Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ SALINA TURDA DURGĂU

Catre: Primarul municipiului Turda-dl.Tudor Stefanie De la: Consiliul de Administratie al SC Turda Salina Durgau SA

                Stimate d-le primar

                Va informam ca, avand in vedere mesajul dvs. informal transmis prin intermediul presei cu privire la revocarea intregului consiliu de administratie, acesta s-a intalnit intr-o sedinta de indata in 11.11.2013 pentru analizarea situatiei create de demersul dvs. Analizand cele afirmate in scriptul dvs, suntem in masura sa va transmitem urmatoarele:


                1.Performanta unei administratii se stabileste prin analiza rezultatelor acesteia. Concret, desi nu mentionati nici un element economic si nici nu faceti vreo analiza comparativa  cu prevederile bugetare aprobate de catre actionar sau cu rezultatele perioadei similare a anilor precedenti, afirmati cu nonsalata chiar de la inceput “managementul neperformant ma determina…”.Ar fi corect si in primul rand moral sa faceti precizarile necesare.

                2.Ar fi o premiera mondiala faptul ca, o presupusa lipsa de transparenta sa determine defectiuni tehnice la un obiectiv de investitii aflat in exploatare. Mai concret, “Bazinul de inot didactic”, obiectiv in garantie, a fost oprit pentru remedieri in urma reclamatiei facute de catre dvs constructorului (bineinteles ca, desi existau infiltratii inca de la predarea acestuia in administrarea Salinei, reclamatia dvs a fost facuta doar la somatia noastra scrisa inregistrata la dvs. sub nr.14510/01.08.2013). Dupa cum bine cunoasteti, au existat patru tentative de repornire dar, de fiecare data reaparea problema infiltratiilor. Cunoasteti si faptul ca, in disperare de cauza, constructorul a efectuat in doua locuri palnii (in limbaj uzual “tolcere”) de colectare a apei provenite din aceste infiltratii iar aceastea au fost apoi legate la canalizare. Sunteti la curent si cu faptul ca societatea a decis repornirea obiectivului urmand ca apoi sa se decida, impreuna cu reprezentantii dvs bineinteles, calea de urmat. Nu trebuie sa fi mare specialist ca sa cunosti faptul ca un beton impregnat cu apa nu are viata lunga. Adaugand si informatia, cunoscuta si ea, ca nici cauza infiltratiilor de la acoperis nu a fost remediata, nu putem avea o viziune prea  optimista cu privire la viitor. In loc sa analizam impreuna situatia, asa disperata cum e la acest moment, dvs. ati ales calea unei diversiuni mediatice.


                3.Tot consiliul de administratie ar fi vinovat, in opinia dvs, de intarzierea finalizarii obiectivultui “Amenajare complex balnear Potaissa Turda” (numit deseori pe scurt “Centrul SPA”). Daca studiem documentele, lucrarile trebuiau finalizate in 12.12.2012, data la catre a fost semnat un act aditional cu un nou termen pentru 31.03.2013. Stiti sigur ca actuala conducere a fost instalata la 26.03.2013. La acel moment, lucrarile erau realizate in proportie de cca 50%. Consideram ca n-ar mai fi nimic de adaugat la acest subiect. Totusi, cunoasteti si faptul ca, in 07.11.2013(adica anterior cu o zi demersului dvs !), constructorul ne-a notificat faptul ca a finalizat lucrarile. Pe cale de consecinta, ar urma reunirea comisiei de receptie daca…dvs ati avea bunavointa sa rezolvati nominalizarea reprezentantilor primariei si ai consiliului local (conf.art 7 din HGR 273/1994). Va amintiti desigur ca noi am cerut in doua randuri sa faceti asta. Din nou, ati ales o cale pe care noi nu o intelegem.

                4.Mai aduceti o acuza grava actualului CA,si anume faptul ca “…nu face altceva decat sa cheltuie fara a reinvesti sumele rezultate din activitatea economica in sustinerea activitatilor complementare Salinei…”.In opinia noastra, faceti o confuzie voita, deoarece n-ati avut cum uita faptul ca sumele la care faceti referire(in cuantum de 24 miliarde lei vechi), adica profitul net aferent anilor anteriori, au fost transferate in…conturile primariei de catre fostul director in ultima sa zi de lucru in acel post. Sa ne aducem aminte ca, pe vremea fostei conduceri, aceste sume fusesera lasate Salinei, din dispozitia dvs, tocmai pentru a fi utilizate la investitii (atunci s-a putut, acum nu se mai poate…oare de ce ?). De asemenea, actuala conducere a solicitat in mai multa randuri reintoarcerea acestor sume catre societate pentru a fi utilizate in scopul initial. Daca totusi nu doriti continuarea finantarii la Hotel Potaissa (nu putem avea alta constatare), atunci macar nu faceti afirmatii gratuite cu privire la neutilizarea unor fonduri  care, in acest moment, sunt de fapt la dispozitia dvs. si nicidecum a societatii.


               5.Referitor la plata dividendelor, e o confuzie voita. Trecem peste faptul ca, nici una dintre societatile din coordonarea dvs nu a varsat dividendele similar cu cele solicitate noua, dar nu putem sa nu va mentionam ca, desi ati citat corect art 1 alin3 din OG 64/2001, ati uitat de art 1 alin 1 lit f din acelasi act care spune si cuantumum acestui varsamant, adica “minimum 50% varsaminte la bugetul local…”.Va reamintim ca societatea a initiat de doua ori propunerea de HCL pentru aprobarea repartizarii profitului. Mai pe sleau spus, desi avem banii in cont, asteptam sa ne comunicati oficial cuantumul. Stiti bine ca, daca am face altfel, am avea probleme la viitorul control al Curtii de Conturi.

                6.Ne-ati acuzat de lipsa de transparenta, ba chiar s-a facut o referire concreta ca am publicat pe site-ul societatii hotararile AGA doar de la nr.6. Pai cum altfel trebuia sa procedam, le-am publicat pe cele emise de la data mandatarii noastre ca administratori.Indirect, recunoasteti ca nici nu v-a preocupat transparenta conducerii anterioare, decum sa mai si vreti sa constatati inexistenta ei.


                7.Noul CA a inceput activitatea cu un mare handicap, si anume rezolvarea gravelor si multelor probleme constatate de catre Curtea de Conturi. Trecem peste faptul ca analiza acestora nu a fost in preocuparea dvs , desi, foarte transparent, raportul in cauza sta in sertarul dvs (e vorba de cel aferent Salinei,bineinteles). Cu totul  intamplator, acest raport, care fusese predat fiecarui membru al CA, a ajuns in presa. Ulterior acelui moment, colega noastra d-na Baciu (care fusese presedinte al CA in perioada aferenta controlului Curtii de Conturi) a solicitat intocmirea unui regulament de functionare al CA cu prevederi exprese in domeniul comunicarii, si anume:

                “art 8 alin7: Continutul documentelor prezentate in CA nu va putea fi comunicat actionarului sau     tertilor decat cu acordul expres al CA, cu exceptia datelor si informatiilor ce trebuie puse la dispozitia publicului…”


In continuare, prevederile sunt si mai stricte, si anume:

               “art 8 alin 8 Restrictii: Membrii CA au acces la orice date si informatii referitoare la activitatea societatii, necesare pentru adoptarea deciziilor in cunostinta de cauza, prezentate in sedintele la care acestia participa. Este interzis oricaruia dintre membrii CA sa solicite sau sa dobandeasca spre a fi ridicate de la sediul societatii sau spre a fi transmise in alta locatie in afara sediului societatii date sau informatii in forma materializata, respectiv copii dupa documente sau inscrisuri de orice natura, pe suport de hartie sau pe suport magnetic sau prin posta electronica sau prin orice alt mijloc care permite stocarea si/sau copierea acestora, cu exceptia materialelor transmise spre a fi studiate pentru dezbaterile sedintelor CA si care se restituie dupa sedinta precum si a documentelor, datelor si informatiilor destinate publicului prin lege si prin regulamentele si normele interne ale societatii”.

                Astfel, se naste o intrebare fireasca cu privire la acest regulament:  il folosim doar cand e in avantaj propriu, pentru protejarea imaginii, sau tot timpul. Bineinteles ca, daca actionarul doreste, poate modifica oricand acest regulament…iar apoi poate verifica si respectarea lui.

                In final, va informam d-le primar ca respingem ca nefondate toate actiunile dvs si ne declaram intreaga disponibilitate de colaborare cu dvs. De fapt, asta ati si solicitat in interventia dvs din plenul sedintei de CL din 30.10.2013. Noi nu avem cunostinta sa se fi intamplat ceva de atunci in sensul unei schimbari asa de radicale a pozitiei dvs.

                Mai mult, ne amintim cu placere declaratia dvs de pe prima pagina a unui saptamanal local aferent saptamanii 08-14 iulie 2013, si anume:

 

“EU NU AM FOST NICIODATA ADEPTUL SCANDALURILOR POLITICE, EU SUNT ADEPTUL                                                                                                                                               REALIZARILOR PROFESIONALE CARE AU SI EFECT POLITIC”

Apreciem afirmatiile dvs si va solicitam sa le aplicati si in colaborarea cu SC Turda Salina Durgau            

Cu stima

Membrii Consiliului de Administratie

 

                prof.univ.dr. Calin Felezeu

                ec.Vasile Nemes

                jr.Farcas Traian

                ec.Corina Fagadar

                jr.Axente Husar

                col(r) Costea Constantin

                ing.Niculescu Ioan

                av.Cojan Robert Filip

 

abonare newsletter