Administrație

Certificat de naștere digital, emis în premieră de Primăria Cluj-Napoca. Emil Boc: „E un moment istoric!”

Servicii de stare civilă digitalizată, la Primăria Cluj-Napoca. Primul certificat de naștere digital a fost emis în premieră de Direcția de evidență a persoanelor.

Primul certificat de naștere digital, emis de autoritățile din Cluj-Napoca/Foto: primariaclujnapoca.ro Primul certificat de naștere digital, emis de autoritățile din Cluj-Napoca/Foto: primariaclujnapoca.ro

 

Servicii digitalizate de stare civilă

Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite de acum întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.


„Suntem la un moment istoric. Astăzi emitem primul certtificat de naștere semnat digital, ceea ce înseamnă că cetățenii Clujului care au fericita ocazie de avea un băiat sau o fată pot veni doar cu actele la Primărie, cu certificatul constatator al nașterii, cu actele de stare civilă sau certificatul de căsătorie, iar documentele se scanează pe loc aici, și se emite instant certificatul de naștere pe care-l poti primi în aceeași zi, după un interval cât mai scurt de timp”, a declarat Emil Boc într-un mesaj video publicat pe pagina sa de socializare. 

CITEȘTE ȘI: 
Cluj-Napoca, primul loc în România privind guvernarea electronică

Proiectul a debutat prin emiterea certificatelor de naștere electronice, iar ulterior și celelalte acte, precum certificatele de căsătorie și deces vor fi emise în format electronic. 


Așa arată formularul pe care se va emite certificatul de naștere în format electronic/Foto: Emil Boc Facvebook.com

„De la mijlocul lunii iunie, când căsătoriile vor fi oficiate în Parcul Central, certificatele de căsătorie vor fi semnate în format digital. 
Avantajul este că se păstrează în format digital în arhiva electronică, desigur, un exemplar al certificatului se păstrează și scriptic, pentru evidență, dar toate vor fi arhivate digital”, a explicat primarul Emil Boc. 

În timp, toate serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, astfel încât interacțiunea cetățenilor cu primăria să fie cât mai eficientă.


Din august 2021, în Cluj-Napoca au fost emise primele cărți de identitate electronice, în cadrul unui proiect-pilot ce urmează să fie extins la nivel național până la finalul acestui an. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

17.000 de clujeni au deja cărți electronice de identitate

Ultimele Stiri
abonare newsletter