Actualitate

Sărbătoare la Catedrala Mitropolitană

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/07_ziua/02 preafericitul daniel aniversare muzeu catedrala _sc_007.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Muzeul Mitropoliei Clujului, inaugurat ieri în prezenţa Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, prezintă piese de mare valoare istorică şi religioasă.</p>

Prezent la Cluj-Napoca, PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat ieri dimineaţă, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Nicolae, liturghia arhierească la Catedrala Mitropolitană.

Sute de clujeni au asistat, ieri dimineaţă, la liturghia arhierească oficiată de PF Daniel, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae. Însoţit de un sobor de preoţi, din care au făcut parte mitropoliţii Teofan al Moldovei şi Bucovinei, Laurenţiu al Ardealului, Andrei al Clujului şi Irimeu al Olteniei, PF Daniel a ţinut să le amintească celor prezenţi la slujbă de faptul că „Sfântul Nicolae ne îndeamnă la blândeţe şi bunătate, mai ales acum, într-o lume în care se manifestă egoismul, individualismul şi preocuparea doar de sine însuşi. În această zi trebuie să ţinem cont de viitor, sărbătorind copiii, pentru că Nicolae este protectorul acestora”.


Cu această ocazie au fost marcaţi şi 90 de ani de la reînfiinţarea arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. „Este un moment pe care nu trebuie să-l uităm. Sărbătoarea de Sfântul Nicolae din acest an coincide cu cea a împlinrii aproape a unui veac de la reânfiinţarea arhiepiscopiei din Cluj şi de la întronarea primului întâistătător al Eparhiei Clujului, episcopul Nicolae Ivan”, a spus PF Daniel.

Cei care au participat ieri la liturghia arhierească au rămas impresionaţi de fastul sărbătorii. „Este o slujbă specială pentru clujeni. Am venit special pentru a asista la acest moment, care mă face să fiu mândru că sunt de aici”, a spus Pavel Constantin, un clujean în vârstă de 35 de ani.


De la liturghie nu au lipsit nici cei în vârstă, dar nici cei mai tineri, mai multe grădiniţe din oraş organizând participarea copiilor la sărbătoare.

Muzeul Mitropoliei, unic în ţară


Tot ieri, înalţii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe au participat la inaugurarea muzeului Mitropoliei, amenajat la subsolul catedralei, în preajma mormântului Înaltpreasfinţului Bartolomeu Anania. Aproximativ 1.000 de exponate cu caracter bisericesc, printre care şi replica icoanei Făcătoare de Minuni de la Nicula, vor putea fi admirate de clujeni. Pe spatele acestei icoane, o inscripţie atestă că în anul 1760 Maica Domnului a lăcrimat, tot aşa cum s-a întâmplat între 15 februarie şi 12 martie 1699 cu icoana Maicii Domnului de la Nicula.

„Icoanele pe care le expunem în această perioadă sunt extrem de valoroase, nici nu am cum să dau o estimare exactă a acestora. Cele mai vechi datează din secolul XV. La fel de valoroase sunt şi cărţile bisericeşti pe care le-am inclus în expoziţie, praporii sau troiţele”, a specificat prof. acadm. Marius Porumb, curatorul expoziţiei. El a mai spus că obiectele fac parte din patrimoniul Mitropoliei Clujului şi că sunt expuse numai o parte dintre ele.


Exponate de mare valoare istorică şi religioasă

Unele dintre cele mai frumoase obiecte expuse sunt însemnele pe care le avea Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania. „Am inclus în muzeu şi aceste obiecte cu o încărcătură religioasă deosebită pentru că se ştie că au aparţinut lui Anania, unul dintre cei mai îndrăgiţi ierarhi ai bisericii ortodoxe române. Iar înfiinţarea acestui muzeu a fost una dintre dorinţele cele mai importante ale dânsului”, a explicat Marius Porumb.


În vitrine mai sunt expuse obiecte ce au aparţinut înalţilor ierarhi clujeni ai bisericii - Nicolae Ivan, Nicolae Colan, Teofil Herineanu – dar şi Cazania de la Alba Iulia (1699) - o reeditare a Cazaniei apărute în 1641, tot la Bălgrad, ce cuprinde predici pentru toate duminicile şi pentru sărbătorile bisericii, dar şi sfaturi de înfrânare a viciilor şi de ajutorare a aproapelui.

Printre piesele din muzeu cu valoare deosebită se află şi coperta Tetraevangheliarului de la Feleac (1488), prezentată în fotocopie. Coperta reprezintă scena Deisis, aşezată în trei arcade, în centru tronând Iisus Hristos, în stânga Maica Domnului, iar în dreapta Sfântul Ioan Botezătorul. Tetraevangheliarul conţine o inscripţie referitoare la zidirea bisericii din Feleac în timpul episcopului Daniil şi a fost ferecat în scoarţe de argint, în 1498, de către vistiernicul Isac, personaj de vază la curtea lui Ştefan cel Mare. Într-una dintre vitrine este expusă Evanghelia tipărită de Andrei Şaguna la 1856, iar alături tipărituri bisericeşti de la Blaj, Sibiu, Râmnic şi Bucureşti.

Clujenii pot vizita gratuit exponatele. Muzeul va fi inclus în circuitul cultural al oraşului.

abonare newsletter