Actualitate
Băile Someșeni, modernizate cu bani împrumutați din străinătate. Investitorii clujeni sunt total dezinteresați
Asocierea Primăriei Cluj-Napoca cu SC Băile Someșeni Group a fost votată în ședința de Consiliu Local de joi în vederea reabilitării acestui obiectiv turistic. Problemele legate de proprietatea terenului au împiedicat modernizarea fostelor băi până în acest moment, astfel că totul este acum în ruină.
Primăria Cluj-Napoca se asociază cu SC Băile Someșeni Group pentru modernizare Băilor Someșeni. Proiectul de hotărâre privind asocierea a fost adoptat cu 19 voturi pentru, 5 împreună și 2 abțineri. Terenul pe care va fi realizată investiția se află în proprietatea omului de afaceri Valentin Nica și al avocatei Gidro Stanca, moștenitoarea Băilor Someșeni. În urma semnării acestui parteneriat, Primăria va cheltui din bugetul local 350.000 euro pentru modernizarea drumului de acces la viitoarele Băi Someșeni. Societatea cu care se asociază Primăria va contribui cu fonduri la modernizarea obiectivului turistic. Potrivit proiectului de hotărâre, societatea se obligă ca în momentul în care va da în folosință Băile Someșeni să acorde un număr de abonamente sau pachete sociale în valoare de 10.000 euro pe an în primii cinci ani, iar din al șaselea an va acorda aceste pachete în valoare de 20.000 euro pe an până la încetarea contractului. Abonamentele și tichtele vor fi acordate în fiecare an până la data de 31 martie, iar numărul și tipul abonamentelor vor fi stabilite de comun acord de către cele două părți. Astfel, prin acordarea acestor tichete, SC Băile Someșeni Group va returna cei 350.000 euro investiți pentru modernizarea drumului de acces.
Investiția se va realiza fără bani publici
Primarul Emil Boc a declarat că de-a lungul anilor, mulți clujeni s-au arătat interesați de soarta Băilor Someșeni. “Nu este clujean care să nu știe despre Băile Someșeni și să nu ne întrebe ce se întâmplă. Astăzi ne aflăm în fața unui proiect important, privat, care se va realiza fără bani publici. Primăria vine doar pe domeniul public unde oricum am avea obligații să facem utilități. Nici această investiție deși este pe terenul public și este obligatorie de făcut nu rămâne fără rezultat, în sensul că se va întoarce în abonamente, tichete de intrare la aquapark, la alegerea dvs”, a declarat primarul Emil Boc.
Parteneriatul, benefic pentru obținerea finanțării
Claudia Anastase, consilier local USL a subliniat că un parteneriat o entitate privată elimină șansele de participare egală la viața comunitară a altor investitori. În plus, ea afirmă că asocierea cu partenerul privat nu ar trebui să aibă loc din moment ce nu a fost reglementat statutul juridic al terenului. În momentul de față există încă procese pe rol privind terenul pe care se află băile.
Primarul Emil Boc a precizat că prin semnarea unui parteneriat se pot obține mult mai ușor bani pentru derularea investiției. Boc a subliniat că Primăria nu face nicio investiție până când SC Băile Someșeni Group nu devine proprietară pe teren.
Gidro Stanca: “Dacă nu se poate face nimic, vând terenul să se facă blocuri”
Avocata Gidro Stanca, unul dintre coproprietarii terenului a declarat că zilnic este întrebată de oameni simpli când se redeschid băile. Ea a adăugat că s-a luptat în instanță ani la rând pentru reglementarea juridică a terenului, dar apoi să descopere că nu există nimeni interesat să investească în reabilitarea băilor. “Atunci singura noastră soluție a fost să apelăm la o bancă din străinătate care ne solicită că avem sprijinul comunității locale. Ar trebui să realizați ce înseamnă crearea unui aquapark și a unei baze de tratament din punct de vedere al locurilor de muncă.
Dacă nu se poate face nimic, atunci o să vând terenul să se facă blocuri”, a mai spus Gidro Stanca.
Izvoare unice în Europa
În acest moment la Băile Someșeni nu mai există nici gard, clădirea principală este aproape distrusă, iar în curând nu va mai exista nimic în locul respectiv.
Băile Someșeni au un izvor unic în Europa care ajută în tratamentul diabetului, prin reducerea glicemiei, un izvor care ajută la distrugerea pietrelor la rinichi, în total fiind 29 de izvoare pentru tratament.