Actualitate

Lulu, povestea omului care era poreclit „nebunul frumos al Clujului”

Un personaj emblematic al Clujului s-a născut în 1951 și a decedat în drum spre biserică acum 15 ani. Adevăratul său nume a fost Iosiv Kovacs, dar toată lumea îl cunoștea sub numele de Lulu.

 

Chiar dacă a murit de 15 ani, la sfârşitul lui 2006, clujenii nu l-au uitat pe Iosif Kovacs, poreclit Lulu, şi încă păstrează amintiri şi întâmplări despre personajul celebru care bătea zilnic drumurile oraşului şi făcea oamenii să râdă cu bancurile şi felul său de a fi.


 

Un personaj emblematic a Clujului s-a născut în 1951, și a decedat în drum spre biserică acum 15 ani. Adevăratul său nume a fost Iosif Kovacs, dar toată lumea îl cunoștea sub numele de Lulu.


S-a născut în comuna Cojocna, la 9 decembrie 1951, într-o familie de șase copii. La câțiva ani de la naștere, medicii l-au diagnosticat cu o deficiență mintală, practic având comportamentul unui copil de 4-5 ani. A fost înscris la școală, dar de ajuns nu prea ajungea. Ieșea de multe ori din clasă și pleca. Mult mai apropiat s-a simțit de biserică, unde putea fi găsit mai ușor. Ajuns în Cluj, a început să fie cunoscut prin aparițiile la baluri: cu toate că nu avea o voce deosebită, oamenii apreciau să-l vadă cântând, așa cum avea să o facă mai târziu și la nunți. În perioada Crăciunului, pornea entuziasmat la colindat.

Îl admira pe Ștefan Hrușcă, al cărui nume nu-l putea pronunța, astfel că-i spunea „Rățușcă”. Trăia din mila oamenilor, dar vocația lui era aceea de a oferi, fie că binedispunea și stârnea zâmbete prin prezența lui, fie că dona banii primiți bisericii sau oferea dulciuri copiilor, Lulu știa că atunci când nu ai mai nimic, te afli în permanentă stare de dăruire.


Ca pe un adevărat nebun al satului, problemele locale și de interes comun îl găseau pe Lulu mereu capabil de un comentariu pătrunzător prin simplitatea onestității ingenue. Perindându-se zdrențuit, în spatele paltonului ros ascundea o comoară. Ce-i drept, ea era vizibilă, dar numai celor capabili măcar pentru un moment de frumoasă simplitate a sufletului copilăresc.

Simțea care sunt oameni buni și care nu

Lulu simţea omul bun şi omul rău, de persoanele rele nu se apropia, nu avea nici o comunicare cu ei, de oamenii buni se apropia şi nu se mai dezlipea toată viaţa, fapt pentru care îi erau foarte dragi copiii. El avea mereu pentru copii în buzunare bomboane, ciocolată şi le dădea. Îi plăcea să participe la slujbe.


El avea o ureche muzicală perfectă, avea şi voce, fapt pentru care un ambient cu muzică, cu armonie, îi făcea bine, îl liniştea probabil. Şi la nunţi cânta, cânta cu orchestra. El nu bea alcool, o altă parte foarte importantă. La nunţile acestea, el nu se ducea pe la mese, la oameni, el stătea acolo unde i se spunea, îi dădeau o măsuţă lângă orchestră şi acolo mânca. Cine nu-și aminteşte de celebra lui vorbă „dă-mi un leu de tri”?

Mitropolitul Bartolomeu Anania îl vedea pe Lulu dincolo de infirmităţile sale fizice și psihice

Răpus de un infarct la 55 de ani, în 2006, Lulu a avut parte de o înmormântare cu pompă, la care s-au adunat sute de oameni.
Mitropolitul Bartolomeu, care l-a cunoscut în diferite circumstanţe pe Lulu, îl vedea dincolo de infirmităţile sale fizice şi psihice, îl vedea în curăţirea sufletului său şi acest lucru a contat foarte mult. De aceea, de fiecare dată când îl vedea îi dădea câte un bănuţ simbolic şi Lulu a simţit că în această curte are o familie. În momentul în care Lulu a trecut la cele sfinte, Bartolomeu Anania s-a implicat în organizarea funeraliilor, i-a organizat personal o slujbă de pomenire chiar dacă nu a știut niciodată ce vârstă avea sau cum îl chema. Mitropolitul i-a apreciat puritatea sufletului.


Statuia pentru Lulu, virală pe internet

În anul 2013, poetul Ion Mureşan a avut o propunere, de a-i ridica lui Lulu o statuie în Cluj. Propunerea a fost primită cu mult entuziasm de clujeni şi a devenit virală pe internet, fiind distribuită de sute de clujeni care doreau să își amintească veșnic de nebunul vesel al orașului, care nu lipsea niciodată de la Slujba de Duminică. Dar până la urmă a murit şi ea. Sculptorul Ilarion Voinea chiar a realizat o machetă a viitoarei statui, intitulată „copilul pitoresc” al Clujului.

Material de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

Filmare impresionantă de la o nuntă cu Lulu - VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter