Actualitate

Legenda monștrilor din lacul Tarnița, mit sau adevăr?

Lacul Tarnița este un lac de acumulare care se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău, la vest de municipiul Cluj-Napoca.

 

 


Lacul s-a format după construirea barajului cu același nume în 1974. Având o adâncime maximă de 70 de metri, care nu au putut fi în totalitate explorate, s-au născut legende cu monștri marini care ar trăi în lac. 

 


Apele adânci, de un albastru închis, care nu permit să vezi ceea ce se află în apă, au inspirat multe legende urbane despre monștri care locuiesc pe fundul lacului. Una dintre ele spune că un descendent al monstrului din Loch Ness ar trăi în Tarnița.O alta spune că lacul este plin de lostrițe de trei metri lungime, care atacă înotătorii și bărcile. Această legendă a lostrițelor este motivată de poveștile reale ale celor care s-au înecat în lac, și ale căror corpuri nu au fost recuperate nici până în ziua de astăzi.

O altă poveste terifiantă este despre un camion care a căzut în lac în urmă cu 15 ani și echipa de scafandri adusă pentru a scoate camionul și trupul neînsuflețit al șoferului. În momentul în care scafandrii au ieșit din apă, erau atât îngroziți de ceea ce văzuseră acolo jos încât au refuzat să se întoarcă fără cuști metalice de protecție. Cei neimplicați direct în poveste au încercat să pună evenimentul pe seama unei iluzii optice create de umbrele de pe fundul lacului sau pe seama unor trucuri jucate de sticla de la cască, ce ar fi mărit totul disproporțional.


Alți oameni spun că fostul dictator, Nicolae Ceaușescu ar fi fost cel care a ordonat introducerea unor lostrițe în lacul Tarnița, pentru a ține lumea la distanță de obiectivul gândit inițial exclusiv economic.

Ce sunt lostrițele?

Lostrița este un pește care, în România, este pe cale de dispariție, datorită pescuitului în exces. Aflată pe lista speciilor de pești protejate de lege, pescuitul acestora este interzis fără un permis special.Specia este protejată de legile naționale și europene care stabilesc dimensiunea minimă și perioada de prohibiție pentru pescuit. Printre măsurile de protecție se numără: repopularea râurilor cu lostriță și reglementarea pescuitului.


Se fac încercări de a restabili populațiile naturale prin incubație și creștere, dar ele nu au avut rezultate deosebit de apreciabile. Aproape toate încercările de aclimatizare experimentale în alte râuri decât cele de origine nu au avut rezultate pozitive.

Acest tip de pește poate crește până la o lungime de 1 sau 2 metri, însă majoritatea specimenelor întâlnite în prezent, nu trec de 70 cm lungime. Pe marginea limbii, au câte un rând de 6-8 dinți, iar falca inferioară este prevăzută cu 18-20 de dinți ascuțiți și încovoiați, iar cea superioară cu 13-15 dinți.


Este posibil ca raritatea acestei specii să fi contribuit la crearea legendei din lacul Tarnița. Indiferent de originea legendei, prezența acestei specii în lac nu a fost confirmată, nefiind observat niciun specimen atunci când lacul a fost drenat pentru reparațiile barajului.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter