Actualitate

Cascaval toxic: semnele care iti arata ca un cascaval e toxic

Cascaval toxic: cum iti dai seama daca un cascaval este toxic sau nu. Semnele de care trebuie sa tii cont.

Cascavalul este un aliment de baza in bucatariile din intreaga lume. Poate fi consumat ca atare, in special in sandvisuri, sau poate fi adaugat in diferite retete, schimband radical gustul si aspectul mancarii.

Consumat in cantitati moderate cascavalul are o multime de beneficii pentru organism: datorita calciului din compozitie fortifica dantura si imbunatateste semnificativ sanatatea oaselor si a cartilajelor. In plus previne hipertensiunea, este o sursa bogata de proteine, probiotice si grasimi sanatoase.


Mare atentie insa la ce cumparati de pe piata: tot mai multe sortimente de cascaval toxic se gasesc pe rafturi, cascaval care nu are beneficiile de mai sus ba dimpotriva, poate provoca aparitia unor probleme de sanatate.

Iata cum sa recunosti un cascaval toxic.


Cascaval toxic: la ce trebuie sa te uiti cand cumperi cascaval

In mod normal cascavalul nu ar trebui sa aiba o eticheta bogata in ingrediente.

Cu cat gasesti mai multe ingrediente insirate in compozitie, cu atat acel cascaval este mai toxic. Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui, subliniaza faptul ca legislatia in vigoare permite folosirea denumirii de "cascaval" doar pentru alimentele obtinute exclusiv prin oparirea casului.


„Conform legislatiei in vigoare, ca sa poti folosi denumirea de cascaval, alimentul trebuie sa fie obtinut prin oparirea casului. Orice alt ingredient trecut pe eticheta inseamna ca acel produs in mod cert nu este cascaval si acel producator nu are dreptul sa foloseasca denumirea de cascaval. Cu toate aceastea, rafturile magazinelor sunt pline de astfel de produse. Este adevarat ca puterea de cumparare a romanilor este foarte scazuta. De cele mai multe ori credem ca suntem prea saraci ca sa ne putem permite sa mancam sanatos", a explicat Dorin Cojocaru. 

Cu alte cuvinte, un cascaval adevarat nu trebuie sa contina stabilizatori, conservanti sau coloranti. Poti efectua un test simplu pentru a-ti da seama daca urmeaza sa cumperi un cascaval toxic sau nu: in mod normal, cascavalul are culoarea galbena natural, data de grasimea din lapte. Daca pe lista de ingrediente gasesti colorant, inseamna ca acel cascaval nu este produs cu ingrediente naturale.


Cascaval toxic: mare atentie si la clorura de calciu.

Daca acest element se regaseste pe eticheta cu igrediente, nu cumpara cascavalul respectiv. S-a demonstrat ca ingerarea repetata de clorura de calciu poate duce la aparitia cancerului mamar sau la scaderea fertilitatii in randul barbatilor. De regula clorura de calciu este marcata pe eticheta cu simbolul E509- aditiv sau agent de intarire.

Cascaval toxic: ce ar trebui sa gasesti pe lista de ingrediente a unui cascaval natural

Lista de ingrediente a unui cascaval natural ar trebui sa fie curata, lipsita de elemente chimice. Cateva ingrediente care se afla in compozitia unui cascaval natural: cheag, fermenți, bacterii, mucegaiuri, condimente, sare, apa și amidon din cartofi sau din porumb.

abonare newsletter