Actualitate

Centrul European pentru Drepturile Romilor cere încetarea evacuării din Pata Rât: „Mai multe familii vor rămâne fără adăpost”

Centrul European pentru Drepturile Romilor cere încetarea evacuării planificate din Pata Rât. Familiile care locuiesc acolo, deja într-un mediu toxic, riscă să rămână fără adăpost.

 

 


Centrul European pentru Drepturile Romilor i-a trimis o scrisoare deschisă primarului Emil Boc, în care instituția îndeamnă Primăria să înceteze evacuarea familiilor de romi din Pata Rât. 

 


Aceasta ar fi a doua evacuare prin care locuitorii din Pata Rât trebuie să treacă, după ce au fost nevoiți să plece de pe strada Coastei din Cluj-Napoca:

„Tocmai am trimis o scrisoare primarului din Cluj-Napoca prin care îl îndemnăm să înceteze evacuarea planificată a familiilor de romi care locuiesc la Pata Rât. După un deceniu în care au trăit lângă un depozit de deșeuri de la periferia orașului, mai multe familii sunt amenințate cu o evacuare săptămâna aceasta, după ce a fost trimis un ordin de la Primărie. Aceasta ar fi cea de-a doua evacuare a acestora după ce au fost evacuați acum zece ani de pe strada Coastei din Cluj-Napoca și mutați în locuințe inadecvate la Pata Rât”, anunță Centrul European pentru Drepturile Romilor. 


„Familiile de acolo trăiesc deja într-un mediu toxic”

ERRC (European Roma Rights Centre - Centrul European pentru Drepturile Romilor) atrage atenția asupra faptului că printr-o evacuare de acest fel mai multe familii, cu copii mici și persoane vulnerabile, vor ajunge pe străzi:

„Evacuarea propusă ar lăsa fără adăpost mai multe familii care trăiesc deja în condiții de viață inacceptabile, într-un mediu toxic. Aceste familii au copii mici și alte persoane vulnerabile și nu li s-au oferit cazare alternativă adecvată, așa cum este obligația autorităților în temeiul legislației naționale și internaționale.”


Centrul îl îndeamnă pe primarul municipiului Cluj-Napoca să amâne evacuarea până se găsesc soluții adecvate de locuințe sociale.

„ERRC susține deja un caz al Curții Europene a Drepturilor Omului pentru evacuarea acestor persoane în 2011. Îl îndemnăm pe primar să ia în considerare acțiunile sale propuse în lumina potențialelor consecințe juridice care ar putea rezulta dintr-o altă evacuare. Solicităm ca această evacuare să fie amânată până când vor fi găsite soluții adecvate de locuințe sociale, în conformitate cu obligațiile legale ale Primăriei privind evacuările forțate”, a mai anunțat ERRC.


Evacuarea ar putea încălca mai multe drepturi ale romilor

Centrul European pentru Drepturile Romilor susține și că printr-o evacuare de acest fel mai multe drepturi ale oamenilor care locuiesc în Pata Rât vor fi încălcate. 

Preavizul oferit este unul foarte scurt, iar din cauza lipsei de soluții alternative, evacuarea planificată ar trebui amânată, potrivit ERRC:

„Credem că modul în care va fi efectuată evacuarea va încălca mai multe drepturi ale oamenilor afectați. În special, preavizul foarte scurt și lipsa oricărei oferte de soluții alternative adecvate de locuințe și/sau sprijin echivalează cu un tratament inuman și degradant pentru persoanele care sunt considerate, în conformitate cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, dintr-o categorie a «persoanelor deosebit de vulnerabile (romi și persoane cu dizabilități)». Familiile sunt membre ale unui «grup deosebit de vulnerabil», acest termen fiind folosit și înțeles în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.”

UPDATE: Răspunsul Primăriei

La solicitarea redacției monitorulcj.ro, Primăria Cluj-Napoca a explicat care este situația evacuărilor. Instituția transmite că este vorba despre patru persoane care ocupă abuziv o locuință în Pata Rât:

„Este vorba despre o somație transmisă de către executorul judecătoresc, prin care 4 persoane, care ocupă abuziv o locuință de la Pata Rât, sunt somate să o elibereze în 8 zile. Somația a fost trimisă în 28 iunie. În situația neconformării dispozițiilor judecătorești cuprinse în somație, urmează să se procedeze la stabilirea unui termen conform Codului de procedură civilă.

În 2019, Primăria Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că acele persoane au ocupat abuziv o locuință de la Pata Rât. Le-a fost pusă în vedere eliberarea locuinței ocupate abuziv, însă nu s-au conformat, prin urmare i-am acționat în instanță. Prin sentința nr. 7544/23 decembrie 2020 s-a dispus:

- obligarea predării locuinței ocupate fără drept și evacuarea acesteia (pe lângă obligarea la plata sumei de 146,63 lei+majorări de 0,5%  care se calculează până la evacuarea efectivă).

În urma sentinței din 12.04.2021, persoanele au fost notificate de Primărie să predea locuința”, a transmis Primăria Cluj-Napoca pentru monitorulcj.ro.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO: Boc despre mutarea romilor de pe Coastei la Pata Rât: Își făceau poze cu noile locuințe

 

Manifestație în fața Primăriei pentru cei 350 de romi evacuați de pe Coastei: „Un deceniu de luptă”. VIDEO

 

abonare newsletter