Actualitate
Uioreanu reacţionează după acuzaţiile PDL: Reorganizarea RATUC în societate comercială nu a avut loc
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a reacţionat după ce liderul consilierilor judeţeni PDL, Alexandru Coroian, l-a acuzat, joi, că a sabotat proiectul de transport metropolitan. Acesta a ţinut să arate faptul că din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului Cluj reorganizarea RATUC în societate comercială nu a avut loc până la această dată.
“Adoptarea unei hotărâri de consiliu local nu echivalează cu transformarea efectivă a regiei în societate comercială. Credem că, în acest moment, reprezentanţii PDL ascund sub acuze o mare nerealizare: transformarea RATUC în societate comercială pentru a putea presta serviciile de transport în comun în zona metropolitană”, a precizat Horea Uioreanu.
Uioreanu mai arată faptul că Asociaţia Metropolitană de Transport Public Cluj având ca membri municipiul Cluj-Napoca, comunele Chinteni, Apahida, Baciu, Ciurila şi Floreşti a solicitat modificarea programului judeţean de transport public prin eliminarea tuturor traseelor de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei, acestea urmând a fi incluse în programul public de transport local al asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Cluj” înregistrată la Consiliul Judeţean Cluj în 10 octombrie.
“În data de 17 octombrie, la numai o săptămână de la solicitare, Consiliul Judeţean Cluj a eliminat aceste trasee din programul judeţean de transport public, urmând ca aceste să fie deservite din 1 ianuarie de către Asociaţia Metropolitană de Transport Public Cluj, respectiv prin RATUC. Această hotărâre a fost contestată în instanţă de către firmele care aveau licenţe pe aceste trasee şi care doreau să participe la licitaţia pentru obţinerea licenţelor pe aceste trasee. Tribunalul Cluj a dispus suspendarea executării acestei hotărâri până la pronunţarea instanţei de fond. Hotărârile instanţei de judecată, privind suspendarea actului administrativ, sunt executorii de drept”, a mai spus preşedintele CJ Cluj.
Acesta a mai precizat că în acest context, Consiliul Judeţean Cluj a fost obligat să transmită la Bucureşti lista traseelor intrajudeţene de transport de persoane întrucât hotărârea judecătorească pronunţată în cauză, chiar nedefinitivă, are caracter executoriu.
"Având în vedere faptul că termenul limită până la care mai puteau fi operate modificări în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a autorizaţiilor de transport internaţional rutier de marfă şi pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale din programele de transport prin serviciile regulate judeţene şi interjudeţene, era data de 26 noiembrie, pentru a proteja interesul general al comunităţilor locale implicate care este prioritar în organizarea, funcţionarea şi dezvoltarea serviciului de transport public, Consiliul Judeţean Cluj nu putea amâna introducerea traseelor care au făcut obiectul actului administrativ contestat în sistemul informatic. Neintroducerea acestor trasee în sistemul electronic până la data limită ar fi făcut imposibilă atribuirea acestora. Neatribuirea acestor trasee ar priva de acest serviciu locuitorii comunelor limitrofe municipiului Cluj-Napoca. Având în vedere acestea, Consiliul Judeţean Cluj a introdus traseele eliminate din programul judeţean de transport prin această hotărâre, la licitaţia care se desfăşoară la nivel naţional, urmând ca, în cazul în care vom avea câştig în acest proces, să se retragă licenţele eliberate operatorilor de transport desemnaţi câştigători pe aceste trasee, acestea revenind Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Cluj”, a conchis Uioreanu.