observații pe adresa de e-mail: registratura@primariaclujnapoca.ro sau direct la sediul Primăriei.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta parcul Tetapolis? Sat de vacanță, un nou sens giratoriu, parcări și promenade

Ultimele Stiri
abonare newsletter