Actualitate

Noi condiții de călătorie în MAREA BRITANIE. Pașaportul devine OBLIGATORIU pentru români

De la 1 octombrie, cetăţenii români nerezidenţi pot intra în Marea Britanie doar pe baza paşaportului valabil, electronic sau temporar.

 

 


De la data menţionată, cetăţenii din UE, Spaţiul Economic European (SEE) şi elveţieni pot călători în Regatul Unit pentru vacanţe sau călătorii scurte fără a avea nevoie de viză, însă este obligatorie deţinerea unui paşaport care ar trebui să fie valabil pe toată perioada sejurului în Regatul Unit, conform ghidului cu îndrumări de călătorie publicat de guvernul britanic pe site-ul său.

Cartea de identitate poate fi utilizată pentru a intra în Marea Britanie până pe cel puţin 31 decembrie 2025 de către persoanele care:
- deţin statutul EU Settlement Scheme settled sau pre-settled
- deţin un permis de muncitor transfrontalier (frontier worker permit)
- sunt un vizitator pentru probleme de sănătate S2 (S2 Healthcare Visitor)
- sunt un furnizor de servicii elveţian (Swiss Service Provider)


Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 şi libera circulaţie între cele două a luat sfârşit pe 31 decembrie 2020.
De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a implementat un nou sistem de imigrare pe bază de puncte care acordă prioritate aptitudinilor profesionale şi talentului, în locul ţării din care provine o persoană.

În cadrul noului sistem, cetăţenii UE, SEE şi Elveţia pot continua să viziteze Marea Britanie fără a solicita o viză şi, în majoritatea cazurilor, pot rămâne în ţară pentru o perioadă de până la şase luni, pentru o gamă variată de activităţi, incluzând turismul, vizitarea membrilor de familie şi a prietenilor, studii pe termen scurt şi activităţi legate de domeniul afacerilor, precum evenimente şi conferinţe.


Pentru a munci sau studia în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de şase luni, doritorii trebuie să aplice pentru o viză. Cei care doresc să viziteze Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de şase luni pentru a beneficia de tratament medical privat sau ca vizitator academic, trebuie să aplicce pentru o viză standard de vizitator (Standard Visitor Visa). Cei care doresc să viziteze Marea Britanie pentru a se căsătorii sau a forma un parteneriat civil sau pentru a notifica acest lucru, trebuie să aplice pentru o viză de căsătorie/parteneriat civil (Marriage/Civil Partnership Visa).

CITEȘTE ȘI


Două destinații iubite de români intră în ZONA ROȘIE. Grecia a intrat în zona galbenă

abonare newsletter