Administrație

Va fi sau nu „verde” pe malurile Someșului? Boc: „Să vedeți cum va «exploda» verdele ăla”/ Activiști: „S-au tăiat copaci și multă vegetație s-a distrus”

Primarul Emil Boc îi contrazice pe cei care susțin că e prea mult „cenușiu” pe malurile Someșului și susține că vegetația va deveni mai vizibilă în următoarele săptămâni.

Boc spune că vegetația din Parcul Armătura „va exploda” odată cu venirea căldurii. FOTO: Facebook/ Emil Boc Boc spune că vegetația din Parcul Armătura „va exploda” odată cu venirea căldurii. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primarul Emil Boc a declarat că vegetația din Parcul Armătura „va exploda” odată cu venirea căldurii și peisajul dominat în prezent de culoarea gri va deveni verde. Lucrările la parc sunt pe ultima sută de metri, urmând ca acesta să fie deschis cel târziu în luna iulie, a spus edilul.

 


„Parcul Armătura are un aspect extrem de plăcut, abia aștept acum să mai vină căldura, să vedeți cum va «exploda» verdele ăla, este foarte mult verde. Ceea ce vedeți acum cenușiu acolo va deveni verde în câteva săptămâni, va fi o explozie de verdeață, într-un parc uitat de lume până acum. Parcul Armătura devine un obiectiv frumos, cu care ne vom mândri. Parcul este aproape gata, mai avem foarte puțin de lucrat, va fi deschis în iulie, poate și mai repede”, a declarat edilul, la un post local de radio.

Pe de altă parte, activiștii din comunitatea Someșul Nostru au sesizat recent că amenajările la malurile Someșului din Parcul Armătura, din Parcul Feroviarilor și din cartierul Grigorescu nu seamănă cu propunerile din proiect, suprafața spațiilor verzi s-a redus, iar amenajările lasă de dorit.


Bulevardul 1 Decembrie 1918. Comparație situație actuală (sus) și aspect înainte de modernizare (jos). FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

„Ce merită semnalat e că:

1. Execuția nu seamănă cu planul inițial în care natura este mai prezentă, mai bogată, intrarea la apă e lină.


2. În ciuda plantărilor unor copaci care vor da umbră peste ani buni, s-au tăiat spre sute de copaci și multă vegetație s-a distrus, lucruri vizibile la o simplă căutare pe Google Earth.

3. Întârzierile față de deschiderea de Paște sunt mari, cel mai probabil, parcul urmând a se deschide în a doua parte a anului.


4. Parcul Armătura nu s-a conectat pietonal și ciclist de Parcul Feroviarilor, așa cum Societatea Organizată Sustenabil SOS a cerut în mod repetat, deși distanța pe malul Someșului este de doar 200 de metri între parcuri. O astfel de legătură oferea un circuit pietonal și ciclist de peste 3 kilometri”, arată cei de la Someșul Nostru.

Parcul Armătura. Comparație: situația din teren (sus) și propunerea din proiect (jos). FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

 Aceeași situație este semnalată și în Parcul Feroviarilor: 

„Vedeți două imagini din același unghi. Una este cu propunerea câștigătoare de Parc al Feroviarilor la râu, parc care nu se putea realiza fără ca societatea civilă locală să tragă aproape un deceniu de autoritățile locale cu manifestații, reclamații, apeluri etc. ca să il preia de la Căile Ferate, societate civilă care a împiedicat prin protest abuzul de privatizare a parcului de catre un club sportiv care nici măcar nu avea autorizații de construire pentru baza sportivă și hotelul anunțat în parc. A doua imagine este cu șantierul în care este evident că viziunea inițială de conectare cu apa se modifică major. Din nou, de ce se întâmplă acest lucru? Pentru că asistăm la un eșec inter-instituțional.  Primăria, OAR, Apele Române etc. nu se consultă reciproc, nu pregătesc dinainte tema de concurs și o jurizare comună. Apele Române ulterior, din motive neîntemeiate, credem noi, refuză spargerea zidului, iar Primăria nu stie cum să negocieze cu Apele Române, oricum necooptate de la bun început în demersul de amenajare. Astfel de eșecuri puteau fi evitate cu un organism deliberativ, dar formalizat, propus de mediul asociativ local, adică crearea unui Consiliu al Apei, integrat legislativ instituției Apelor Române, ca subcomitet de bazin”, susține comunitatea Someșul Nostru

Parcul Feroviarilor. Comparație: propunerea din proiect (stânga) și situația din teren (dreapta) . FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

Stadiul lucrărilor la acest parc este de circa 50%, a anunțat joi primarul Emil Boc. Lucrările sunt în grafic, a arătat primarul, și vor fi „o reușită totală”.

„Parcul Feroviarilor vă pot spune că este în grafic, fără niciun fel de problemă, se apropie de 50% stadiul lucrărilor la acest parc și termenul de finalizare este finalul anului. Nu am sesizat întârzieri în acest moment, în cee ace avem acolo. Cu alte cuvinte, lucrările sunt în grafic și va fi o reușită totală după părerea mea”, a declarat edilul. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Așa arată parcul din spatele Teatrului Național: „Copacii au devenit insule într-o mare de beton” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter