Actualitate

Anomaliile noului PUG: centură ocolitoare prin mijlocul unei parcele private şi teren privat transformat în parc

Noul PUG a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, fiind votat în şedinţa de Consiliu Local din 22 decembrie 2014.

Noul Plan Urbanistic General (PUG) a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, dar de atunci au apărut o serie de plângeri din partea cetăţenilor, ceea ce obligă Primăria să aducă modificări la recent aprobatul PUG. Una dintre plângerile referitoare la PUG va fi discutată în şedinţa de Consiliu Local de mâine. Concret, este vorba despre cazul unui clujean care s-a trezit că după aprobarea noului PUG, prin mijlocul terenului său urma să treacă centura de ocolire a municipiului, tronsonul Calea Turzii – Borhanci. Proprietarul parcelei, Ioan Andrei Vereşiu a depus plângere prealabilă prin care a solicitat să îi fie rezolvată problema. În urma solicitării clujeanului, noul PUG va fi modificat astfel încât traseul centurii ocolitoare să nu afecteze terenul lui Vereşiu. “Centura ocolitoare va avea secţiunea de 23 de metri şi va fi amplasată pe latura nordică a parcelei deţinute de d-l Vereşiu. Se va delimita în coordonate stereo traseul propus pentru centură în vederea parcelării, urmând ca după adoptarea hotărârii să fie solicitat şi emis certificat de urbanism pentru parcelare conform noilor reglementări”, se arată în proiectul de hotărâre.

În plângerea prealabilă, Ioan Andrei Vereşiu a solicitat un schimb de teren similar ca întindere, poziţionare şi valoare, având indici urbanistici care permit construirea, în cazul în care terenul va trece în proprietaea Primăriei. De asemenea, a solicitat şi despăgubiri. “În subsidiar, solicităm plata despăgubirilor pentru repararea prejudiciului creat atât prin ocuparea suprafeţei cât şi prin diminuarea valorii, adusă întregului teren”, este precizat în proiectul de hotărâre.


Le transformă terenul în parc

O altă anomalie apărută după aprobarea noului PUG este transformarea unui teren privat în parc. Gheorghe Jakab este unul din cei patru coproprietari ai terenului în suprafaţă de peste 5.000 mp, de pe strada Alexandru Vaida Voevod care urmează să fie transformat în parc, potrivit prevederilor noului PUG. Omul este disperat şi spune că nu înţelege cum poate Primăria să îi ia un teren pentru care deţine titlu de proprietae şi CF, teren pe care are dreptul legal să construiască un imobil. “Am făcute plângere prealabilă, am solicitat şi audienţă la domnul primar, sun în fiecare zi la Primărie şi degeaba, că nu sunt luat în seamă. Cum se poate să iei terenul cuiva şi să îl faci zonă verde dacă omul are toate actele care arată că este proprietatea lui?”, se întreabă Gheorghe Jakab.

Clujeanul care se plânge de această anomalie a noului PUG nu este singurul în această situaţie. În total sunt 20 de proprietari de teren pe parcelele cărora este programată construirea viitorului Parc Est. O parte din ei au şi fost prezenţi la una din şedinţele de Consiliu Local anterioare şi au ridicat această problemă, fără să primească însă un răspuns concret.


Până la ora redactării acestui material, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au răspuns solicitării Monitorul de Cluj cu privire la situaţia acestor terenuri şi ce se va întâmpla cu proprietarii.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter