Actualitate
Muzică interactivă la Academia „Gheorghe Dima”
<p>Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj prezintă publicului, în data de 16 ianuarie, de la ora 19.00, la un spectacol de muzică mai puţin obişnuit, „Remote Ctrl”.</p>
Manifestarea este organizată în colaborare cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia şi Centrul de excelenţă în domeniul conexiunii educative, culturale şi artistice europene. Intrarea este liberă.
Duet muzician-computer
Ineditul spectacolului constă în realizarea unui duet live între mediul electronic şi muzicieni, prin intermediul tehnologiei. În funcție de context şi de partitura concepută, calculatorul reacţionează, acompaniind în timp real partiturile soliştilor, tehnologia avansată făcând posibilă interacţiunea directă, pe scenă, dintre muzicieni şi mediul electronic. Astfel, aceeaşi piesă poate fi mult modificată, de la o interpretare la alta, în funcţie de tălmăcirea artistului pentru o nouă aventură muzicală.
Spectacolul, care a fost prezentat în primă audiţie la Bucureşti, aduce la Cluj-Napoca doi dintre compozitorii români preocupaţi de utilizarea noilor tehnologii în muzică, Cătălin Creţu şi Adrian Borza, specializaţi în programarea computerului cu Max/MSP/Jitter.
Din program face parte „Piano interactions pentru senzori, pian şi mediu electronic”, de Cătălin Creţu, în interpretarea lui Mihai Murariu, „If” pentru oboi şi calculator interactiv şi „Akedia” pentru oboi, nanoKontroler şi iFPH de Adrian Borza, în interpretarea la oboi a lui Adrian Cioban.
Cătălin Creţu a obținut titlul de inginer în profilul electromecanic la Facultatea de Maşini şi Instalaţii Electromecanice a Universitatăţii Tehnice din Petroşani (1995), apoi a studiat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara şi Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie, devenind astfel un inginer-compozitor. La rândul lui, Adrian Borza este un compozitor activ de muzică instrumentală şi electroacustică. Muzica sa a fost interpretată şi difuzată în Europa, Asia, America de Nord, America de Sud, fiind laureate al mai multor premii de specialitate.
Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia funcţionează din 1 octombrie 2008 şi are drept scop principal implementarea noilor tehnologii în artele audio – vizuale şi multimedia contemporane. Domeniile de interes vizează electroacustica, analiza şi sinteza de sunet, spaţializarea şi modificarea componenţei spectrale a sunetelor şi sistemele muzicale interactive.