Actualitate
Au trecut 6 ani de la Colectiv. Protest în Capitală: „Murim cu zile de la infecţiile intraspitaliceşti” VIDEO
Au trecut 6 ani de la tragedia Colectiv în care au murit zeci de tineri. Comunitatea Declic a organizat un protest în Capitală față de lipsa raportărilor reale ale infecţiilor intraspitaliceşti.
La 30 octombrie, începând cu anul 2019, este marcată, în România, Ziua pacientului cu arsuri.
Ziua de 30 octombrie aminteşte de data la care, în 2015, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi, după cum se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro.
Potrivit iniţiatorilor, scopul instituirii unei astfel de zile este de „a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”.
Accidentul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015 a scos la iveală deficienţele sistemului sanitar în ceea ce priveşte serviciile medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din ţară nu îndeplinea în totalitate condiţiile necesare îngrijirii acestora, neexistând o zonă de izolare protectivă pentru aceşti pacienţi.
Protest în Capitală
Membri ai Comunităţii Declic au aprins, vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, în semn de protest faţă de lipsa raportărilor reale ale infecţiilor intraspitaliceşti, 500 de lumânări care au fost aranjate în aşa fel încât să formeze mesajul „Neam ucis de nosocomiale”.
Protestul a fost organizat pentru a atrage atenţia asupra pericolului la care sunt supuşi pacienţii din cauza infecţiilor „ascunse sub preş de autorităţi”, se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic.
„Au trecut 6 ani de la tragedia din Colectiv, când am conştientizat cu toţii cât de grav este pericolul acestor infecţii pentru viaţa pacienţilor. Astăzi, suntem din nou în mijlocul unei alte tragedii. Zilnic, 500 de oameni mor din cauza COVID. E ca şi cum 2 avioane pline cu pasageri se prăbuşesc, zilnic, în România. Unii dintre pacienţii cu COVID ar mai fi avut şanse să scape, spun medicii, dacă secţiile de terapie intensivă nu ar fi fost pline de nosocomiale. Câţi pacienţi trebuie să mai moară, victime ale infecţiilor nosocomiale, ca guvernanţii să se ocupe, cu adevărat, de eradicarea infecţiilor?” a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.
Transparentizarea datelor este un prim pas în combaterea eficientă a bacteriilor, susţin membrii Declic, care au iniţiat şi o petiţie pentru raportarea reală a infecţiilor din spitale.
Pe lângă mesajul format din lumânări, membrii Declic au afişat şi un banner de mari dimensiuni cu mesajul: „Murim cu zile de la infecţiile intraspitaliceşti. Nu le mai ascundeţi!”.
CITEȘTE ȘI:
Clujenii, chemați în stradă și în pandemie. Protest #COLECTIV, la cinci ani de la tragedie
Documentarul românesc „Colectiv”, dublă nominalizare pentru premiile Oscar