Actualitate

OFICIAL: Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi-a schimbat denumirea în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj

Consilierii judeţeni au aprobat, luni, schimbarea denumirii Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. Aceştia au spus că era necesar ca acest aeroport să poarte o denumire reprezentativă atât pentru judeţul Cluj, cât şi pentru Transilvania, respectiv Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. Decizia a fost luată cu 19 voturi pentru şi a stârnit discuţii aprinse între consilieri. După vot, Uioreanu le-a transmis consilierilor judeţeni: "Să nu vă fie ruşine de acest vot".

"Ar trebui un nume de aviator sau ceva legat de aviaţie. Dacă se găsesc, e simplu, dacă nu, mergem la personalităţi istorice, şi mă refer la Avram Iancu şi Mathias Rex. Dacă ar fi un aeroport doar pentru România, merge Avram Iancu, dar, dacă vrem aeroport internaţional, de ce să nu alegem un iluminist al vremii sale, Mathias Rex, care are origini româneşti, este venerat de maghiari, este născut la Cluj. Sau să rămână simplu, fără nume, Aeroportul Internaţional Cluj, fără Napoca", a spus Vakar.

Iniţial, CJ Cluj a lansat trei propuneri pentru denumirea Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca - Emil Racoviţă, Hermann Oberth şi Smaranda Brăescu.


„E foarte bine să se numească Avram Iancu şi trebuie susţinut inclusiv de tineri”, a spus consiierul judeţean Dănuţ Canta.

„De ce nu lăsaţi denumirea aşa cum este? Dacă schimbăm denumirea vom genera costuri suplimentare, este acolo numele judeţului, al municipiului, economisim nişte bani, oricum avem datorii foarte mari la aeroport”, a precizat consilierul judeţean PDL, Horaţiu Catarig.


„Şi dacă schimbăm denumirea din Cluj în Cluj-Napoca vom genera costuri suplimentare. Datoriile către aeroport nu sunt mari”, a venit replica promptă a preşedintelului CJ Cluj, Horea Uioreanu.

„Domnule Catarig, eşti demn de milă dacă transformi totul pecuniar”, i-a transmis Canta.


„Am făcut un studiu pe zeci de denumiri de aeroporturi din lume şi nicicare nu are denumirea vreunui aviator”, a replicat Uioreanu.

„Oamenii mari în momente mari iau decizii puternice”, a conchis Canta.


„Să mai punem în anul 2013 întrebări de ce Avram Iancu este de neimaginat. Eu susţin schimbarea denumirii în Avram Iancu. Când mergeţi la Crucea lui Avram Iancu nu v-aţi întrebat de ce Avram Iancu?”, a declarat şi Remus Lăpuşan (PSD).

Proiectul de hotărâre a trecut cu votul a 19 consilieri judeţeni. O altă propunere a fost schimbarea denumirii din Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca în Aeroportul Internaţional Cluj, dar acest proiect nu a trecut de votul consilierilor judeţeni.


Aeroportul Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Potrivit referatului de aprobare, Aeroportul Cluj-Napoca face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al treilea aeroport ca mărime din România, în ceea ce priveşte traficul de pasageri şi al doilea aeroport regional al ţării. Totodată, este primul aeroport din categoria celor aflate în subordinea consiliilor judeţene din România. „Pe o rază de 170 kilometri în jurul oraşului locuiesc aproximativ trei milioane de potenţiali pasageri a căror deservire reprezintă o preocupare fundamentală pentru aeroportul clujean”, se menţionează în documentul citat.

Direcţia Juridică din cadrul Consiliului Judeţean Cluj va efectua demersurile prealabile necesare pentru schimbarea denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj până la data de 15 octombrie 2013, respectiv va solicita avizul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca şi va întocmi proiectul de hotărâre schimbării denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj şi îl va trimite spre analiză Comisiei Juridice pentru atribuire de denumiri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter